Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα κάναμε (ξανά) μούσκεμα

editorial
29 Σεπτεμβρίου 2022 / 10:50
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Επιχειρεί κάτι να απαντήσει σχετικά, η περιφερειάρχις στο ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενη την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας. Μόνον που η περίπτωσή μας δεν είναι κυρίως πρόβλημα εκ των υστέρων αντιμετώπισης και σωστικής δραστηριότητας αλλά πρόβλεψης και αποκατάστασης των βλαμμένων όπως αποδεικνύεται υποδομών.

Από το «δόξα το Θεό» στο «βόηθα Παναγιά» η Κέρκυρα, ιδίως όταν βρέχει. Διότι τη χθεσινή βροχή, την αναμενόμενη έστω κι αν άργησε μια μέρα, δεν τη λες και θεομηνία. Για τα συνηθισμένα πρωτοβρόχια ο λόγος, χρόνια τώρα. Με τον όγκο του νερού που προβλέπεται, τον ηλεκτρισμό και τις καταιγίδες. Τίποτα εξαιρετικό. Το γεγονός ότι προκαλείται πλημμύρα γρήγορα και εύκολα και μάλιστα αποκλείοντας το λιμάνι και το αεροδρόμιο, θα πρέπει να αναζητηθεί μάλλον στην ανθρώπινη παρέμβαση. Έβρεξε και την Τρίτη, απροσπέλαστο το διεθνές αεροδρόμιο. Την Τετάρτη, το δράμα μεταφέρθηκε στην Σπηλιά.

Εκεί δηλ. που δεκαετίες τώρα παρατηρείται πως η καθαυτό λιμενική ζώνη είναι ψηλότερα από τον παραλιακό δρόμο. Γι' αυτό άλλωστε και πλημμυρίζει. Αναλόγως και η ευρύτερη περιοχή του ΕΑΚΚ, περί το αεροδρόμιο. Η ασφαλτόστρωση αυτών των κεντρικών και πολυσύχναστων δρόμων δεν θάπρεπε να είναι το μοναδικό μέλημα...

Τι να πει κανείς για τις συνηθισμένες πλημμύρες στην παλιά πόλη, που έλκουν την χρονική τους προέλευση, τρεις δεκαετίες τώρα (!), από την εποχή του έργου αποχέτευσης ομβρίων, του προφανώς κακότεχνου. Και εκεί το πρόβλημα εντοπίζεται στην απορροή των ομβρίων, σε κόμβο (;) στην Σπηλιά και την έξοδο στο Καφέ γυαλί. Οι υποσχέσεις λένε πως τα σχετικά έργα μετακίνησης του αγωγού εξόδου θα αρχίσουν τον φετινό χειμώνα. Άντε να δούμε.

Οι παρατηρήσεις αυτές δεν γίνοντας ως υπόδειξη. Άλλωστε οι αρμόδιοι γνωρίζουν τα προβλήματα. Οι παρατηρήσεις επισημαίνουν ότι αυτά τα γνωστά προβλήματα, για κάποιο σατανικό λόγο, έγιναν αιώνια. Περνούν και χάνονται τα χρηματοδοτικά προγράμματα και τα έργα υψηλής απορρόφησης πόρων ενώ τα προβλήματα παραμένουν πεισματικά εκεί. Και οι συνέπειες μεγαλώνουν χρόνο με τον χρόνο.

Επιχειρεί κάτι να απαντήσει σχετικά, η περιφερειάρχις στο ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενη την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας. Μόνον που η περίπτωσή μας δεν είναι κυρίως πρόβλημα εκ των υστέρων αντιμετώπισης και σωστικής δραστηριότητας αλλά πρόβλεψης και αποκατάστασης των βλαμμένων όπως αποδεικνύεται υποδομών. Ίσως να χρειάζεται ολόκληρο το επόμενο περιφερειακό πρόγραμμα να πέσει πάνω σ' αυτές, τις χρόνιες και δραματικές αστοχίες. Αξίζει να κοντραριστεί κανείς γι' αυτό και με τις οδηγίες επιλεξιμότητας έργων των αρμοδίων, ευρωπαϊκών Υπηρεσιών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.