Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Πνοή και χρώμα της Κέρκυρας», στο Κήπο του Λαού – Μια βραδιά ποίησης, ζωγραφικής και μουσικής (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

7 ΠΟΙΗΤΕΣ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
12 Αυγούστου 2022 / 10:17

Εγχείρημα αρκετά φιλόδοξο σαν σύλληψη και απαιτητικό σε τεχνική κάλυψη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την Τετάρτη, 10/08,  η Ελβίρα Μεταλληνού και ο εκδοτικός οίκος που διατηρεί (εκδόσεις Image) προσκάλεσε το κοινό της Κέρκυρας σε μια εκδήλωση που σίγουρα δεν μπορεί να καταταχθεί εύκολα, αναφορικά με τα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της Τετάρτης στον φεγγαρόφωτο κήπο.


Η ατμόσφαιρα ήτα μαγική στον Κήπο του Λαού την Τετάρτη παραμονές της Πανσελήνου.

Εκ πρώτης όψεως η πρόσκληση αφορούσε σε ποιητική-λογοτεχνική βραδιά, όπου επτά ποιητές των εκδόσεων image, σε μια διαφορετική από την συνήθη προσέγγιση, απαγγέλουν αυτοπροσώπως αποσπάσματα από τις συλλογές που έχουν εκδώσει. Μια ευκαιρία να γίνει γνωστό το έργο των εκδόσεων image, που τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν εκδώσει σημαντικό αριθμό έργων Κερκυραίων δημιουργών.


Η εκδότρια Ελβίρα Μεταλληνού κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης 7 ποιητές - Ζωγράφοι της Κέρκυρας.


Όμως η σχέση της Ελβίρας Μεταλληνού με τον χώρο των εικαστικών έδωσε ένα επιπλέον ερέθισμα σε όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Κάθε ποιητής είχε συνδεθεί, με τον τρόπο που συνδέονται οι αισθήσεις, με το έργο κάποιου ζωγράφου που δρα, ή που έδρασε (Δημητράτος, Αλαμάνος) στο νησί. Η αισθητηριακή σύνθεση ολοκληρώθηκε με τη συμβολή του συνθέτη Βασίλη Αβδελά, που παρότι απόντας λόγω ανωτέρας βίας, «στοίχειωσε» σαν ηχητικό φάντασμα το σύνολο των ποιητικών απαγγελιών.



Φωτο: Γιώργος Ανδριώτης


Το όλο εγχείρημα ήταν αρκετά φιλόδοξο σαν σύλληψη και απαιτητικό σε τεχνική κάλυψη. Όπως μας αποκάλυψε η Ελβίρα Μεταλληνού, η ιδέα προέκυψε κατά τη διάρκεια επίσκεψης της στους Παξούς για το ετήσιο Φεστιβάλ. Από πέρσι το καλοκαίρι σχεδίαζε μια συλλογική παρουσίαση των ποιητών και ποιητριών του οίκου της, αλλά στο φεστιβάλ παρακολούθησε τη φοβερή εμφάνιση του Ιρλανδού ποιητή Paul Muldoon, που με το συγκρότημα Horslips, απογείωσε το κοινό μπλέκοντας την ποιητική πρόζα με το σκληρό ροκ. Η σύνθεση μουσικής και ποίησης δεν είναι φυσικά κάτι το πρωτότυπο. Όμως το πάντρεμα αυτών των δύο με τις εικαστικές τέχνες προέκυψε φυσικά για την Ελβίρα.



Έργα 7 Κερκυραίων ζωγράφων εκτέθηκαν στο χώρο της εκδήλωσης


Η γενική ιδέα ήταν λοιπόν, ένας καλλιτεχνικός διάλογος ανάμεσα στις τέχνες, αλλά και τα φυσικά πρόσωπα που χρησιμοποιούν και υπηρετούν τα διαφορετικά καλλιτεχνικά μέσα. Μέσα από αυτή την πλέξη, προκύπτει μια αισθητική αλλά και αισθητηριακή προβολή που μπορεί να προσφέρει μια ολοκληρωτική εμπειρία στο δέκτη. Μια εμπειρία που εμπλέκει την πνοή που μεταφέρει τις λέξεις, το χρώμα που προσφέρει η διάθλαση του φωτός στο τοπία του τόπου, ήχους και  μελωδίες, αλληλένδετο χαρακτηριστικό κάθε οικολογίας, φαντασιακής ή μη.






Στο περιθώριο των απαγγελιών, η αστρονόμος και μουσικός Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού, αδελφή της Ελβίρας, ερμήνευσε μια σειρά έντεχνων ελληνικών τραγουδιών, συνοδευόμενη από την κιθάρα του Ευτύχη Σελεάρη. Η Φιόρη μάγεψε το ακροατήριο με το εύρος και το μέταλλο της φωνής της. Έκπληξη αποτέλεσε η μη ανακοινωμένη εμφάνιση του ποιητή και εκδότη Ευριπίδη Κλεόπα που απήγγειλε δικά του ποιήματα.





Ο ηχολήπτης και φωτιστής της εκδήλωσης, Θεόδωρος Κορακιανίτης, έκανε καταπληκτική δουλειά όσων αφορά το φωτισμό του χώρου αλλά και τον ισορροπημένο ήχο κατά τη διάρκεια των απαγγελιών.






Η βραδιά έκλεισε όμορφα με τη ζωγράφο Πηνελόπη Βολτέρα να «ενδύεται τον ποιητικό μανδύα» και  να ανεβαίνει στο podium προκειμένου να απαγγείλει ένα από τα ποιήματα που παρουσιάστηκαν.