Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γκούσης: Φταίει ο Χατζηπετρής για την πλημμυρική παραλυσία στο Νότο;

Νίκος Γκούσης
12 Οκτωβρίου 2022 / 14:54

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης ΔΗΜΟΣΥΝ για τις πλημμύρες στη Νότια Κέρκυρα

Πέρασε ένας χρόνος αφότου η θεομηνία ‘Μπάλος’ αιφνιδίασε την Νότια Κέρκυρα με μια πρωτοφανή πλημμύρα που άφησε πίσω της μεγάλες καταστροφές τόσο στις δημόσιες υποδομές όσο και στις περιουσίες πολλών συμπολιτών.

Η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση των πολιτών εκφράστηκε τότε άμεσα και έντονα…. Παρόλα αυτά και κυρίως λόγω της ακρότητας των καιρικών  φαινομένων η κριτική που ασκήθηκε προς στις Αρχές του τόπου ήταν σχετικά μετριοπαθής, αν και απ’ όλους εκφράστηκε μια ‘απαιτητική’ προσδοκία … «Κάντε ότι απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών και κυρίως φροντίστε, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε ξανά ανάλογες καταστάσεις»…

Όμως τα περσινά έντονα φαινόμενα ήταν  παράλληλα και μια αυστηρή προειδοποίηση της φύσης, που δυστυχώς δεν την έλαβαν σοβαρά υπόψη οι αρμόδιες Αυτοδιοικητικές Αρχές, εν προκειμένω η Αντιπεριφέρεια και ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας.

Έτσι μετά τη χθεσινή μικρότερης έντασης ισχυρή βροχόπτωση, ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας παρέλυσε εκ νέου κι όχι μόνο, αφού αρκετοί από τους περσινούς πληγέντες βρέθηκαν ξανά σε αγωνία και απελπισία με ευτυχώς  μικρότερης έκτασης ζημίες.

Στη συνέχεια όμως οι δημόσιες δηλώσεις των αρμόδιων Αρχών  ήταν  ανάλογες με τις αντίστοιχες της προηγούμενης μέρας μετά τον τραυματισμό μαθητή από πτώση πλακακιού στο Δημοτικό σχολείο του Νεοχωρίου, δηλαδή έως και εξοργιστικές!

Στην ουσία ‘’έβγαλαν γλώσσα’’ στους πολίτες αναμασώντας διάφορες ανεκδιήγητες δικαιολογίες, όπως : «…Οι ευθύνες είναι διαχρονικές…...  Αυτό δεν είναι δική μας αρμοδιότητα….. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και διεκδικούμε, αλλά η Πολιτεία δεν δίνει τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις….. Οι διαμαρτυρημένοι δημότες έχουν δίκιο..» κοκ.
 
Με λίγα λόγια,
α) Δεν ευθύνεται (ούτε κατ’ ελάχιστον) καμία Αρχή για την κατάσταση που βρέθηκε ο Δήμος,
β) Όλες οι Αρχές δηλώνουν αναρμοδιότητα για ότι μεμπτό συνέβη και
γ) Επί ένα χρόνο εκτέλεσαν τις υποχρεώσεις τους όπως έπρεπε!

Ποιος φταίει λοιπόν; Ο γνωστός Χατζηπετρής;

Σαφώς και όχι… και βέβαια οι πολίτες γνωρίζουν καλά ότι δεν φταίει ο Χατζηπετρής, αλλά οι Άρχοντες που διοικούν!

Έτσι, πέρα από τη δεδομένη υποχρηματοδότηση που πράγματι βαρύνει την εκάστοτε κυβέρνηση, οι δημότες της νότιας Κέρκυρας θα περίμεναν  από το Δήμο τους να δώσει -έστω κάπως συνοπτικά- σαφή ενημερωτικά στοιχεία για τα πεπραγμένα του, όπως:
  • Υπήρξαν οι εξής χρηματοδοτήσεις…α), β), γ),… κοκ.
  • Έγιναν οι εξής δημοπρατήσεις ή απευθείας αναθέσεις ….., που είχαν ως φυσικό αντικείμενο τις εξής συγκεκριμένες παρεμβάσεις…...
  • Έγινε προμήθεια υλικών (αξίας …τόσο) και με αυτεπιστασία έγιναν οι εξής συγκεκριμένες εργασίες…….
  • Εκκρεμούν ακόμη τα εξής……, κοκ.
Κι όμως καμία ενημέρωση δεν έχουν ούτε καν οι δημοτικοί σύμβουλοι. ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ…. Τα μόνα που φαίνονται είναι κάποιες αναρτήσεις με περιγραφές και φωτογραφίες στο φ/β που καταλήγουν στο χαζό «…ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ…».

Όταν όμως έρχεται η δύσκολη ώρα η γύμνια αναδεικνύεται…

Αλλιώς -ως ένα ενδεικτικό παράδειγμα!- δεν θα πλημμύριζαν τόσα σχολεία, αλλά και το κέντρο Υγείας, αν είχαν φροντίσει με ελάχιστο κόστος να έχει γίνει έγκαιρα η απόφραξη των αγωγών απαγωγής τα όμβριων υδάτων.

12 Οκτώβρη 2022
Δημοκρατική Συνεργασία για το Νότο