Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρώτη πανελλαδικά η Κέρκυρα σε παραλίες φιλικές για ΑμεΑ

ΑμεΑ
22 Ιουλίου 2022 / 16:02

Μπάνια για όλους με seatrack και αμαξίδια θαλάσσης. Δήμοι και Περιφέρεια ενώνουν τις δυνάμεις τους για καλό σκοπό

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα για όλους υποστηρίζουν ενεργά οι τρεις Δήμοι της Κέρκυρας και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κατατάσσοντας τις παραλίες του νησιού ως τις πλέον φιλικές της Ελλάδας για ΑμεΑ.

Η χρήση seatrack αλλά και αναπηρικών αμφίβιων αμαξιδίων περιλαμβάνονται τα τελευταία χρόνια στη φιλοσοφία του νησιού, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το τουριστικό προϊόν του. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Ανδρέα Σκούπουρα για πρώτη φορά φέτος, ο Δήμος Κ. Κέρκυρας έχει προς διάθεση πέντε seatrack από τρία που είχε την περσινή χρονιά.

Τα τρία πρώτα τοποθετήθηκαν το Μάιο στις παραλίες της Δασιάς, του Ύψου και του ΝΑΟΚ, πρόσφατα στην Παλαιοκαστρίτσα και σήμερα στα Γουβιά, ως ένα νέο σημείο στο χάρτη με τις προσβάσιμες παραλίες για όσους τα χρειαστούν. «Τα seatrack έχουν καθημερινή χρήση. Απευθύνονται τόσο σε άτομα με κινητικά προβλήματα όσο και σε ηλικιωμένους που δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τη θάλασσα», εξηγεί στην «Ε» ο κ.Σκούπουρας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι έχει τοποθετηθεί στον ΝΑΟΚ και ηχητικό σύστημα για τα άτομα με προβλήματα όρασης προκειμένου να διευκολύνεται η πρόσβασή τους στη θάλασσα.

Πρωτιά

Σύμφωνα με τον ίδιο ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας κατέχει την πρωτιά σε πανελλαδικό επίπεδο στις προσβάσιμες παραλίες με seatrack μαζί με αυτό που έχει στην κατοχή της η ΠΕ Κέρκυρας στις Μπενίτσες. Όπως επισημαίνει, πρόκειται για αυτόνομες εγκαταστάσεις αποτελούμενος από ράγες σταθερής τροχιάς, μέσα στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα μπορεί να κινηθεί μέσα και έξω από το νερό.

Επιπλέον στη διάθεση όσων τα χρειάζονται βρίσκονται και τα 15 αμφίβια αμαξίδια του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Κέρκυρας που λειτουργούν ενισχυτικά στην προσπάθεια.

Και η Περιφέρεια

Το δίκτυο των προσβάσιμων παραλιών με seatrack για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα ή αναπηρία, επεκτείνεται μετά και τις ενέργειες της ΠΙΝ, ώστε να εισχωρήσουν σε αυτό περιοχές τόσο της βόρειας όσο και της νότιας Κέρκυρας. Πρόσφατα η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα υπέγραψε τις προγραμματικές συμβάσεις με τους αντίστοιχους δήμους, προκειμένου να τοποθετηθούν τέσσερα ολοκαίνουργια συστήματα για το καλοκαίρι. 



Αφορούν τις παραλίες στη Ρόδα, στον Αγ. Σπυρίδωνα Περίθειας, στον Αγ. Ιωάννη Περιστερών και στα Μωραΐτικα. «Οι παραλίες που μπορούν να τοποθετηθούν πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως να είναι κοντά σε δρόμο και η θάλασσα να μην έχει ρεύματα για λόγους ασφαλείας των χρηστών.

Παράλληλα ζητήσαμε οι συσκευές να συνδεθούν με νερό, ώστε να μπορούν οι χρήστες να κάνουν κι ένα ντους», εξηγεί στην «Ε» η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής Μελίτα Ανδριώτη. Η δαπάνη για τη μίσθωση των τεσσάρων καινούργιων συστημάτων «SEATRACK» ανέρχεται στο ποσό των 32.240 ευρώ(συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 24%).

Σημειώνεται ότι εκτός των τεσσάρων καινούργιων συστημάτων «SEATRACK», θα επανατοποθετηθεί και το αντίστοιχο σύστημα που έχει στην κατοχή της η ΠΙΝ στην παραλία των Μπενιτσών, το οποίο αποκτήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της Περιφερειακής Αρχής Γαλιατσάτου και συγκεκριμένα του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Αλ. Μιχαλά.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ