Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Αντάρτικο» στη συναυλία Μπαρμπάτη από εννέα χορωδίες του Νότου

ΠΑΝΑΓΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΤΗΣ
30 Ιουλίου 2022 / 13:04

Εξέδωσαν ψήφισμα κατά της διοργάνωσης - Αντιπροτείνουν Κερκυραίους συνθέτες

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ψήφισμα προς το Δ.Σ της Ένωσης Χορωδιών εξέδωσαν εννέα φιλαρμονικές της Νότιας Κέρκυρας. Επιχειρηματολογούν κατά της απόφασης του διοικητικού Συμβουλίου, να πραγματοποιήσει συναυλία, τον προσεχή Σεπτέμβρη, υπό τη διεύθυνση του Παναγή Μπαρμπάτη, με έργα του Μίκη Θεοδωράκη, ενορχηστρωμένα από τον Μπαρμπάτη. Η συναυλία γίνεται με αφορμή των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία του 1821.

Οι χορωδίες του Νότου εξηγούν την αντίθεση τους, που στηρίζεται σε αντιρρήσεις αναφορικά με τον προσυλλογισμό αυτής της εκδήλωσης, κάνουν λόγο για 35,000 ευρώ, που κατά την άποψη που διατυπώνεται στο ψήφισμα, θα ήταν προτιμότερο να διατεθούν για την ενίσχυση των χορωδιών του νησιού.



 

Δευτερευόντως αναφέρονται στη διαδικασία επιλογής των χορωδών, που την αντιλαμβάνονται σαν “βόμβα στα θεμέλια των χορωδιών” καθώς ο μαέστρος που αξιολογεί τους χορωδούς, το κάνει βάση αυστηρών κριτηρίων που αφορούν την μουσική αρτιότητα και δεν συμμερίζονται, αυτά τα κριτήρια, την σημαντικότητα της συμμετοχής και προσφοράς του κάθε μέλους μιας μικρής χορωδίας.

Τέλος κατηγορούν την διοίκηση της Ένωσης Χορωδιών Κέρκυρας, για έλλειψη ευαισθησίας απέναντι στις ενστάσεις, αντιρρήσεις και ανησυχίες μεγάλου αριθμού χορωδιών και για την απόφαση να γιορταστεί η επέτειος με αυτή την καλλιτεχνική επιλογή. Οι Νότιοι αντιπροτείνουν να γίνουν εκδηλώσεις με συνθέτες που προέρχονται από τη δική μας μουσική παράδοση.

 

Οι φορείς που υπογράφουν το ψήφισμα:

Χορωδία Άνω Παυλιάνας, Χορωδία Περιβολιού, Χορωδία Βουνιατάδων, Χορωδία Χλομού, Χορωδία Μωραϊτικων, Χορωδία Στρογγυλής, Χορωδία Αργυράδων, Χορωδία Αγίου Ματθαίου, Χορωδία Λευκίμμης.