Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στα αζήτητα έμεινε το διευρυμένο ολοήμερο στην Κέρκυρα

Ολοήμερο
20 Σεπτεμβρίου 2022 / 11:54

Από τα 36 τμήματα που εξαγγέλθηκαν στην Κέρκυρα, θα λειτουργήσουν τελικά μόλις τα 5, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους γονείς

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την πλάτη τους γύρισαν εκατοντάδες γονείς και από την Κέρκυρα στο διευρυμένο ολοήμερο, το φιλόδοξο πρότζεκτ του Υπουργείου Παιδείας που εγκαινιάζεται φέτος πιλοτικά σε 5.000 τμήματα νηπιαγωγείων και δημοτικών της χώρας που λειτουργούν σήμερα ως κλασικά ολοήμερα.

Το ενδιαφέρον όπως φαίνεται και από τα στοιχεία εγγραφών ήταν εξαιρετικά μικρό στην ΠΕ Κέρκυρας. Μόλις σε πέντε σχολεία σε σύνολο 36 (συμπεριλαμβανομένων και των Παξών) που αρχικώς είχαν δηλωθεί ότι θα λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο, εκφράστηκε ενδιαφέρον από γονείς, προκειμένου τα παιδιά τους να παραμείνουν μέχρι τις 5.30 μ.μ. στο σχολείο.

Η εικόνα αυτή ακολουθεί την γενικότερη τάση που επικρατεί πανελλαδικά απέναντι στο νέο θεσμό, ο οποίος πριν καλά – καλά ξεκινήσει έχει ήδη απαξιωθεί.

Πού θα εφαρμοστεί

Ειδικότερα, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί μόλις σε δυο από τα 14 νηπιαγωγεία που είχαν δηλωθεί, και συγκεκριμένα στο 2ο Νηπιαγωγείο Λευκίμμης και στο Νηπιαγωγείο Παξών. Σε ό, τι αφορά τα δημοτικά, από τα 22 που εξαγγέλθηκαν πως θα λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο, ενδιαφέρον εκφράστηκε μόλις σε τρία. Πρόκειται για τα Δημοτικά Μαντουκίου, Άφρας και το 2ο Σχολικό Κέντρο Θιναλίων.

Εν αναμονή

Ακόμη πάντως και σε αυτά, το πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει, με εξαίρεση το 2ο Νηπιαγωγείο Λευκίμμης που λειτουργεί έτσι από χθες. Τα υπόλοιπα σχολεία είτε βρίσκονται εν αναμονή των εκπαιδευτικών που θα υποστηρίξουν το πρόγραμμα, είτε περιμένουν τον τελικό αριθμό παιδιών που θα συμμετάσχουν, ώστε να προχωρήσει η οργάνωσή του. Σημειώνεται ότι για τη συγκρότηση και λειτουργία τμήματος στα δημοτικά απαιτείται εγγραφή τουλάχιστον του 1/3 των μαθητών στα μονοθέσια σχολεία, οχτώ μαθητών στα διθέσια έως και 5θέσια σχολεία και 10 μαθητών στα 6θέσια και άνω σχολεία.

Όσον αφορά τα νηπιαγωγεία, ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία της 5ης και 6ης διδακτικής ώρας του νέου προγράμματος ολοήμερου νηπιαγωγείου για τα μονοθέσια είναι πέντε νήπια/προνήπια, για τα διθέσια είναι επτά για τα 3θέσια και άνω είναι δέκα 10 παιδάκια.

Σκεπτικισμός

Φαινομενικά πάντως αν και ο νέος θεσμός, στόχο έχει την προσέγγιση του σχολικού με το εργασιακό ωράριο των γονέων αλλά και του ελεύθερου χρόνου στο σπίτι για τα παιδιά, ωστόσο οι γονείς δεν φάνηκε ότι πείστηκαν για την αποτελεσματικότητά του.

Τουναντίον μάλιστα θεωρούν ότι πρόκειται για ένα ακόμη επικοινωνιακό «πυροτέχνημα» του Υπουργείου Παιδείας και γι’αυτό αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό και απαξίωση, έχοντας ως παράδειγμα τη λειτουργία του κλασικού ολοήμερου. «Υπάρχει ανάγκη στην καθημερινή ζωή ο εργαζόμενος να μπορεί να αφήνει το παιδί του, αλλά από την άλλη ο κάθε γονέας έχει δει πως λειτουργεί το κανονικό ολοήμερο που κατάντησε να είναι παιδοφύλαξη.

Δεν υπάρχουν οι υποδομές για να το υποστηρίξουν, όπως χώροι επισιτισμού και ειδικές αίθουσες ησυχαστηρίου για τα μικρά παιδιά. Τα παιδιά για παράδειγμα τρώνε το φαγητό στα θρανία τους. Το ολοήμερο δεν έχει στηθεί με κανόνες, ώστε να πειστούν οι γονείς και να το αγκαλιάσουν.

Τα περισσότερα σχολεία της Κέρκυρας έχουν προβλήματα σχολικής στέγης από όλες τις απόψεις και δεν έχουν χώρους για επιπλέον δραστηριότητες. Ο νέος θεσμός είναι κενό γράμμα και δεν συμβαδίζει με την ελληνική πραγματικότητα», τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Κέρκυρας Λεωνίδας Τράντος.

Το ζήτημα πάντως των ελλιπών υποδομών στα σχολεία θέτει και ο ΣΕΠΕ Κέρκυρας. Όπως δήλωσε στην «Ε» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αντώνης Κουρσάρης, οι κτιριακές υποδομές είναι ακατάλληλες για να υποστηρίξουν το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει αναβαθμισμένο περιεχόμενο, μέσω δραστηριοτήτων όπως εκπαιδευτική ρομποτική, πειράματα, ρητορική τέχνη, εικαστικές τέχνες κ.α.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ