Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Όλα στη φόρα» στην ειδική συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου για την ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ

ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ
27 Ιουλίου 2022 / 09:42

Απαντήσεις σε ερωτήματα από χείλη υπευθύνων - Υδραίου: «Η διάσπαση θα ωφελούσε 100% το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μίλησαν οι αριθμοί στη χθεσινή ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας, όπου έγινε διεξοδική συζήτηση για τη ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ. Για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια από τη σύσταση της διαδημοτικής επιχείρησης, έγινε εκτενής ενημέρωση από τα στελέχη της, τους κ.κ Αργυρό, Κατσαρό, Χαραλαμπάκη, Αδάμ και Αρμενιάκο. Παράλληλα έγιναν τοποθετήσεις από όλες τις παρατάξεις, ενώ δόθηκε η ευκαιρία να απαντηθούν από αρμόδια χείλη τα καίρια ζητήματα που ανέδειξαν οι δημοτικοί σύμβουλοι. 

Η συζήτηση που κράτησε τέσσερις ολόκληρες ώρες, κινήθηκε αναμενόμενα γύρω από τις χρόνιες παθογένειες της επιχείρησης, όπως το παλαιό και διάτρητο δίκτυο, οι καθημερινές βλάβες, η ανισότητα στην τιμολόγηση, η έκδοση λογαριασμών, τα χρέη της επιχείρησης, τα χαμένα υδρόμετρα, η προοπτική διάσπασης στους τρεις Δήμους κ.α.

Το διάτρητο δίκτυο

Απαντώντας σε ερώτηση του Μάριου Μαγιολαδίτη της "Εκκίνησης" για τις συνεχείς βλάβες και την ανάγκη για συντήρηση και επιδιόρθωση του δικτύου, οι άνθρωποι της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ, παρέθεσαν με στοιχεία το μέγεθος των προβλημάτων που συχνά αφήνουν περιοχές ολόκληρες χωρίς νερό για μέρες, το οποίο βεβαίως μεταφράζεται σε κόστος. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι μέσα σε 17 μήνες, εκδηλώθηκαν και επιδιορθώθηκαν 5.000 βλάβες!  

Τιμολογιακή πολιτική 

Διαφορά στην τσέπη τους θα δουν πάντως αργά ή γρήγορα οι καταναλωτές, όπως φάνηκε από την χθεσινή ενημέρωση. Έγινε αναφορά στην ανισότητα της τιμολόγησης ανάμεσα σε διάφορες περιοχές του νησιού και παρουσιάστηκε ως αδήριτη ανάγκη να γίνει εξορθολογισμός της. 
Η Δήμαρχος υποστήριξε πάντως ότι η όποια αναπροσαρμογή -προς τα πάνω ή προς τα κάτω - θα είναι πολύ μικρή, της τάξης λεπτών (cent) του ευρώ.

Τα "αγνοούμενα" υδρόμετρα

Σε σχετική ερώτηση της δημοτικής συμβούλου Άντζελας Ρίγγα, τα στελέχη της ΔΙΑΔΕΥΑΚ βεβαίωσαν ότι υπάρχουν ακόμα στο δίκτυο πολλά υδρόμετρα που δεν έχουν καταγραφεί. Επί σειρά ετών γίνεται προσπάθεια να εντοπιστεί μεγάλος αριθμός υδρομέτρων, ενώ για τα "αγνοούμενα", οι καταναλωτές πληρώνουν μόνον το πάγιο. 
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, πλέον έχει καταγραφεί το 80% των υδρομέτρων. Όσα δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί βρίσκονται κυρίως στους Δήμους Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας. 

Τελικά πόσοι λογαριασμοί;

Το θέμα της έκδοσης των λογαριασμών, έφερε με ερώτησή του ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Καρύδης, αναφέροντας ότι υπάρχουν καταγγελίες πολιτών για πέντε ή έξι λογαριασμούς μέσα σε ένα έτος, αντί των τεσσάρων που εκδίδονται κανονικά. Η ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ διευκρίνισε ότι πράγματι, υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, «μόνον σε όσους καταναλωτές είμαστε πίσω χρονικά»,  έχουν μείνει δηλαδή εκκρεμότητες προηγούμενων ετών.



Διάσπαση

Στην 40λεπτη τοποθέτησή της, η Μερόπη Υδραίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο πολυσυζητημένο θέμα της διάσπασης. Όπως είπε, οι δήμαρχοι Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας έχουν ήδη εκφράσει τη βούλησή τους για διάσπαση σε τρεις αυτόνομες επιχειρήσεις. 

«Η διάσπαση θα ωφελούσε 100% τον Κεντρικό Δήμο» είπε η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Πρόεδρος της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ. «Εμείς έχουμε ξεκάθαρη εικόνα, τα μαθηματικά μιλάνε μόνα τους. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του». 

Έθεσε ωστόσο μια απαραίτητη προϋπόθεση: Η όλη διαδικασία να γίνει εν τη λειτουργία, χωρίς δηλαδή να προηγηθεί διάλυση, λύση και εκκαθάριση, που θα κατέβαζε τους διακόπτες και θα "πάγωνε" κάθε λειτουργία της επιχείρησης. «Για να γίνει αυτό θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση, για να μην κλονίσουμε το καθεστώς» συμπλήρωσε.  

Κάθετα αντίθετος ωστόσο δήλωσε ο πρώην δήμαρχος Χρύσανθος Σαρλής, ο οποίος έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί κατά της διάσπασης και μέσω της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ.

Ψήφισμα Καλούδη

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Καλούδης, Άντζελα Ρίγγα, Γιώργος Καρύδης και Χρυσόστομος Μπούκας, κατάθεσαν ψήφισμα το οποίο πήρε 10 ψήφους υπέρ, έναντι 14 κατά.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ