Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με «καπέλο» ανατιμήσεων φέτος η προμήθεια των σχολικών

Σχολικά είδη
07 Σεπτεμβρίου 2022 / 10:20

Πόσα καλούνται να πληρώσουν οι γονείς για σχολικά είδη και εξωσχολικές δραστηριότητες τη φετινή χρονιά

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένα επιπλέον φορτίο «πέφτει» στις πλάτες των γονέων με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς και την προμήθεια των απαιτούμενων ειδών, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς και το κόστος συμμετοχής στις πολυποίκιλες εξωσχολικές δραστηριότητες, ο τελικός λογαριασμός «απομυζά» ένα καθόλου αμελητέο μέρος του μισθού.

Με την ακρίβεια να καλπάζει και τους μισθούς να παραμένουν καθηλωμένους, η προμήθεια των αναγκαίων σχολικών ειδών εξελίσσεται σε δύσκολο «γρίφο» για τους γονείς που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις.



Σε σχέση με πέρσι παρατηρείται αύξηση των τιμών περίπου στο 10% κατά μέσο όρο σε όλα σχεδόν τα είδη, όπως τόνισε στην «Ε» η γενική γραμματέας του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών Κέρκυρας Θ. Σούλη. «Υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες αυξήσεις στα περισσότερα είδη, όμως καταφέραμε και φέτος και πιέσαμε τις τιμές όσο μπορούσαμε βοηθώντας και μικρές βιομηχανίες και συγκρατήσαμε τις τιμές με μια πολύ μικρή αύξηση κατά μέσο όρο 10% σε όλα τα είδη. Αυτό που έφερε την μεγάλη αύξηση ήταν ότι περιέχει πλαστικό και χαρτί. Η τιμή του χαρτιού έχει διπλασιαστεί μέσα σε 8 μήνες», ανέφερε η ίδια.

Οι τιμές

Κασετίνες, τετράδια, μαρκαδόροι διατίθενται ακριβότερα από πέρσι, ενώ οι σχολικές τσάντες στην πλειοψηφίας τους διατηρήθηκαν στα περσινά επίπεδα. Τιμές βέβαια υπάρχουν για όλα τα βαλάντια, ωστόσο όσοι επιλέξουν επώνυμα και «μοδάτα» με γνωστούς ήρωες θα πρέπει να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη. Αυξημένες κατά 10%-20% πωλούνται οι κασετίνες. Οι απλές ξεκινούν από 1,6 ευρώ μπορεί όμως και να φτάσουν τα 14 ευρώ με όλο τον εξοπλισμό.



Τα 50φυλλα τετράδια διατίθενται από 0,60 - 0,80 ευρώ, τα σπιράλ από 2,20 – 2,50 ευρώ, οι μαρκαδόροι από 1,60 – 4 ευρώ, τα μολύβια από 0,30 – 1,29, τα στυλό από 0,69 - 2,49 ευρώ, οι σβήστρες από 0,69 – 1,49 ευρώ, οι διορθωτικές ταινίες πωλούνται προς 2 ευρώ και τα υγρά στα 0.99 ευρώ, τα ψαλίδια στοιχίζουν 1,30 ευρώ, τα παγουρίνια από 4-9 ευρώ και τα φαγητοδοχεία από 5.99-8,99.

Όσον αφορά τις σχολικές τσάντες, σύμφωνα με την κ. Σούλη παρέχεται έκπτωση 10% με τις τιμές στις απλές ώμου να διαμορφώνονται από 25-38,90 ευρώ και τις τροχήλατες κατά μέσο όρο από 45,90- 58,90. Η αγορά των ξενόγλωσσων βιβλίων ανάλογα με τον εκδότη και την τάξη κοστίζει από 80-100 ευρώ.

Η λίστα

Η προσέλευση στα βιβλιοπωλεία για την προμήθεια των απαιτούμενων ειδών ξεκίνησε ήδη από τα μέσα του περασμένου μήνα, όπου την τιμητική τους είχαν ως επί το πλείστον οι σχολικές τσάντες. Η κίνηση αναμένεται ωστόσο να κορυφωθεί από την ερχόμενη εβδομάδα, που ανοίγουν τα σχολεία και τα παιδιά θα έχουν στα χέρια τους πλέον μια λίστα αγορών με τα αναγκαία με τους γονείς πάντως να χρειαστεί να δαπανήσουν από 30 - 50 ευρώ για την προμήθειά τους, χωρίς να συνυπολογίζεται η τσάντα.

Εξωσχολικές δραστηριότητες

Στο μεταξύ ένα εύρος εξωσχολικών δραστηριοτήτων σε τιμές περσινές απλώνεται παράλληλα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οι εγγραφές στα Τμήματα έχουν ήδη ξεκινήσει. Σε αρκετές περιπτώσεις πάντως ισχύουν εκπτώσεις σε αδέρφια, και τρίτεκνους, ενώ ειδική πολιτική ακολουθείται σε οικονομικά αδύναμες οικογένειες.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, τα δίδακτρα διαμορφώνονται κατά μέσο στα 30 - 50 ευρώ το μήνα για τις πρώτες τάξεις στα αγγλικά (στα γερμανικά, γαλλικά στα 50-60 ευρώ), ενώ ακριβότερα στοιχίζει η παρακολούθηση τμημάτων επιπέδου Lower και Proficiency που αγγίζει τα 120 - 170 το μήνα.
Στις σχολές χορού τα μαθήματα μπαλέτου και ρυθμικής στοιχίζουν από 40 - 60 ευρώ το μήνα.

Στις Ακαδημίες Ποδοσφαίρου το κόστος συμμετοχής διαμορφώνεται στα 35-40 ευρώ το μήνα.

Στον Α.Ο. Κέρκυρας 2015 – Τμήμα Στίβου η μηναία συνδρομή αυξήθηκε κατά 5 ευρώ από πέρσι και διαμορφώνεται φέτος στα 25 ευρώ. 

Στον Κερκυραϊκό Γυμναστικό Σύλλογο, όπου λειτουργούν τμήματα στίβου, μπάσκετ, χαντμπολ, πινγκ πονγκ και κρίκετ, το μηνιαίο κόστος συμμετοχής διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 20-25 ευρώ.

Στον ΝΑΟΚ το κόστος συμμετοχής στα τμήματα κολύμβησης, υδατοσφαίρισης και κωπηλασίας διαμορφώνεται στα 35 ευρώ. Πρακτικά σημαίνει πως για ένα παιδί που μαθαίνει μια ξένη γλώσσα (πρώτες τάξεις) και έχει και μια τουλάχιστον αθλητική δραστηριότητα ανάλογα με αυτή απαιτούνται περίπου από 55 - 110 ευρώ το μήνα. Στις μεγαλύτερες τάξεις η εκμάθηση ξένης γλώσσας στοιχίζει ακριβότερα, ενώ αν συνυπολογιστεί μαζί και κάποιο άθλημα τα μηναία έξοδα κυμαίνονται από 140 - 230 ευρώ.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ