Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κτίριο Γιαλλινά: Νέος Γολγοθάς. Υπό διακοπή εργασιών το εργοτάξιο

ΚΤΙΡΙΟ ΓΙΑΛΛΙΝΑ
01 Σεπτεμβρίου 2022 / 09:01

Στάσιμες οι εργασίες στο κτίριο Γιαλλινά εδώ και δυο μήνες. O εργολάβος ζήτησε την επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος της εκτέλεσης της σύμβασης κάνοντας χρήση του σχετικού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε πλήρη ακινησία βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι εργασίες για την αποκατάσταση και επανάχρηση του διατηρητέου κτιρίου Πινακοθήκης Άγγελου Γιαλλινά στην «καρδιά» της  Άνω Πλατείας.
 
Το εργοτάξιο, το οποίο είδε χθες ο Υφυπουργός Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκης συνοδευόμενος από τη Δήμαρχο Μ. Υδραίου, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στο νησί, τελεί υπό διακοπή εργασιών εν αναμονή της υπογραφής της σύμβασης του υποέργου διαχείρισης των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), ενώ παράλληλα ο εργολάβος έχει αιτηθεί την επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος της εκτέλεσης της σύμβασης κατά έξι μήνες, όπως του επιτρέπει η σχετική νομοθεσία. Αποτέλεσμα στο έργο να μην κινείται φύλλο.
 
Εδώ και δυο μήνες περίπου οι εργασίες έχουν «παγώσει», δίνοντας την αίσθηση ότι το αισιόδοξο εγχείρημα για την ανάδειξη του μοναδικού αυτού οικοδομήματος, έχει εγκαταλειφτεί.  
 


Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Καλόγερος, ο εργολάβος παραμένει στο έργο, ωστόσο τελεί υπό διακοπή εργασιών μέχρι να υπογραφεί η σύμβαση του υποέργου για τα ΑΕΚΚ μεταξύ του Φορέα Υλοποίησης, δηλαδή του Δήμου Κ. Κέρκυρας με αντίστοιχη εξειδικευμένη εταιρεία που διαχειρίζεται τα συγκεκριμένα ανακυκλώσιμα. Η σύμβαση, όπως εξηγεί στην "Ε" ο κ. Καλογερος, δεν έγινε από την αρχή καθώς δεν ήταν υποχρεωτική, στην πορεία όμως ο σχετικός νόμος άλλαξε και πλέον είναι αναγκαία. "Η σύμβαση θα υπογραφεί σύντομα. Η Διαχειριστική Αρχή έχει εγκρίνει τις πιστώσεις για να υπογραφεί η σύμβαση. Η αποκατάσταση του κτιρίου Γιαλλινά μας ενδιαφέρει και παρακολουθούμε στενά το έργο. Πρόκειται όμως για ένα δύσκολο και απαιτητικό έργο", τόνισε ο ίδιος.
 
Χρήση νόμου

Παράλληλα ο εργολάβος με αίτηση που κατέθεσε στο δήμο στις 6 Ιουνίου του 2022 αιτήθηκε την επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος της εκτέλεσης της σύμβασης κατά έξι μήνες κάνοντας χρήση του υπ΄αριθμ. 4938/2022 Νόμου αναφορικά με την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής των υλικών και την ολοκλήρωση των Δημοσίων Συμβάσεων για όσο διάστημα εξακολουθεί να υφίσταται η ενεργειακή κρίση (δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες). «Το αίτημα για χρονική παράταση έγινε δεκτό από την Οικονομική Επιτροπή, καθώς βάσει νόμου είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε την παράταση», εξήγησε ο κ. Καλόγερος διευκρινίζοντας ότι η παράταση ισχύει μέχρι τις 11-12-2022.
 
Για το κτίριο Γιαλλινά και την πρόοδο των εργασιών του έργου ενημέρωσε χθες τον κ. Γιατρομανωλάκη, η Δήμαρχος Μ. Υδραίου, παρότι το αντικείμενο του έργου είναι πέραν του χαρτοφυλακίου του (αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού). 
 
Με ΕΣΠΑ

Το ιστορικό μνημείο με τη βαριά ιστορία που περιμένει υπομονετικά να βρει και πάλι τη χαμένη του αίγλη εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το 2018 από τον πρώην Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτο, με π/υ 5.036.260,42 ευρώ. Τον Ιούνιο του 2019 υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση (τελικού ποσού μετά την έκπτωση (48%) 2.379.228,94 ευρώ με ΦΠΑ)για την υλοποίηση του έργου από κοινού με το Υπουργείο Πολιτισμού, τον δήμο Κ. Κέρκυρας και το Ίδρυμα «Πινακοθήκη Αγγέλου Γιαλλινά» και στη συνέχεια προχώρησαν όλες οι διαδικασίες για την διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού του έργου από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.
 
Τον περασμένο Νοέμβριο
 
Η υλοποίησή του ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο. Αυτοψία στο χώρο με τη διαπίστωση ότι το έργο προχωράει απρόσκοπτα και χωρίς ολιγωρίες και δεν υπάρχει καμία τεχνική ή οικονομική εκκρεμότητα και οι εργασίες εκτελούνται εντός χρονοδιαγράμματος, πραγματοποίησαν στις  21-01-2022 η κ. Υδραίου μαζί με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκο Καλόγερο.
 
Δυστυχώς ωστόσο η εικόνα που αντικρίζει κανείς σήμερα είναι στάσιμη. Κάτοικοι της περιοχής τονίζουν ότι βλέπουν μόνο ένα άτομο να ανοίγει το εργοτάξιο χωρίς ωστόσο να γίνονται εργασίες. Η περίφραξη που έχει τοποθετηθεί γύρω από το κτίριο και δυο πινακίδες θυμίζουν μόνο ότι ένα έργο εκτελείται.
 


Ρίχνοντας μια ματιά μέσα από αυτή αντικρίζει κανείς χόρτα που έχουν «ξεφυτρώσει» στους τοίχους και στα σκαλοπάτια, ένα φορτηγό μόνιμα σταθμευμένο εκεί, τσουβάλια γεμάτα με υλικά που αφαιρέθηκαν και πίσω το κουφάρι του άλλοτε επιβλητικού οικοδομήματος.
 


Τι προβλέπει το έργο

Οι εργασίες που θα γίνουν αφορούν σε καθαιρέσεις και επεμβάσεις αποκατάστασης καθώς και διαμορφώσεις στο εσωτερικό του κτιρίου και στον περιβάλλοντα χώρο. Με την ολοκλήρωσή του θα υπάρξουν νέες χρήσεις. Το ισόγειο της πινακοθήκης θα φιλοξενήσει χρήσεις εκπαιδευτικές, αναψυχής και εμπορικές με εστιατόριο. Στον πρώτο όροφο θα φιλοξενηθεί η έκθεση ζωγραφικών έργων του σπουδαίου υδατογράφου Άγγελου Γιαλλινά. Η συλλογή αποτελείται από 586 έργα, υδατογραφίες και ελαιογραφίες τα οποία εντάσσονται σε δεκάξι θεματικές ενότητες.

Ο δεύτερος όροφος θα φιλοξενήσει πολλαπλές χρήσεις (χώρο διαλέξεων με μεταφραστικούς θαλάμους, χώρους για περιοδικές εκθέσεις, χώρους υγιεινής, βοηθητικούς και αποθηκευτικούς χώρους). Στην υποστέγη, θα στεγαστούν κατά κύριο λόγο οι διοικητικές ανάγκες του Ιδρύματος και η πρόβλεψη είναι να υπάρξουν αποθηκευτικοί χώροι με κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες και κατασκευές για τα μη εκτεθειμένα έργα.
 
Το έργο μετά την τροποποίηση της πράξης ένταξης έχει ως χρόνο ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του 2023.
 
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ