Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με ρυθμούς δημοσίου οι προσλήψεις των οκτώ γιατρών στο ΓΝΚ

Νοσοκομείο Κέρκυρας
07 Οκτωβρίου 2022 / 09:58

Αν και το ενδιαφέρον ήταν αυξημένο στην προκήρυξη του Υπ. Υγείας, ωστόσο η διαδικασία έχει ακόμη δρόμο μέχρι οι γιατροί να αναλάβουν καθήκοντα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με το πρόβλημα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου μετά και τις πρόσφατες παραιτήσεις τριών γιατρών, ενός καρδιολόγου και δυο παθολόγων, να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, ζητούμενο αποτελεί η άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών για τις οχτώ θέσεις γιατρών που προκηρύχθηκαν αρχές Αυγούστου.

Το ενδιαφέρον που καταγράφηκε μετά από την ένταξη της ΠΕ Κέρκυρας, στην Α΄ ζώνη των Άγονων και Προβληματικών περιοχών (ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 40 του Π.Δ. 131/198)7, ήταν αυξημένο, με σημαντική αλλαγή του σκηνικού στις προκηρύξεις του Υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, το Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, που μέχρι πρότινος, κατάφερνε να έχει ενδιαφερόμενους στις μισές θέσεις από όσες προκήρυσσε και να αποτελεί πρώτη επιλογή μόνο για το 1/5 των θέσεων αυτών, εντούτοις στον πρόσφατο διαγωνισμό για την πλήρωση οκτώ θέσεων ιατρών κατέγραψε συμμετοχή υποψηφίων στις θέσεις που προκηρύχθηκαν, με πρώτη επιλογή το ΓΝΚ σε ποσοστό 70%, όταν στους προηγούμενους διαγωνισμούς τα ποσοστά πλησίαζαν μετά βίας το 25%.

Οι θέσεις

Οι οχτώ θέσεις γιατρών που προκηρύχθηκαν, αφορούν σε μία Επιμελητή χειρουργικής, μία για την αιμοδοσία, μία θέση Επιμελητή για τη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας, μία θέση Επιμελητή στο ΤΕΠ, θέσεις δύο Επιμελητών Ψυχιατρικής για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, μία θέση Επιμελητή μαιευτικής και γυναικολογίας και μία θέση Επιμελητή Καρδιολογίας με εμπειρία στα επεμβατικά .

Ενδεικτικά, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, για τη θέση Επιμελητή ΤΕΠ εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από 5 γιατρούς, ενώ για τη θέση Επιμελητή μαιευτικής και γυναικολογίας κατατέθηκαν 7 – 8 αιτήσεις.

Ωστόσο η διαδικασία έχει ακόμη δρόμο μέχρι οι γιατροί να αναλάβουν καθήκοντα στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Κέρκυρας που εκπέμπει εδώ και καιρό SOS μετά τις αποχωρήσεις και τις συνταξιοδοτήσεις. Κι αυτό διότι εκκρεμούν οι κρίσεις (έλεγχος δικαιολογητικών, υποβολή ενστάσεων, πίνακες με τελική βαθμολογία, προφορική συνέντευξη, ΦΕΚ διορισμού )για να ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθέτησής τους με μόνιμο διορισμό.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές τυπικά η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου δυο μήνες. Ωστόσο δεν λείπουν και περιπτώσεις διορισμών που εκκρεμούν στα συμβούλια κρίσεων ακόμη και από το 2020,υποδηλώνοντας τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους τρέχουν οι διαδικασίες .

Επαναπροκηρύξεις

Εξάλλου, ζητούμενο παραμένει και η επαναπροκήρυξη των άγονων θέσεων σε κρίσιμες ειδικότητες (Παιδιατρικής, της Παθολογία, της Καρδιολογίας, της Πνευμονολογίας, της Αναισθησιολογίας, της Χειρουργικής, και της Ψυχιατρικής) για το Νοσοκομείο με την ευνοϊκή πλέον συγκυρία της ένταξης στην Α΄ Προβληματική ζώνη.

Πρόσφατα η πάντως η Αναπληρώτρια Υπουργός Μ. Γκάγκα απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κέρκυρας ΠΑΣΟΚ /ΚΙΝΑΛ Δ. Μπιάγκη μίλησε για την πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να προκηρύξει τις άγονες θέσεις, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί χρονικά.