Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο διεθνές δίκτυο σχολείων της UNESCO ASPnet το Αθηναγόρειο

UNESCO
07 Οκτωβρίου 2022 / 10:44

Τα σχολεία μέλη του Δικτύου προωθούν τις αξίες και τις αρχές που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα της UNESCO

ΚΕΡΚΥΡΑ. To 4ο Πειραματικό Σχολείο Κέρκυρας – Αθηναγόρειο εντάχθηκε από φέτος, μετά την εισαγωγική περίοδο της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, στο διεθνές δίκτυο σχολείων της UNESCO ASPnet.

Το διεθνές δίκτυο σχολείων της UNESCO αποτελεί ένα Δίκτυο σχολείων προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και επαγγελματικής εκπαίδευσης τα οποία δεσμεύονται να προωθήσουν τις προτεραιότητες του διεθνούς οργανισμού και να εργαστούν για αυτές συμβάλλοντας  στην επίτευξη του στόχου για μια πιο δίκαιη, ειρηνική και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Ως παγκόσμιο δίκτυο, ενθαρρύνει τη συνεργασία, την ανταλλαγή γνώσεων και τις συμπράξεις μεταξύ σχολείων σε όλο τον κόσμο που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και τις ίδιες απόψεις.

Το ASPnet που ιδρύθηκε το 1953 αποτελεί ένα παγκόσμιο εκπαιδευτικό δίκτυο σε 177 χώρες, που αριθμεί σήμερα περισσότερα από 8.000 εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων. Στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί  ένα δίκτυο σχολείων, που αριθμεί σήμερα περίπου 180 εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων που εργάζονται για τη διάχυση των σκοπών του θεσμού.

Τα σχολεία μέλη του Δικτύου προωθούν τις αξίες και τις αρχές που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα της UNESCO, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας των φύλων, της κοινωνικής προόδου, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Δεσμεύονται να προωθήσουν τα προγράμματα και τις προτεραιότητες της UNESCO, υλοποιώντας πιλοτικές δράσεις, που στόχο έχουν να καταστήσουν τους νέους ανθρώπους ικανούς να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις ενός περίπλοκου και συνεχώς αναπτυσσομένου κόσμου, αξιοποιώντας καινοτομικές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, μεθόδους και υλικά.

To 4ο Πειραματικό Σχολείο Κέρκυρας – Αθηναγόρειο για την επίτευξη των στόχων του δικτύου σχεδιάζει και αναπτύσσει δράσεις, εκπονεί προγράμματα και διοργανώνει εκδηλώσεις που εστιάζουν στις θεματικές ενότητες/άξονες:
·  Εκπαίδευση για την Αειφορία και Αειφόρος Τρόπος Διαβίωσης
·  Εκπαίδευση για την Παγκόσμια Ιδιότητα του Πολίτη και Πολιτισμός της Ειρήνης
·  Διαπολιτισμική Μάθηση, Διαφορετικότητα και Πολιτιστική Κληρονομιά.