Με διακεκριμένους soloists οι πασχαλινές συναυλίες της "Παλαιάς" και της "Καποδίστριας"

Οι πασχαλινές μουσικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν και αυτό το Σαββατοκύριακο με τις καθιερωμένες συναυλίες της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας (Παλαιά) και της Φιλαρμονικής Ένωσης "Καποδίστριας", με ρεπερτόριο στο πνεύμα των ημερών.
ΚΕΡΚΥΡΑ. Την αρχή έκανε το μουσικό σώμα της Παλαιάς Φιλαρμονικής, το Σάββατο του Λαζάρου 12 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη. Το πρόγραμμα της συναυλίας ξεκίνησε με το Coronation March του Pyotr Ilyich Tchaikovksy και την Εισαγωγή από την όπερα Norma του Vincenzo Bellini αμέσως μετά. Περίοπτη θέση στο πρόγραμμα είχε ένα έργο που το κερκυραϊκό κοινό δεν θα έχει την ευκαιρία να ακούσει συχνά. Ο λόγος για το Concertino για cor aglais του Gaetano Donizetti, με τμήμα του μουσικού σώματος να συνοδεύει τον soloist τον Κώστα Γιοβάνη, α' κορυφαίο μουσικό της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων. Στη συνέχεια ακούστηκαν κατά σειρά η Ραψωδία του Sergei Rachmaninoff πάνω σε θέμα του Niccolo Paganini, το εμβατήριο Cyrus the Great του Karl King, την Εισαγωγή από την όπερα Ο Χαλίφης της Βαγδάτης του François-Adrien Boieldieu, το α' μέρος απ' το Γερμανικό Ρέκβιεμ του Johannes Brahms, το finale από την Συμφωνία Νο.8 του Anton Bruckner και το συμφωνικό ποίημα Η κρίση της Οικουμένης του Camillo de Nardis. Το πρόγραμμα έκλεισε με την Σλαβονική Ραψωδία Νο.1 του Carl Friedemann.
Την Κυριακή των Βαΐων 13 Απριλίου, ήταν η σειρά του μουσικού σώματος της Φιλαρμονικής "Καποδίστριας", που πραγματοποίησε τη δική του πασχαλινή συναυλία, στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μιχάλη Μιχαλόπουλου. Το α' μέρος του προγράμματος ξεκίνησε με το soundtrack του Miklos Rozsa από τη ταινία King of Kings και, στη συνέχεια, την ουβερτούρα Caesar and Cleopatra του Gerard Boedijn, αμφότερα σε α' εκτέλεση στην Κέρκυρα. Ακολούθησαν τέσσερα έργα με ισάριθμους νεαρούς soloists: την Romance σε Φα μείζονα του Ludwig van Beethoven με τον Χρίστο Ρούσσινο στο φλάουτο, το Adagio από το Concierto de Aranjuez του Joaquin Rodrigo με τον Σπυρίδωνα Μιχαλόπουλο στην τρομπέτα, το Oblivion του Astor Piazzola με τον Σπύρο Λουκά στο τρομπόνι και το Czardas του Vittorio Monti με τον Μιχάλη Κόντη στο ξυλόφωνο. Το α' μέρος του προγράμματος ολοκληρώθηκε με το μουσικό σώμα της Φιλαρμονικής "Καποδίστριας" να συνοδεύει τον διακεκριμένο βαρύτονο Παναγιώτη Πράτσο (εκ της Κρατικής Όπερας της Βιέννης) στα Amazing Grace, Pie Jesu και The Lord's prayer.
Όπως έχει καθιερωθεί, στο β' μέρος του προγράμματος εμφανίστηκε η Χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κερκύρας, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Γκούση και τη συνοδεία της Μαρίας Καλουτσάκη. Ερμήνευσε εκκλησιαστικούς ύμνους σε μελοποιήσεις Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου, Θεμιστοκλέους Πολυκράτη και Αγίου Νεκταρίου.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».