Κυριακή 19.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προαπαιτούμενα για την επέκταση της τουριστικής περιόδου

editorial
01 Σεπτεμβρίου 2022 / 20:34
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Ίσως η βασικότερη προϋπόθεση αφορά στα όρια της οικονομικής δραστηριότητας ιδιαιτέρως εκεί που συγκρούονται με την καθημερινή λειτουργία της πόλης.

Τα δυο συνέδρια για τον τουρισμό, στην οργάνωση των οποίων μετείχε και η Ενημέρωση, ανέδειξαν την αναγκαιότητα της σύστασης τοπικού Οργανισμού διαχείρισης προορισμού, σύμφωνα με το υπόδειγμα μυρίων όσων άλλων τουριστικών πόλεων. Φαίνεται πως ο σπόρος άρχισε να σκάει σιγά, σιγά. Η πρωτοβουλία για την οργάνωση του κερκυραϊκού χειμώνα ώστε επεκταθεί σταδιακά η τουριστική περίοδος αναλήφθηκε από τους εκπροσώπους των καθ' ύλην αρμοδίων επιχειρηματικών Φορέων, των ξενοδόχων, των καταλυμάτων και των τουριστικών πρακτόρων.

Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο αφού η Κέρκυρα στερείται τέτοιων δημόσιων υποδομών για να φιλοξενούν γεγονότα (σ.σ. άλλα πέραν του ήλιου και της θάλασσας), που θα γίνουν κράχτης επισκεπτών. Η ανάδειξη του θέματος όμως, υπογραμμίζει και την έλλειψη υποδομών. Δημιουργεί νέες προϋποθέσεις για την αναβάθμιση και την κατασκευή νέων.

Ίσως η βασικότερη προϋπόθεση αφορά στα όρια της οικονομικής δραστηριότητας ιδιαιτέρως εκεί που συγκρούονται με την καθημερινή λειτουργία της πόλης. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις για παράδειγμα, είναι το αποτέλεσμα της επιδίωξης να μην παραμένει στάσιμη και αντιπαραγωγική, καμιά αξία. Ούτε για ένα λεπτό. Έτσι διεθνώς  μετατράπηκαν τα δωμάτια σε ενοικιαζόμενα, τα IX σε ταξί ενώ κανείς μπορεί να καλεί τις Κυριακές στο σπίτι του επαγγελματικά και να πουλεί μερίδες παστιτσάδας. Δεν είναι ανέκδοτο. Αυτή είναι η διεθνής τάση για τη μετατροπή όλου του 24ώρου σε παραγωγικό χρόνο. Ξεκινάει ως αυτόβουλη πρωτοβουλία και στην συνέχεια βιομηχανοποιείται, αλλάζοντας τις καθημερινές συνήθειες όλων.

Έτσι λοιπόν το εγχείρημα επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου δεν απαιτεί μονάχα επιχειρηματικές πρωτοβουλίες όσο διοικητικές παρεμβάσεις για την προστασία της ζωής και της ποιότητάς της στην πόλη και την κερκυραϊκή ύπαιθρο. Όταν όλα ρυθμίζονται σα να είναι αγοραίες αξίες, κάθε τι εκτός αυτής της ηθικής εξοβελίζεται, περιθωριοποιείται και απονεκρώνεται.

Όσο για τις αντιδράσεις στην είδηση της πρωτοβουλίας, που σημειώνονται στα social της Ενημέρωσης, επισημαίνεται το μπούχτισμα των ανθρώπων από την ένταση των καλοκαιρινών τουριστικών μηνών. Ιδιαιτέρως μάλιστα όταν η κατανομή των πόρων, που προκύπτουν από την τουριστική δραστηριότητα, είναι εξαιρετικά άνιση και άδικη για τον κοσμάκη, δικαίως αγανακτεί με το επιβεβλημένο υπόδειγμα. Αυτός ο φαύλος κύκλος όμως δεν θα λυθεί με κατάρες...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.