Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι παρεμβάσεις στα σχολικά κτήρια του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας

Σχολική στέγη
12 Σεπτεμβρίου 2022 / 18:53

Μερόπη Υδραίου: «Αναβαθμίζουμε υποδομές που η Κέρκυρα περίμενε δεκαετίες»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με τις καλύτερες προϋποθέσεις σε πολλά σχολικά κτήρια σε επίπεδο υποδομών ξεκίνησε σήμερα η νέα σχολική χρονιά, ανακοίνωσε ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. «Όλο το προηγούμενο διάστημα ο Δήμος έχει κάνει κτηριακές παρεμβάσεις μεγάλης αλλά και μικρής κλίμακας βελτιώνοντας σε μεγάλο βαθμό την εικόνα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ενώ παράλληλα έγιναν αλλαγές συμβάσεων μίσθωσης και ανακατασκευές σε κτήρια που στεγάζουν βρέφη, νήπια και μαθητές δημοτικών.

Τόσο η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου όσο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Καλόγερος, ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Έργου και Πολιτικής Προστασίας Χάρης Γιώτης και η Εντεταλμένη Σύμβουλος Παιδείας του Δήμου Μαρία Ζερβού κατά την παρουσία τους σε αγιασμούς σχολείων σήμερα το πρωί ευχήθηκαν καλή χρονιά στα παιδιά ενώ απευθυνόμενοι στην εκπαιδευτική κοινότητα τόνισαν ότι η προσπάθεια αλλαγής της εικόνας των σχολικών υποδομών θα συνεχιστεί με γοργούς ρυθμούς ώστε να πληρούνται στο σύνολο των σχολείων μας σύγχρονες προϋποθέσεις στέγασης.

Όπως τόνισαν, οι ανάγκες παρεμβάσεων σε επίπεδο υποδομών είναι πολλές και σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλες και ο Δήμος ήδη έχει ξεκινήσει την εφαρμογή ενός συνολικού σχεδίου έργων μέρος των οποίων ήδη έχει ολοκληρωθεί. Ενόψει της σημερινής έναρξης της σχολικής χρονιάς η Δήμαρχος επισκέφθηκε την περασμένη Πέμπτη πολλά σχολεία του Δήμου προκειμένου να δει από κοντά έργα αναβάθμισης των σχολικών υποδομών και εργασίες συντήρησης οι οποίες έχουν γίνει σε εκτεταμένο βαθμό και παράλληλα να διαπιστώσει περαιτέρω ανάγκες.

Μεγάλες κτηριακές παρεμβάσεις

Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου το προηγούμενο χρονικό διάστημα προχώρησε σε εκτεταμένα έργα ανακατασκευής και συντήρησης σχολικών μονάδων. Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω:

-Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του 4ου Λυκείου και ξεκίνησε η μετεγκατάσταση σε αυτό μετά από τη σχετική έγκριση.
-Στο Δημοτικό Σχολείο Σιναράδων έγινε αντικατάσταση και επισκευή  της στέγης.
-Στο Δημοτικό Σχολείο Κυνοποιαστών έγινε αντικατάσταση του συνόλου της στέγης έκτασης 800 τμ καθώς και αντικατάσταση οροφών αιθουσών.
-Στο 14ο Νηπιαγωγείο έγινε επιδιόρθωση της στέγης και της οροφής.
-Στο 6 Δημοτικό Σχολείο έγιναν εργασίες αντικατάστασης της στέγης, αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση θερμοπρόσοψης σε όλο το σχολικό συγκρότημα. Το συγκεκριμένο έργο έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης.
- Στο 1ο Γυμνάσιο γίνεται ριζική ανακαίνιση όψεων, επιδιόρθωση στεγών καθώς και ολική ανακατασκευή των τουαλέτων. Σημειώνεται ότι οι εργασίες που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου έχουν ολοκληρωθεί και αυτές που υπολείπονται θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα σε χρόνο που τα παιδιά δεν θα βρίσκονται εντός του σχολείου.



- Στο 5ο Γυμνάσιο γίνεται ριζική ανακαίνιση όψεων, επιδιόρθωση στεγών καθώς και ολική ανακατασκευή των τουαλετών. Σημειώνεται ότι οι εργασίες που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου έχουν ολοκληρωθεί και αυτές που υπολείπονται θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα σε χρόνο που τα παιδιά δεν θα βρίσκονται εντός του σχολείου.
-Στο 1ο και 2ο Γενικά Λύκεια έγιναν έργα ριζικής ενεργειακής αναβάθμισης των σχολείων έχοντας πλέον αλλάξει συνολικά την εικόνα που επί δεκαετίες αντικρύζαμε στα ΓΕΛ ενώ σε αυτά έγινε και αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με led.
-Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του 4ου Λυκείου και ξεκίνησε η μετεγκατάσταση σε αυτό.
-Στο Δημοτικό Σχολείο Αλεπούς προχωρά παρέμβαση στις τουαλέτες και στο λέβητα.
-Στο 8ο Δημοτικό προχωρά αντικατάσταση του λέβητα και του καυστήρα.
-Στο 9ο Δημοτικό οι απαραίτητες εργασίες βελτίωσης των υποδομών εκτελούνται από την ιδιοκτήτη με επίβλεψη ιδιώτη μηχανικού.

Όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Καλόγερος ριζική αναβάθμιση υποδομών και ενεργειακής αναβάθμισης έχει προγραμματιστεί και θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα στο Δημοτικό Σχολείο Παλιάς Πόλης καθώς και στο 2ο ΕΠΑΛ ενώ σημείωσε ότι το έργο ριζικής ανακατασκευής του συγκροτήματος των Τεχνικών Λυκείων προχωρά, βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης της σχετικής μελέτης και έχει εξασφαλισμένη πίστωση.

Παρεμβάσεις συντήρησης μικρής κλίμακας

Δεκάδες ήταν το προηγούμενο διάστημα και οι παρεμβάσεις μικρότερης κλίμακας οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε 27 σχολικές μονάδες του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Αυτές αφορούσαν σε ελαιοχρωματισμούς, οικοδομικές εργασίες καθώς και εργασίες συντήρησης και επισκευών υδραυλικών και ηλεκτροφωτισμού. Όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος κ. Χάρης Γιώτης προτεραιότητα δόθηκε στη συντήρηση των εσωτερικών χώρων των σχολείων και ήδη το σύνολο των αιτημάτων που είχαν κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία έχουν καλυφθεί και έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες.

Συνεργεία της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Έργου πραγματοποίησαν επισκευές και ελαιοχρωματισμούς σε τοιχοποιίες εσωτερικών χώρων, αιθουσών και τουαλετών, αντικατάσταση πλακιδίων, συντηρήσεις ηλεκτροφωτισμού και υδραυλικές εργασίες. Σημειώνεται ότι οι εργασίες συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους καθώς η υπηρεσία ανταποκρίνεται στα όποια προβλήματα προκύψουν. Επίσης, τα συνεργεία της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Έργου συνεχίζουν εργασίες ελαιοχρωματισμών και συντήρησης και στους εξωτερικούς χώρους χωρίς να διακόπτουν η να παρεμποδίζουν την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Συγχρόνως, η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου έχει προχωρήσει στους απαραίτητους καθαρισμούς του συνόλου των αύλειων χώρων των σχολείων προσχολικής αλλά και Αθμιας και Β’θμιας εκπαίδευσης. Σημειώνεται ότι όπου απαιτείται οι Υπηρεσίες του Δήμου είναι διαθέσιμες να παρέμβουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους ανάλογα και με τα αιτήματα τα οποία κατατίθενται από τους Διευθυντές των σχολείων.

Προγραμματισμός και ενέργειες εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκαν και βρίσκονται σε εξέλιξη σειρά γραφειοκρατικών και άλλων ενεργειών που σχετίζονται με την εύρυθμη, ασφαλή και σύγχρονη λειτουργία των σχολείων.

Όπως ενημερώνει η Εντεταλμένη Σύμβουλος Παιδείας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μαρία Ζερβού οι υπηρεσίες προχώρησαν σε:

1.Ολοκλήρωση, εντός του προβλεπόμενου χρόνου(Αύγουστος 2022), της διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού (108)  καθαριστών/τριών τηρώντας σε απόλυτο βαθμό τους κανόνες ευρείας δημοσιότητας και διαφάνειας.
2. Έγκυρη τοποθέτηση (01/09/2022) στις σχολικές μονάδες της α/θμιας και β/θμιας εκπαίδευσης του συνόλου του προσωπικού καθαρισμού.
3. Αύξηση των ανθρωποωρών απασχόλησης του προσωπικού καθαριότητας σχολικών μονάδων με κάλυψη της επιπλέον δαπάνης από ίδιους πόρους του Δήμου, ύψους 500.000,00 ευρώ.
4. Καθιέρωση διευρυμένου ωραρίου απασχόλησης 09.00 π.μ. – 18.30 μ.μ. για την υποστήριξη του νέου αναβαθμισμένου προγράμματος ολοήμερου των σχολείων της α/θμιας εκπαίδευσης.
5. Ολοκλήρωση μίσθωσης και απόδοση στην εκπαιδευτική κοινότητα,  χώρου στις παρυφές της πόλης (οδός Αλεξάνδρου Παναγούλη), αναγκαίου και σύμφωνου με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Η λειτουργία του θα συμβάλει, στην καλύτερη διαχείριση  του αριθμού των προνηπίων/νηπίων των όμορων νηπιαγωγείων και στη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη.
6. Επικαιροποίηση από το ΥΠΑΙΘ των κτηριολογικών προγραμμάτων των μισθωμένων σχολικών μονάδων και έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για την εξεύρεση κατάλληλων κτηρίων.
7. Διεκδίκηση και δρομολόγηση της παραχώρησης κτηρίων του Δημοσίου για τις ανάγκες της προσχολικής εκπαίδευσης στο κέντρο της πόλης αλλά και τις ανάγκες σχολικής μονάδας β/θμιας εκπαίδευσης, στην περιφέρεια του Δήμου.
8. Ουσιαστικές παρεμβάσεις ευρείας κλίμακας για την βελτίωση της κτηριακής υποδομής του 9ου Δημοτικού Σχολείου.
9. Διαγωνιστική διαδικασία για την εύρεση ακινήτου στέγασης του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ, σύμφωνα με επικαιροποιημένο κτηριολογικό πρόγραμμα.
10. Αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, Φιλόδημος, ΚΑΠ κ.λπ.)  για τη ανέγερση νέων σχολικών κέντρων αλλά και την αναβάθμιση και επισκευή των υπαρχόντων δημόσιων υποδομών.   

Τονίζεται ότι πέραν των παραπάνω, σε συνεργασία με τις σχολικές επιτροπές Αβάθμιας κ Βθμιας Εκπαίδευσης, οι διευθυντές των σχολείων έχουν τη δυνατότητα υλοποίησης μικροπαρεμβάσεων ώστε να αντιμετωπίζουν άμεσα μικροπροβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργικότητα των σχολείων.

Σύγχρονη τεχνολογία σε Γυμνάσια και Λύκεια
Σημειώνεται ότι ήδη σε όλες τις αίθουσες, στο σύνολο των Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου, έχει τοποθετηθεί αναβαθμισμένος τεχνολογικός εξοπλισμός και
οπτικοακουστικά μέσα ικανά να υποστηρίξουν κάθε μορφή διδασκαλίας.

Τοποθετήθηκαν σε όλες τις αίθουσες ενσύρματο ίντερνετ, υπολογιστές, προτζέκτορες και οθόνες προβολής ενώ ολοκληρώθηκε και το έργο αντικατάστασης λαμπτήρων με νέους χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Σήμερα στα Γυμνάσια και Λύκεια παραδόθηκαν και ολοκαίνουριες μπάλες τις οποίες προμηθεύτηκε και διένημε η Σχολική Επιτροπή.

Όπως σημείωσαν η Δήμαρχος και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι ανάγκες που υπάρχουν σε επίπεδο σχολικών κτηριακών υποδομών είναι πολλές και μεγάλες. Ήδη, η προσπάθεια την οποία καταβάλει η δημοτική αρχή στον τομέα αυτό έχει αρχίσει και αποδίδει καρπούς. Τα έργα ωστόσο θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα βάσει σχεδιασμού ώστε να η εικόνα του συνόλου των σχολείων του Δήμου να είναι η καλύτερη δυνατή προσφέροντας εκσυγχρονισμένες παροχές στην εκπαιδευτική κοινότητα».