Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κατηγορηματική η Μ. Υδραίου: Υποχρεωτικό από το ΕΣΠΑ το εισιτήριο σε εκδηλώσεις του Φεστιβάλ

Εισιτήριο
03 Οκτωβρίου 2022 / 14:59

«Επειδή είναι χρηματοδοτούμενο, περνάμε κυριολεκτικά από "ακτινογραφία"»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ρητά προβλέπεται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ η είσπραξη εισιτηρίου σε συγκεκριμένο αριθμό εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας, δήλωσε σήμερα η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου.

Απαντώντας σε ερώτημα της "Ε" για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ότι η σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής είναι παράτυπη, η Δήμαρχος ανέφερε κατηγορηματικά ότι η είσπραξη αντιτίμου υπαγορεύεται από την ανάγκη  βιωσιμότητας της διοργάνωσης, αλλά και τις προϋποθέσεις του προγράμματος χρηματοδότησης. 

«Είναι προφανές με την κοινή λογική, ότι ένα Φεστιβάλ με τόσο πλούσιες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, με τέτοιους καλλιτέχνες και ερμηνευτές, δεν θα μπορούσε να γίνει εντελώς δωρεάν και αν θα γινόταν εντελώς δωρεάν, πιστέψτε με ότι δεν θα μπορούσαν να παρουσιαστούν όλα αυτά τα σύνολα και οι καλλιτέχνες και ερμηνευτές. Είναι λογικό νομίζω και αυταπόδεικτο. Καταλαβαίνετε ότι χωρίς εισιτήριο σε κάποιες εκδηλώσεις, το Φεστιβάλ δεν θα ήταν βιώσιμο και ο σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι να καθιερωθεί ως θεσμός.

Ήρθε εδώ για να μείνει, τουλάχιστον αυτός είναι ο δικός μας σκοπός. Για να γίνει αυτό πρέπει κάποια στιγμή να είναι και αυτοσυντηρούμενο και να πατήσει οικονομικά στα πόδια του. Για να είναι βιώσιμο, θα πρέπει να μπορεί να έχει και έσοδα» τόνισε η Δήμαρχος.

Πρόσθεσε επίσης: «Γνωρίζετε ότι είναι χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020. Το σώσαμε κυριολεκτικά "απ' του Χάρου τα δόντια" τελευταία στιγμή και το ίδιο το πρόγραμμα ΕΣΠΑ από τη Διαχειριστική Αρχή μας υποχρεώνει να υπάρχει εισιτήριο σε συγκεκριμένο αριθμό εκδηλώσεων. 

Δηλαδή εμείς στα παραδοτέα των 37 δράσεων του 2022 θα πρέπει να λογοδοτήσουμε στο ΕΣΠΑ, όπως και σε όλη την κερκυραϊκή κοινωνία για τις εκδηλώσεις και για τα έσοδα από αυτές.

Το ίδιο το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα δηλαδή, προβλέπει την ύπαρξη εισιτηρίου σε
συγκεκριμένο αριθμό εκδηλώσεων, τα έσοδα από τις οποίες θα διατεθούν το 2024 για την  οικονομική ανατροφοδότηση της συνέχιση του Φεστιβάλ από το Δήμο ακόμα και μετά τοπέρας του Προγράμματος το τέλος του 2023.

Ξέρετε ότι επειδή είναι χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, περνάμε κυριολεκτικά από "ακτινογραφία", άρα θα πρέπει ευλαβικά να τηρήσουμε ό,τι προβλέπεται. Δεν κάνει ο καθένας ό,τι θέλει, είναι πολύ συγκεκριμένα πράγματα, στοιχειοθετημένα και ακολουθούμε ο,τι προβλέπει η νομοθεσία».