Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η θεατρική παράσταση «Καποδίστριας, δόξα και μοναξιά», στο Δημοτικό Θέατρο

Ιωάννης Καποδίστριας
26 Σεπτεμβρίου 2022 / 10:45
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί, το Σάββατο 1η Οκτωβρίου με ώρα έναρξης στις 20:00

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Δημοτικό Θέατρο θα φιλοξενήσει στις αρχές Οκτωβρίου 2022 μια παράσταση του έργου "Ιωάννης Καποδίστριας, δόξα και μοναξιά" από το Θέατρο Ελλήνων Γενεύης. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο, το οποίο γράφτηκε επ’ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και παίχθηκε ήδη οκτώ φορές στην Ελβετία (Γενεύη, Λωζάννη, Φριβούργο).

Το Θέατρο Ελλήνων Γενεύης www.theatregrec.ch ιδρύθηκε το 1994 από τον επαγγελματία ηθοποιό, μαθητή του μεγάλου Κάρολου Κουν, Γιώργο Σταγκάκη, ο οποίος επί σειρά ετών δίδαξε, εμψύχωσε την ομάδα και σκηνοθέτησε τα περισσότερα έργα και εκδηλώσεις. Στα 28 χρόνια από την ίδρυσή του, ο θίασος έχει στο ενεργητικό του πέντε τραγωδίες, επτά θεατρικά έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου, και εννέα ποιητικές μουσικο-θεατρικές βραδιές. Μέσα από τις ποικίλες δραστηριότητες της ομάδας, προβάλλεται η ελληνική γλώσσα, ιστορία, λογοτεχνία και κυρίως η ελληνική θεατρική παράδοση. Aυτή η δραστηριότητα πηγάζει από μία αγάπη για το θέατρο, είναι μία καλλιτεχνική ενασχόληση και έχει επίσης ένα σαφές ακαδημαϊκό ενδιαφέρον. Είναι όμως και ένα νήμα, μία γέφυρα που συνδέει τον απόδημο Ελληνισμό με την χώρα και τον πολιτισμό του.

Συγγραφέας και σκηνοθέτις του ιστορικού έργου που παρουσιάζουμε τώρα, είναι η Ιωάννα Παπανδροπούλου Berthoud, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Γενεύης κι επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών. Στόχος της συγγραφέως, η οποία είναι από πολλά χρόνια ενεργό μέλος του Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης, ήταν να αναδείξει το ρόλο του Καποδίστρια στην ευρωπαϊκή διπλωματία του 19ου αιώνα, την δράση του για την ανεξαρτησία και την διαρκή ουδετερότητα της Ελβετίας, καθώς και την αποτελεσματική συμβολή του στον Αγώνα των Ελλήνων κατά του οθωμανικού ζυγού και την μετέπειτα επανίδρυση του ελληνικού κράτους. Το έργο είναι αποτέλεσμα λεπτομερούς έρευνας και δραματουργικής επεξεργασίας πάνω σε ιστορικές πηγές:

επιστολές, αυτοβιογραφίες, ποιητικά εμβόλιμα του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού, αυθεντικές συζητήσεις του Καποδίστρια με προσωπικότητες όπως ο τσάρος Αλέξανδρος Α’, η πριγκίπισσα Ρωξάνδρα Στούρτζα, ο Μέττερνιχ, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο φιλέλληνας Ελβετός τραπεζίτης Ιωάννης Γαβριήλ Εϋνάρδος, κ ά. Κατά συνέπεια, το έργο είναι διαπολιτισμικό και δίγλωσσο, αλλά και εύκολο να κατανοηθεί από το ελληνόφωνο κοινό, καθότι στα σημεία όπου υπάρχουν γαλλικοί διάλογοι, αυτοί συνοδεύονται από την ταυτόχρονη μετάφραση και προβολή τους σε υπέρτιτλους στην ελληνική γλώσσα.

Είκοσι ηθοποιοί, Έλληνες και Ελβετοί, άνδρες και γυναίκες διαφόρων ηλικιών κι επαγγελμάτων, αναβιώνουν τις διεθνείς συναναστροφές και την πολύπλευρη προσωπικότητα του Καποδίστρια, από το 1811 όπου, απλός ακόλουθος της ρωσικής Πρεσβείας στη Βιέννη, εκθέτει τις εθνικές του ανησυχίες και βλέψεις στον Άνθιμο Γαζή, Αρχιμανδρίτη της ελληνικής παροικίας στη Βιέννη, μέχρι την αφήγηση της τραγικής δολοφονίας του το 1831: συνολικά 20 χρόνια αέναου αγώνα του Μεγάλου Κερκυραίου. Τον επιβλητικό ρόλο του Καποδίστρια υποδύεται ο Δημήτρης Δημητριάδης, αρχιτέκτων στην πόλη της Γενεύης και πρόεδρος του Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης, με πολυετή θεατρική εμπειρία.

Πέρα από την ιστορική του διάσταση, μακριά από κάθε πρόθεση φαντασιακής μυθοπλασίας, αν το έργο συγκινεί, είναι γιατί είναι όντως συγκλονιστική αυτή η μοναδική και συχνά μοναχική πορεία ενός ανθρώπου με το πρώιμο όραμα δημιουργίας, εκ του μηδενός, κράτους για την πατρίδα του. Το έργο Ιωάννης Καποδίστριας, δόξα και μοναξιά - και ιδιαίτερα η επί σκηνής ενσάρκωσή του από τον ελληνο-ελβετικό θίασο, ο οποίος πλησιάζει τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του - έχει επιπλέον και μια παιδαγωγική διάσταση, μέσα από την ψυχαγωγία αλλά και τον αναστοχασμό, τον οποίο φιλοδοξεί να προκαλέσει στους θεατές και ακροατές του.
Η περιοδεία του Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης στην Ελλάδα ξεκινάει την 1η Οκτωβρίου 2022 από την Κέρκυρα, γενέτειρα του Καποδίστρια, θα συνεχιστεί στην Πάτρα και θα λήξει στην Αθήνα την 6η Οκτωβρίου 2022, μετά από δύο παραστάσεις στην πρωτεύουσα.

Η παράσταση στην Κέρκυρα, στο Δημοτικό Θέατρο, θα λάβει χώρα το Σάββατο 1η Οκτωβρίου, έναρξη στις 20:00. Η διάρκεια του έργου είναι δύο ώρες (με ένα διάλειμμα 20’). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.