Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ: Χωρίς άμεση προοπτική διάσπασης η ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ

ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ
21 Ιουλίου 2022 / 18:16

Χρ. Σαρλής: Όχι διάσπαση αλλά δημιουργία τριών διαφορετικών Τμημάτων σε αντιστοιχία με τον κάθε Δήμο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε «αναγκαστική» συνύπαρξη, χωρίς άμεση προοπτική διάσπασης, παραμένουν οι δήμοι του νησιού στη Διαδημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Δήμων Κέρκυρας – ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ. Αν και επανειλημμένως έχει εκφραστεί η επιθυμία τους για αυτονόμηση, ώστε να μπορούν να ακολουθήσουν τη δική τους ανεξάρτητη πορεία, ωστόσο διαδικασίες που δεν έχουν καν ξεκινήσει κρατούν πίσω το σχεδιασμό.

Στην πρόσφατη μάλιστα συνεδρίαση της ΠΕΔΙΝ οι δήμαρχοι Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας Γ. Μαχειμάρης και Κ. Λέσσης έφεραν το θέμα προς συζήτηση, επισημαίνοντας ότι ο εμπαιγμός στη σύσταση νομικών προσώπων στους νεοσύστατους δήμους συνεχίζεται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών με τραγικές επιπτώσεις από τη μη αυτονόμηση των οργανισμών, με αποκορύφωμα εκείνο της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ στην Κέρκυρα.

Μάλιστα ως μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση, αποφασίστηκε να υπάρξει εκ νέου αίτημα της ΠΕΔΙΝ προς το ΥΠΕΣ για νομοθετική ρύθμιση για το σκοπό αυτό, με τη διεκδίκηση να αφορά στους Διαδημοτικούς Οργανισμούς Πολιτισμού, Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής και τη ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ.

Χρονοβόρες διαδικασίες

Η διοικητική διαίρεση της Διαδημοτικής Επιχείρησης, αν και είναι εφικτό να συμβεί, από νομικής πλευράς, ωστόσο απαιτεί σειρά διαδικασιών. Αρχικά να ληφθεί απόφαση από κάθε δημοτικό συμβούλιο, να εκπονηθεί η αναγκαία οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας για τις ΔΕΥΑ που θα προκύψουν και μια σειρά άλλων ενεργειών αρκετά χρονοβόρων.

Ορόσημο των διαδικασιών ωστόσο θεωρείται η νομοθετική ρύθμιση που ζητείται επίμονα, ώστε οι δήμοι να τραβήξουν ξεχωριστούς δρόμους, προκειμένου να μπορούν άμεσα να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που εμφανίζονται στις περιοχές τους. Και δεν είναι λίγα. Καθημερινά καταγράφονται προβλήματα υδροδότησης από βλάβες μικρές ή μεγάλες που ταλαιπωρούν ακόμη και για ημέρες τους κατοίκους από άκρη σε άκρη του νησιού. Για την ώρα πάντως το Δημοτικό Συμβούλιο Κ. Κέρκυρας άναψε το «πράσινο» φως για την παράταση της διάρκειας λειτουργίας της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ (ισχύς απόφασης έως τις 31-12-2022), καθώς σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο, προβλέπεται η λειτουργία της επιχείρησης για δυο έτη, ενώ σε περίπτωση που δεν έχει γίνει διάσπαση αυτής, απαιτείται η παράταση της λειτουργίας της. Όσον αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο Βόρειας Κέρκυρας ανέβαλε τελικά την απόφαση για την παραμονή ή όχι στην διαδημοτική επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης (ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ).

Όχι διάσπαση αλλά Τμήματα

Ο πρώην δήμαρχος Χρύσανθος Σαρλής, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κερκυραϊκή Αναγέννηση» και γνώστης των πραγμάτων προσεγγίζει το θέμα με μια άλλη οπτική, απορρίπτοντας τη διάσπαση και υιοθετώντας το μοντέλο της δημιουργίας τριών διαφορετικών Τμημάτων εντός της Επιχείρησης με αντιστοίχηση το καθένα από αυτά στον κάθε δήμο.

«Η λογική λέει να μη γίνει διάσπαση της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ, γιατί το νερό μας συνδέει και δε μας χωρίζει. Μπορεί να γίνουν ωστόσο τρία διαφορετικά Τμήματα με αυτονόμηση, εποπτεία των δήμων και συνδιοίκηση. Είναι πιο αποτελεσματική και γρήγορη λύση αρκεί όλοι να το επιθυμούν. Οι δυο δήμοι που προέκυψαν μετά τη διάσπαση του Δήμου Κέρκυρας είναι στα σπάργανά τους ακόμη και προσπαθούν να στηθούν από την αρχή και ταυτόχρονα διεκδικούν δημιουργία ΔΕΥΑ», αναφέρει στην «Ε» ο κ.Σαρλής.

Όπως αναφέρει, η ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ βρίσκεται σε πολλαπλή κρίση τόσο σε οικονομικό και οργανωτικό επίπεδο όσο και σε ανθρώπινο δυναμικού, τονίζοντας την ανάγκη αναδιοργάνωσης της Διαδημοτικής Επιχείρησης με σωστά βήματα και από τους τρεις δήμους. Καθότι μάλιστα η επάρκεια νερού είναι πρόβλημα σε όλη την Κέρκυρα, επισημαίνει την αναγκαιότητα συνολικών παρεμβάσεων και έργων κλίμακας που δε θα περιορίζονται από τους δήμους μόνο στη διαχείριση των γεωτρήσεων αλλά και στην ποιότητα, ποσότητα, επάρκεια του νερού, την οργάνωση και τη στελέχωση σε προσωπικό.

Ειδική συνεδρίαση Απόψε πάντως αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Κέρκυρας, τα οικονομικά στοιχεία και δεδομένα της Διαδημοτικής Επιχείρησης.

Στη συνεδρίαση η Δήμαρχος και Πρόεδρος του ΔΣ Μ. Υδραίου θα ενημερώσει  Σώμα εφ’ όλης της ύλης για την κατάσταση της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ, όπως είχε υποσχεθεί κατά την τακτική συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου τον περασμένο μήνα.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ