Η επίσημη θέση της Εστίασης για τα όσα έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η επίσημη θέση της Εστίασης για τα όσα έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η πρότασή μας για αυτή τη μικρή παράταση ωραρίου αφορούσε αποκλειστικά το να παίζεται η μουσική πολύ χαμηλά, ήτοι μέχρι την στάθμη των 80 ντεσιμπέλ και μόνο εντός των καταστημάτων! Ακριβώς δηλαδή όπως προβλέπει ο νόμος!

10
Aυγούστου / 2022

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανακοίνωση σχετικά με την θέση που παίρνει η Εστίαση μετά τα όσα έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Μετά  από τα αποτελέσματα της σύγκλησης και συνεδρίασης του Δημοτικού  Συμβουλίου που έλαβε χώρα στις 3 Αυγούστου για να ληφθεί απόφαση με βάση την Εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου για παράταση του ωραρίου μουσικής και μουσικών οργάνων, τα οποία αυτήν τη στιγμή είναι γνωστά σε όλους, η Ένωση Εστίασης Κέρκυρας, απηχώντας τις απόψεις, τα συναισθήματα και την διάθεση όλων των μελών της, οφείλει να θέσει υπόψιν των πολιτών της πόλης και ολόκληρου του νησιού μας , τις παρακάτω θέσεις μας.

Επιθυμούμε δε να γίνει αυτό όσο πιο καθαρά, απλά και κατανοητά είναι δυνατόν, διότι το ζήτημα της παράτασης ή μη του ωραρίου μουσικής στην πόλη της Κέρκυρας, έχει παρουσιαστεί και επικοινωνηθεί στο λαό του νησιού μας με έναν τρόπο ο οποίος μπορεί να χαρακτηριστεί από αποσπασματικός και μη αντικειμενικός και ρεαλιστικός έως ιδεοληπτικός και απαρχαιωμένος. Αυτό άλλωστε θεωρούμε ότι αποτυπώθηκε και σε απόψεις, θέσεις και εκφράσεις οι οποίες ακούστηκαν στα πλαίσια του Δημοτικού Συμβουλίου από απλά μέλη αυτού,  από επικεφαλείς παρατάξεων και γενικά από όσους διεκδικούν διαρκώς τη ψήφο μας και την εμπιστοσύνη μας.

Ας πούμε λοιπόν έστω και από εδώ μερικές αλήθειες, γιατί εμείς ακόμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο σεβαστήκαμε, θεσμούς, μέλη, συμπολίτες μας και κανόνες και μιλήσαμε για τα ελάχιστα λεπτά που μας επετράπη, όταν κάποιοι άλλοι οι οποίοι ομνύουν δήθεν στην τήρηση των νόμων,  των κανονισμών και την απαρέγκλιτη τήρηση των ωραρίων, επιδεικτικά και θρασύτατατα αγνόησαν ωράριο ομιλίας, συμπολίτες τους και διαδικαστικούς κανόνες, τρίβοντάς στο πρόσωπο όλων όσων συμμετείχαν ή παρακολουθούσαν το Συμβούλιο μια αλήθεια στην οποία εμείς είχαμε καταστεί κοινωνοί σε όλο αυτό το διάστημα των διαβουλεύσεων. Ότι δεν επιθυμούν διάλογο, ότι δεν επιθυμούν διαπραγμάτευση.

Μια ματιά στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά ή στο βίντεο της συνεδρίασης θα το αποδείξει αυτό πέραν πάσης αμφιβολίας σε όσους ενδιαφέρονται. Ο κερκυραϊκός λαός όμως θα πρέπει να μάθει ότι αυτοί που εμμονικά προσπαθούν και μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να επιβάλουν το ωράριο λειτουργίας της μουσικής μέχρι τις 11, δεν είχαν την στοιχειώδη ευαισθησία να σεβαστούν το ωράριο της δημόσιας τοποθέτησής τους ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου. Ας αποτελέσει αυτό τροφή για σκέψη για όσους ασπάστηκαν, υπεραπίστηκαν και εν τέλει εναγκαλίστηκαν κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα και τις ανένδοτες απόψεις τους. Απόψεις όπου η δημοκρατία, ο διάλογος και ο συμβιβασμός  δεν έχουν θέση. Με αυτά ως δεδομένα, θέλουμε να θέσουμε υπόψιν του κοινού τα παρακάτω:

1. Ως Ένωση Εστίασης, εκπροσωπώντας τόσο εμάς τους επιχειρηματίες της εστίασης της Κέρκυρας, αλλά και την βούληση των χιλιάδων εργαζομένων μας και των πελατών μας, συμμετείχαμε στη μακρά διαδικασία της διαβούλευσης που προβλέπεται για το θέμα του ωραρίου μουσικής, η οποία κράτησε δυόμιση μήνες. Παρ’ ότι το καλοκαίρι θα είχε ήδη αρχίσει και οι μήνες του Ιουνίου και Ιουλίου, που είναι οι δύο από τους τρεις του πυρήνα της τουριστικής σεζόν θα πήγαιναν χαμένοι. Δεν προσπαθήσαμε να απαιτήσουμε άμεση λύση και ρύθμιση της κατάστασης με βάση την κοινή λογική και τα όσα ισχύουν σε αντίστοιχα τουριστικά νησιά και άλλα μέρη της υπόλοιπης Ελλάδος, που είναι οι άμεσοι οικονομικοί ανταγωνιστές μας στο θέμα της αξιοποίησης των τουριστικών ροών. Εμείς μόνο ξέρουμε τι κόστος είχε αυτό για εμάς και τι χειρότερο κόστος θα έχει στην συνέχεια. Αντιθέτως,  σεβαστήκαμε τις διαδικασίες διαβούλευσης , συμμετείχαμε σε όλα τα στάδιά της  και εκθέσαμε τις θέσεις μας, τις αναμφισβήτητες ανάγκες μας, την αγωνία μας για την πτώση του τζίρου μας, καθώς και το νομικό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί στέρεα να  βασιστεί μια επέκταση του ωραρίου μουσικής, με όρους αποφυγής της ηχορρύπανσης, σεβασμού των ιδιαιτεροτήτων της πόλης της Κέρκυρας και ρεαλιστικής στήριξης των οικονομικών δραστηριοτήτων σε αυτήν.

2. Οι υποχωρήσεις που κάναμε σε αυτήν την διαδικασία ήταν πολλές, γιατί ο γνώμονας όπου βασίστηκε κάθε μας κίνηση ήταν η συνεννόησης, η συναίνεση, ο συγκερασμός των απόψεων, η εξισορρόπηση των συμφερόντων, η συμφιλίωση, η καλή γειτονία  όλων μας και το καλό του τόπου. Σε αυτό το πλαίσιο, φτάσαμε στο τέλος να προτείνουμε ένα ωράριο το οποίο σίγουρα δεν καλύπτει τις ανάγκες μας, δηλαδή η μουσική να επιτρέπεται μέχρι τις 12:30 το βράδυ τις καθημερινές και τις Κυριακές και τη 1.00 το βράδυ τις Παρασκευές, τα Σάββατα και στις επίσημες αργίες και στις παραμονές από τις τοπικές αργίες- εορτές, έστω και «πιλοτικά» για το υπόλοιπο του καλοκαιριού και να δοθεί αργότερα μια οριστική λύση.

3. Σημειώνουμε ότι η πρότασή μας για αυτή τη μικρή παράταση ωραρίου αφορούσε αποκλειστικά το να παίζεται η μουσική πολύ χαμηλά, ήτοι μέχρι την στάθμη των 80 ντεσιμπέλ και μόνο εντός των καταστημάτων! Ακριβώς δηλαδή όπως προβλέπει ο νόμος! Όποιος έχει στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα, γνωρίζει πως υπό αυτές τις συνθήκες, η μουσική καμία ηχορύπανση δεν μπορεί να δημιουργήσει και καμία διατάραξη δεν προκαλεί. Ήμασταν και είμαστε άλλωστε εμείς οι πρώτοι που σε κάθε τόνο διακηρύξαμε ότι όσοι ηχορυπαίνουν πραγματικά είναι απέναντί μας, τους καταδικάζουμε και ζητάμε από την αστυνομία να εξαντλεί την αυστηρότητά της πάνω τους καθώς και από τον Δήμο, να προβαίνει σε ανακλήσεις αδειών λειτουργίας , όπως έχει το δικαίωμα.

4. Αυτό που δεν έχει γίνει ίσως αντιληπτό τόσο σε ένα μεγάλο μέρος του κοινού, το οποίο δυστυχώς δεν ενημερώθηκε για το ζήτημα από τα διάφορα μέσα αντικειμενικά και ολόπλευρα κατά την άποψή μας, αλλά και κυρίως από πολλά  μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου είναι, ότι με τα τωρινά δεδομένα σε λίγες μέρες η μουσική στην πόλη της Κέρκυρας θα σταματά εντελώς στις 10 το βράδυ. Στις 10 θα απλώνεται σιγή δηλαδή. Πέρα από τους τουρίστες, οι οποίοι αποδεδειγμένα ήδη έχουν εκφράσει την έκπληξη, δυσαρέσκεια και απογοήτευσή τους από την κατάσταση που τους στερεί την ευκαιρία για ψυχαγωγία, σε μια όλη που ήθελε να αυτοπροσδιορίζεται και να διαφημίζεται από τους κατοίκους και τους άρχοντές της ως ένα από το πιο τουριστικά, ζωντανά, πολιτιστικά πλούσια και φιλόξενα και πολύχρωμα μέρη στην Ελλάδα, τα παραπάνω θα βάλουν την οριστική «ταφόπλακα» στη σχέση των νέων και των όσων επιθυμούν να ασκήσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην κοινωνικοποίηση και την ψυχαγωγία με την πόλη της Κέρκυρας.

Ήδη είναι σαφές ότι η νεολαία γυρνά την πλάτη σε αυτούς που απεχθάνονται την χαρά, την επικοινωνία, την κίνηση και τελικά την ζωή την ίδια. Αυτό το οποίο καταφέρνουμε με αυτήν την παράλογη ρύθμιση είναι αφενός να σπρώχνουμε όλους αυτούς προς αυτοσχέδια πάρτι στην πλατεία, στα ανάκτορα και σε άλλους χώρους, χωρίς καμία ρύθμιση και χωρίς κανένα πλαίσιο, όπως βέβαια και στο να απομακρύνονται από την πόλη και να αναζητούν τη διασκέδασή τους ίσως και μετά από χρήση αλκοόλ σε μέρη που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα σκέφτονταν να βρεθούν. Σε κάθε περίπτωση  σε λίγο καιρό θα έχουμε στα χέρια μας μια νεκρή πόλη, όπου κανείς δεν θα την έχει στις επιλογές του για διασκέδαση με όλα όσα συνεπάγεται αυτό τόσο για την κοινωνία μας, αλλά και για όσους από  εμάς επιλέξαμε να δραστηριοποιηθούμε στην εστίαση.

Η οικονομική βλάβη η οποία μας προκαλείται από αυτήν την ανάλγητη, παράλογη και ακραία επιλογή  είναι τεράστια και σε σύγκριση με τα όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ελλάδα, βρισκόμαστε σε μια δυσχερέστατη θέση απέναντι σε οποιονδήποτε άλλον συνάδελφό μας ο οποίος ήταν τυχερός να μην επενδύσει στην πόλη της Κέρκυρας και επέλεξε να βγάλει το ψωμί του οπουδήποτε αλλού. Οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για τους εργαζομένους μας  και για ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα που εξαρτάται από την επιβίωσή μας. Όχι μόνο για αυτούς, αλλά και για όλους τους κλάδους, εμπόρους, επιχειρηματίες και επαγγέλματα, τα οποία επηρεάζονται άμεσα από την κίνηση που δημιουργούσαμε με την ύπαρξή μας και την προσφορά ψυχαγωγίας στον κόσμο, η οποία τώρα διαφοροποιείται. Δεν είναι τυχαίο ότι στα πλαίσια της διαβούλευσης, με συντριπτική και ηχηρότατη πλειοψηφία οι επαγγελματικοί και άλλοι φορείς του νησιού συντάχθηκαν αναφανδόν με τις θέσεις και τις αγωνίες μας και μας στήριξαν στα δίκαια αιτήματα μας.

5. Ωστόσο , για εμάς, η εμπειρία που ζήσαμε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  εμείς και οι ενεργοί πολίτες που ήταν  στο πλευρό μας, δημιουργώντας  μια εντονότατη  αντίθεση σε σχέση με τα ελάχιστα ανένδοτα άτομα που είναι απορίας άξιον εάν εκπροσωπούν αυθεντικά και συνολικά τους κατοίκους της Πόλης (αυτό είναι κάτι άλλωστε που το επόμενο διάστημα θα εξετάσουμε γιατί δεν δίνουμε πλέον σε κανέναν το δικαίωμα να παίζει με το ψωμί μας, την επιβίωσή μας και τις ζωές ημών και των παιδιών μας ),  ήταν μια εμπειρία απογοητευτική και σοκαριστική.

Σοκαριστήκαμε, που πολλοί από όσους ψήφισαν ονομαστικά παραδέχτηκαν ή έδειξαν ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση επί του θέματος. Σοκαριστήκαμε που σε κάτι τόσο σοβαρό που αφορά την καθημερινότητα του νησιού, πολλοί από όσους τοποθετήθηκαν επιδόθηκαν σε ένα ρεσιτάλ πολυλογίας, έκθεσης ιδεών, αυτοαναφορικότητας σε άσχετα θέματα και εν τέλει επικίνδυνου ναρκισσισμού, γιατί αντί να επιδείξουν όντως ευαισθησία για το θέμα που ήρθε μπροστά τους, σαν μικρά παιδιά γκρίνιαζαν,  φωνασκούσαν και μάλωναν για το ποιος θα πει την τελευταία λέξη και ποιος θα ακούσει περισσότερο τον ήχο της φωνής του!

 Ήταν σοκαριστικό επειδή προσήλθαμε με τις καλύτερες προθέσεις και διαπιστώσαμε ότι αυτοί που περιδιαβαίνουν τις γειτονιές μας και έρχονται στα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας και υφαρπάζουν την εμπιστοσύνη και την ψήφο μας ποσώς ενδιαφέρθηκαν να πιάσουν το θέμα στην ουσία του και να βρουν μια λύση για όλους όσους υποτίθεται ότι ως εκλεγμένοι εκπροσωπούν. Λυπόμαστε για το γενικότερο επίπεδο αντιπροσώπευσής μας και διοίκησης, του οποίου γίναμε μάρτυρες. Νιώθουμε τέλος βαθύτατα απογοητευμένοι από διάφορους οι οποίοι, όποτε τους συμφέρει υποκρίνονται τους προστάτες των συμφερόντων μας, τους ευαίσθητους για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης, τους υπέρμαχους των αναγκών μας. Κάποιες μάσκες έπεσαν και αυτό είναι σαφές.

6. Εμείς ωστόσο, δεν θα αλλάξουμε το επίπεδο μας. Λάβαμε τα μηνύματα που έπρεπε να λάβουμε, αντιληφθήκαμε «ποιος είναι ποιος» και ποιος μας κοροιδεύει και κυρίως προβληματιστήκαμε για το επίπεδο εκπροσώπησής μας στους ανώτερους αυτοδιοικητικούς  θεσμούς και όργανα  της πόλης μας. Θα ξεπεράσουμε την οργή για μια τουριστική σεζόν που χάνεται, αλλά όχι την πικρία μας. Θα συνεχίσουμε με αξιοπρέπεια και σεβασμό στους κανόνες και τις δημοκρατικές διαδιασίες, ακομα πιο οργανωμένα και συντονισμένα να προσπαθούμε για να δοθεί μια ολοκληρωμένη λύση για τη χειμερινή περίοδο , γιατί δεν θα αποδεχτούμε εύκολα την νέκρωση της πόλης μας.

 Αυτό όμως που επουδενί δεν θα αποδεχτούμε είναι η οικονομική και ηθική βλάβη που μας προκαλείται από όλη αυτήν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο συμφέρον μας το οποίο επλήγει και συνεχίζει να πλήγεται από τις πράξεις ή τις παραλείψεις του κάθε εμπλεκόμενου. Να είναι όλοι σίγουροι για αυτό.
Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού, με αγάπη και σεβασμό προς όλους τους κατοίκους της πόλη, του νησιού και όλους τους πελάτες μας.

Θα επανέλθουμε
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ