Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έκθεση «Χαίρε!» της Τίνας Μάσχα στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη

Χαίρε
24 Αυγούστου 2022 / 12:48
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εγκαινιάζεται το απόγευμα της Τετάρτης 24 Αυγούστου στις 20:00, η έκθεση σύγχρονης αγιογραφίας – ζωγραφικής με τίτλο «Χαίρε», της εικαστικού Τίνας Μάσχα, στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης.

 ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Εικαστικός επέλεξε την Κέρκυρα για να παρουσιάσει για πρώτη φορά την σειρά «Χαίρε». Είκοσι τρία  φιλοτεχνημένα έργα των τελευταίων χρόνων, τα οποία αποτελούν την αρχή μιας σειράς αφιερωμένης στην Μεγάλη Δέσποινα Παναγία!
Λίγα λόγια από την εικαστικό Τίνα Μάσχα για την προσέγγιση της Βυζαντινής Αγιογραφίας, μέσα από την τέχνη της.

«Ως καλλιτέχνης, είχα μία ευρεία θεματογραφία να επιλέξω στην αναζήτησή μου για προσωπική γραφή και έκφραση μέσα από αυτήν. Στάθηκα όμως ενσυνείδητα, στην θεματογραφία της αγιογραφίας και δη της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής. Έτσι, προσέγγισα εικαστικά εικόνες γνωστές ή λιγότερο γνωστές, με παραστάσεις που με συγκινούσαν ως θέμα. Ο Λόγος που με οδήγησε να αφιερώσω, τα χρόνια της έως τώρα πορείας μου εκεί, ήταν η έλξη που ένοιωθα στο γεγονός, ότι είχα να πραγματευθώ μ’ ένα θέμα, που από μόνο του εμπεριείχε τον πνευματικό κόσμο
.
Τα Άγια πρόσωπα εξύψωναν το ίδιο το έργο, δεν εξυψωνόταν μέσω της τέχνης, ως πνευματικό έργο η θεματογραφία. Με αυτήν την σκέψη αφέθηκα, στην τεχνική της τέχνης μου κι άρχισα να <<ανοίγω>> τον Νου μου. Διευρύνοντας τους πνευματικούς μου ορίζοντες, βγήκα έξω από τις κλίμακες (εικαστικών & αγιογραφίας). «Παραβατική» ως προς τους κανόνες της τεχνοτροπίας ενίοτε, αναζητώντας Το Φως. Το πνευματικό Φως που με την Παγκοσμιότητά του αγκαλιάζει όλες τις ψυχές που θέλουν να φωτίσουν τον δρόμο τους. Μορφές οικίες, στο μεγαλύτερο μέρος τουλάχιστον του πλανήτη μέσα από τους κώδικες της λύτρωσης, εμπνέουν, ηρεμούν και απελευθερώνουν. Με ικανοποιούσε και με ικανοποιεί το γεγονός ότι το έργο μου δεν είναι απλά διακοσμητικό ή συλλεκτικό, αλλά <<ζωντανός οργανισμός>> που δίνει ενέργεια στον χώρο που θα βρεθεί και σε εκείνον που θα την αναζητήσει.

Παράλληλα ως Ελληνίδα, υπάρχει μέσα μου η διατήρηση των στοιχείων του παρελθόντος, αλλά με την διάθεση να δω την παράδοση μέσα από την εικαστική ματιά του 21ου αιώνα. Αυτή η προσέγγιση, μου έδωσε την δυνατότητα να προχωρήσω, ενώ παράλληλα έδωσε την  ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να βιώσουν τις Άγιες μορφές, μέσα από την γλυκύτητα και την ηρεμία των παραστάσεων, που τόσο έχουν ανάγκη στην κενότητα και την ασχήμια των ημερών. Έτσι, δημιουργήθηκαν έργα που άρχισαν να εκτίθενται από το 2009 ξεκινώντας από την Αθήνα.

Η συγκεκριμένη έκθεση, που λαμβάνει χώρα στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη με τον τίτλο «Χαίρε!» είναι ένας Ύμνος στην Μεγάλη Μάνα, Την Κυρά Παναγιά. Είναι η αρχή από μία σειρά έργων που θα δημιουργηθούν για Εκείνην. Τα συγκεκριμένα 23  που φιλοξενούνται στην Πινακοθήκη δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια κι εκτίθενται για πρώτη φορά».

Διάρκεια έκθεσης: 24/08/2022-30/09/2022
Ώρες επίσκεψης: 09.00-16.00 από Δευτέρα έως Παρασκευή. Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, Ιωάννου Θεοτόκη 77, 49132 Κέρκυρα
τηλ.: 26610 41085, e-mail:  [email protected],
www.corfuartgallery.com

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.