Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τον Ιούνιο του 2023 τελικά οι 19 νέοι φωτεινοί σηματοδότες

Σηματοδότες
27 Σεπτεμβρίου 2022 / 09:43
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

10 μήνες μετά την έναρξη του έργου για την ανακατασκευή των φωτεινών σηματοδοτών έχει αποκαταστηθεί πλήρως μόνο ένας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Υπομονή άλλους οχτώ μήνες θα πρέπει να κάνουν οι οδηγοί της Κέρκυρας για να δουν επιτέλους τα φανάρια να λειτουργούν όπως πρέπει. Η ανακατασκευή του συστήματος  φωτεινών σηματοδοτών προχωράει με βήμα σημειωτόν, την ώρα ωστόσο που τα προβλήματα από τις συνεχείς βλάβες στα φανάρια ταλαιπωρούν καθημερινά όσους κρατούν τιμόνι.

Αν και η εργολαβία για την ολοκληρωτική αναβάθμιση του πεπαλαιωμένου και άκρως προβληματικού συστήματος φωτεινών σηματοδοτών σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της  Κέρκυρας ξεκίνησε αισιόδοξα, ένα μήνα περίπου μετά την συμβασιοποίησή της από την ΠΙΝ, ωστόσο 10 μήνες μετά έχει ολοκληρωθεί μόνο ένα πολύ μικρός μέρος του έργου. Μέχρι στιγμής ο μόνος κόμβος φωτεινού σηματοδότη που είναι πλήρως αποκατεστημένος είναι στην JET OIL στα Γουβιά, από τον οποίο και άρχισε η εργολαβία τον περασμένο Ιανουάριο.
«Προβλήματα στα φανάρια υπάρχουν και είναι εμφανή.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε συνολικά στο 20% του έργου. Αυτή τη στιγμή αποκαθίστανται οι υποδομές σε όλους τους βρόγχους και στους 19 φωτεινούς σηματοδότες που έχει η Περιφέρεια και ταυτόχρονα γίνεται η προμήθεια του υλικού (ιστούς, συσκευές, πλακέτες) που την αναμένουμε το αμέσως προσεχές διάστημα για να τοποθετηθεί και να ολοκληρωθεί η εργολαβία. Αφότου τοποθετηθούν τα νέα φανάρια θα πρέπει να έρθει για έλεγχο, κλιμάκιο του ΥΠΟΜΕΔΙ για να γίνει η επικύρωση του χρόνου από το ΥΠΕΧΩΔΕ», τόνισε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης, διευκρινίζοντας ότι η λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών γίνεται τώρα με τις παλιές πλακέτες και συσκευές.

Επιπλέον 6 μήνες

Το έργο π/υ 1. 7 εκατομμύρια ευρώ και προθεσμία εκτέλεσής του, τους 12 μήνες δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2022, πήρε τελικά παράταση ένα εξάμηνο (χρήση του υπ΄αριθμ. 4938/2022 Νόμου αναφορικά με την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής των υλικών και την ολοκλήρωση των Δημοσίων Συμβάσεων για όσο διάστημα εξακολουθεί να υφίσταται η ενεργειακή κρίση ) και τελικά το έργο καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2023.

Τι προβλέπει

Αντικείμενο του έργου είναι η συντήρηση, ανακατασκευή και επέκταση -όπου αυτό απαιτηθεί- των φωτεινών σηματοδοτών του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της ΠΕ Κέρκυρας. Ειδικότερα προβλέπεται:
- Πλήρης ανακατασκευή των φωτεινών σηματοδοτών και των κόμβων
- Πλήρης σωλήνωση για τη μόνωση καλωδίων για να μην υπάρχουν προβλήματα βραχυκυκλώσεων
- Ανακατασκευή νέων πινάκων, όπου απαιτείται, για την αποφυγή νέων βραχυκυκλώσεων
- Αντικατάσταση των λαμπτήρων φωτεινών σηματοδοτών με νέους λαμπτήρες τεχνολογίας LED. Αυτό γίνεται γιατί οι υπάρχοντες μέχρι σήμερα λαμπτήρες πυρακτώσεως καίγονταν στους επτά μήνες, κάτι που σημαίνει ότι αν καιγόταν ένας από τους τρεις, έβγαινε εκτός λειτουργίας το φανάρι.
- Δημιουργία Κέντρου Τηλε-επιτήρησης, όπου θα εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο οι όποιες δυσλειτουργίες παρατηρούνται.

Κέντρο Ελέγχου

Η αναζήτηση πάντως της  έδρας για το κέντρο τηλε-επιτήρησης έχει μπει ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων. Μια πρόταση αφορά στην Αστυνομία, αν και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της ΠΙΝ προκρίνουν ως καλύτερη λύση την εγκατατάστασή του, εντός της παλαιάς νομαρχίας. Ουσιαστικά το ψηφιακό κέντρο ελέγχου θα ενημερώνει σε άμεσο χρόνο για τυχόν βλάβες  που υπάρχουν και σε ποιο σημείο εντοπίζονται.
Όσον αφορά πάντως τα προβλήματα  λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών, ο κ. Ορφανουδάκης, τόνισε ότι τα ζητήματα είναι εμφανή, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αν και ο κόμβος φωτεινού σηματοδότη στο ύψος του «Καλημέρα» στο Σολάρι λειτουργεί έχει τεθεί προσωρινά εκτός λόγω του μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.