Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δύσκολη «εξίσωση» και φέτος η αγορά των σχολικών ειδών

Σχολικά είδη
07 Σεπτεμβρίου 2023 / 12:57
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Για τους ήδη επιβαρυμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς - Ενδεικτικές τιμές

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένα επιπλέον σημαντικό έξοδο καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ήδη επιβαρυμένοι οικογενειακοί προϋπολογισμοί ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς για την προμήθεια όλων των απαιτούμενων που θα μπουν στην σχολική τσάντα.

Παρότι οι τιμές σε αρκετά σχολικά είδη έχουν πάρει την κατηφόρα, ωστόσο και φέτος οι γονείς θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αγορά τους, καθώς  τα κόστη παραμένουν υψηλά, παρά την πτώση των τιμών.

Επιλογές βέβαια υπάρχουν για όλα τα βαλάντια και καλό θα είναι οι ενδιαφερόμενοι να προβούν πρώτα σε μια έρευνα αγοράς, προτού φτάσουν στο ταμείο. Για την ώρα παρατηρείται μια μικρή κινητικότητα στην αγορά των σχολικών ειδών της Κέρκυρας, που αναμένεται να κορυφωθεί από εβδομάδα, όταν θα δοθούν και οι λίστες στους μαθητές για την προμήθεια των απαιτούμενων.

Για ακόμη μια χρονιά και με σκοπό να στηριχθούν τα τοπικά βιβλιοχαρτοπωλεία ο Σύλλογος Βιβλιοχαρτοπωλών Κέρκυρας προχώρησε σε αναπροσαρμογή των τιμών προς τα κάτω. Όπως τόνισε στην «Ε» η γραμματέας του Συλλόγου Θεοδώρα Σούλη, η σχολική τσάντα με όλα τα απαραίτητα θα είναι φέτος φθηνότερη κατά 10%.

«Η  τιμή του χαρτιού έχει μειωθεί από πέρσι στα περισσότερα είδη. Για παράδειγμα το χαρτί Α4 έχει μια μεγάλη μείωση. Από πέρσι είναι τουλάχιστον ένα ευρώ κάτω.

Επίσης τα μπλοκ ζωγραφικής και τα τετράδια έχουν καλύτερες τιμές. Οι σχολικές τσάντες πάντα έχουν έκπτωση στα καταστήματά μας και η ποιότητα σε όλα τα είδη παραμένει υψηλή», ανέφερε η ίδια.

Ενδεικτικές τιμές

Συγκριτικά με τα άλλα είδη, το πιο ακριβό είναι η σχολική τσάντα. Επιλογές ωστόσο υπάρχουν για όλους, καθώς το εύρος τιμών είναι μεγάλο. 

Οι μεγάλες τσάντες πλάτης ξεκινούν από τα 11 ευρώ και φτάνουν έως και τα 49,5 ευρώ, ενώ οι μικρές πωλούνται από 16 -22 ευρώ. Ακριβότερες ωστόσο είναι οι τροχήλατες , καθώς παρότι διατίθενται έως και 6 ευρώ φθηνότερα, το κόστος τους διαμορφώνεται στα 41- 58,50 για τις μεγάλες , ενώ οι μικρές πωλούνται από 12 - 28 ευρώ.

Το μπλε τετράδιο πωλείται από 0,79 -1,20 ευρώ, τα σπιράλ  (δίθεμο) από 1,70 - 3 ευρώ, τα μπλοκ ζωγραφικής που πέρσι η τιμή τους ξεκινούσε από το 1,40 ευρώ στοιχίζουν φέτος από 1,20 – 3 ευρώ.

Το χαρτί Α4 που πέρσι η τιμή του είχε πάρει την ανιούσα, διατίθεται στα 5 – 6 ευρώ και ενδεχομένως το κόστος να πέσει κι άλλο.

Τα μολύβια ξεκινούν από τα 0,35 ευρώ, οι μαρκαδόροι στοιχίζουν από 1,60-4 ευρώ, τα ψαλίδια από 0,80-2.80 ευρώ, οι απλές άδειες κασετίνες στοιχίζουν από 1,5 -9 ευρώ  και οι γεμάτες από 8-15 ευρώ.

Οι φάκελοι με λάστιχο πωλούνται στα 0,90 ευρώ, οι  ξυλομπογιές  ξεκινούν από τα 1,60 ευρώ, οι ξύστρες και οι σβήστρες διατίθενται από 0,50 ευρώ και πάνω, οι διορθωτικές ταινίες και τα υγρά από 1,20 – 3 ευρώ, οι χάρακες από 0,29-0.98 ευρώ, οι κόλλες από 0,60 – 3 ευρώ.

Τα φαγητοδοχεία στοιχίζουν από 5 – 16 ευρώ, τα παγουρίνια από 5 -11 ευρώ και οι τσάντες φαγητού από 12-14,30 ευρώ με έκπτωση. Η αγορά των ξενόγλωσσων βιβλίων παραμένει ακριβή και ανάλογα με τον εκδότη και την τάξη κοστίζει από 50-100 ευρώ.

Το «καλάθι του μαθητή»

Σε ισχύ πάντως βρίσκεται μέχρι τις 3 Οκτωβρίου το «καλάθι του μαθητή», στο οποίο εντάσσονται 11 βασικά προϊόντα (σχολικές τσάντες, κασετίνες, τετράδια και ετικέτες τετραδίων και καλύμματα, μολύβια ξύλινα ή μηχανικά, χρωματιστοί μαρκαδόροι, στυλό, γόμες, ξύστρες, διαβήτες, χάρακες και φωτοτυπικό χαρτί) με σκοπό τη συγκράτηση των τιμών στα περσινά επίπεδα.

Στην πρωτοβουλία μετέχουν τόσο οι επιχειρήσεις, οι οποίες συμμετέχουν στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», εφ’ όσον διαθέτουν προϊόντα στις προαναφερθείσες κατηγορίες, όσο και εξειδικευμένες επιχειρήσεις πώλησης σχολικών, χαρτικών και παιχνιδιών.

Εξωσχολικές δραστηριότητες

Τα έξοδα βέβαια μεγαλώνουν αν συνυπολογιστούν και οι εξωσχολικές δραστηριότητες. Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις ισχύουν εκπτώσεις σε αδέρφια και τρίτεκνους, ενώ ειδική πολιτική ακολουθείται σε οικονομικά αδύναμες οικογένειες.

Ειδικότερα, τα δίδακτρα για την εκμάθηση ξένης γλώσσας κυμαίνονται ανάλογα με την τάξη. Ενδεικτικά στις πρώτες τάξεις η φοίτηση στοιχίζει από 30-62 ευρώ το μήνα και στις μεγαλύτερες από 120 – 170 ευρώ το μήνα. Η μηνιαία συμμετοχή στα τμήματα μπαλέτου κυμαίνεται από 35-60 ευρώ, στην κολύμβηση στα 40 ευρώ και σε τμήματα καλαθοσφαίρισης στα 35 ευρώ.


 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.