Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρουσία κερκυραϊκών μουσικών συνόλων σε Σπέτσες και Παλέρμο

Μουσικά σύνολα
07 Σεπτεμβρίου 2022 / 10:46

Δυναμικό "παρών" αναμένεται να δώσουν τις επόμενες ημέρες μουσικά σύνολα του τόπου μας, πλαισιώνοντας πολιτιστικές εκδηλώσεις εκτός Κερκύρας.

Η Παλαιά στην «Αρμάτα»

Την αρχή θα κάνει το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας (Παλαιά), το διήμερο 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2022, λαμβάνοντας μέρος στις εκδηλώσεις της περίφημης «Αρμάτας» των Σπετσών, μετά από επίσημη πρόσκληση του Δήμου του ιστορικού αυτού νησιού του Αργοσαρωνικού.

Πιο συγκεκριμένα, το ερχόμενο Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, η  μπάντα της Παλαιάς Φιλαρμονικής πρόκειται να παιανίσει σε κεντρικούς δρόμους των Σπετσών και εν συνεχεία θα δώσει εορταστικού χαρακτήρα συναυλία στην πλατεία Ποσειδωνίου, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κύκλος εκδηλώσεων «Αρμάτα» τιμά την κομβική για την Ελληνική Επανάσταση ναυμαχία των Σπετσών, η οποία έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 1822.

Επιστέγασμα των εκδηλώσεων αυτών, που ήδη από τη δεκαετία του 1930 έχει καθιερωθεί να λαμβάνουν χώρα στις αρχές κάθε Σεπτεμβρίου (ώστε να συμπίπτουν και με την εορτή -στις 8 Σεπτεμβρίου, κατά τον παλαιό ημερολόγιο- της Γέννησης της Θεοτόκου, στην οποία αποδίδεται η θεία βοήθεια για τη επίτευξη της νίκης στη ναυμαχία, εξ ου και ο Ι.Ν. «Παναγία η Αρμάτα») θα είναι η καθιερωμένη αναπαράσταση της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας στο λιμάνι των Σπετσών, με ταυτόχρονη εξιστόρηση των σχετικών ιστορικών γεγονότων.

Ειδικότερα, οι φετινές εκδηλώσεις της «Αρμάτας 2022» θα έχουν ιδιαίτερη λαμπρότητα, αφενός λόγω της αναγκαστικής ακύρωσης τους τα αμέσως προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της πανδημίας, αφετέρου λόγω του ότι συμπίπτουν με τη συμπλήρωση 200 ετών από το ιστορικό γεγονός.

Ωδείο Κέρκυρας & Μουσικό Σχολείο στο Παλέρμο

Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου σειρά θα έχουν το Ωδείο Κέρκυρας και το Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας που θα συμμετάσχουν από κοινού στις παράλληλες εκδηλώσεις του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου «Δημιουργική Γραφή», στο Παλέρμο της Ιταλίας.

Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω Διεθνές Συνέδριο διοργανώνεται από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση» του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Università degli Studi di Palermo και τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων.

Οι εργασίες του θα λάβουν χώρα το διάστημα 16 έως και 18 Σεπτεμβρίου 2022 στους χώρους του Πανεπιστημίου του Παλέρμο.





Στο πλαίσιο αυτό, κατόπιν και σχετικής πρόσκλησης του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, μικτή συμφωνική ορχήστρα αποτελούμενη από μαθητές του Μουσικού Σχολείου αλλά και σπουδαστές και μουσικούς του Ωδείου Κερκύρας, θα δώσει συναυλία με τίτλο «Luna Rossa» κατά την εναρκτήρια ημέρα του Συνεδρίου. Αναλυτικότερα, θα ερμηνευτούν έργα Ελλήνων συνθετών όπως οι Μ. Χατζιδάκις, Μ. Θεοδωράκης, Γ. Κατσαρός κ.ά., υπό τη διεύθυνση του Σπύρου Ράλλη.
Θα συμπράξουν επίσης η Ιωάννα Βλάχου (τραγούδι) και ο Σπύρο Κοντζιάλης (πιάνο).

Αυτή πάντως δεν θα είναι η μόνη παρουσία του Ωδείου Κερκύρας σε εκδήλωση στο εξωτερικό, καθώς στο τέλος του τρέχοντος μηνός, το σύνολο εγχόρδων του Ωδείου υπό τη διεύθυνση του Βλαδίμηρου Κοτάνη, αναμένεται να ταξιδέψει στο Ελμπασάν της γειτονικής Αλβανίας, προκειμένου να συμμετάσχει σε φεστιβάλ εγχόρδων που διοργανώνεται εκεί.