Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δημ. Μπιάγκης - Έγινε το πρώτο βήμα για τις δομές υγείας στο νομό

Δημήτρης Μπιάγκης
14 Ιουλίου 2022 / 14:41

Ώρα και για τα επόμενα μεγάλα δίκαια αιτήματά μας

Η ένταξη της Κέρκυρας στην Α’ Ζώνη των Άγονων και Προβληματικών περιοχών του Υπουργείου Υγείας αποτελεί το πρώτο μεγάλο και ουσιαστικό βήμα που κατακτήσαμε, ένα βήμα που παρέμενε πάγιο αίτημα από τους υγειονομικούς, ώστε να γίνουν ελκυστικές οι θέσεις στις δομές υγείας της περιοχής μας. Η κατάκτηση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε σε μια μέρα και δεν ήρθε χωρίς κόπο και συντονισμένη δουλειά. Με επιμονή και συνέπεια καταθέσαμε εδώ και δυο χρόνια τις προτάσεις μας, που όμως δεν έγιναν αποδεκτές από τα κυβερνητικά στελέχη του Υπουργείου, μα δεν παραδώσαμε τα όπλα στην πρώτη δυσκολία.

Στοιχειοθετήσαμε με επιμέλεια τα επιχειρήματά μας, τεκμηριώσαμε σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (Ε.Γ.ΕΣΥ.Κ κ.λπ.) τη θέση μας, και επανήλθαμε στο δίκαιο αίτημά μας.Κι αδράξαμε την ευκαιρία. Βάλαμε στην άκρη το κομματικό συμφέρον, προτάξαμε το συμφέρον της Κέρκυρας, και συμπλεύσαμε όλοι οι Βουλευτές του νομού, καταθέτοντας Βουλευτική Τροπολογία που δεν μπορούσε έτσι απλά, να παραμείνει στο περιθώριο από την κυβέρνηση, καθώς αποτελούσε δίκαιο αίτημα μιας ολόκληρης τοπικής κοινωνίας που έπαιρνε σάρκα και οστά μέσα από την τεκμηρίωση και την κοινή πολιτική βούληση των εκπροσώπων του τόπου μας. Και η φωνή μας δυνάμωσε, τα επιχειρήματά μας έπιασαν τόπο.

Μα ετούτο, είναι το πρώτο βήμα σε μια σειρά από διαδοχικές κινήσεις που οφείλουμε συντεταγμένα να πραγματοποιήσουμε, αν θέλουμε πράγματι να ενισχύσουμε τις δομές υγείας της περιοχής μας αξιοποιώντας τα νέα δεδομένα και να θωρακίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της. Επόμενος στόχος οι άμεσες προσλήψεις που είναι αναγκαίες, ειδικά στο Νοσοκομείο μας, που αποτελεί τον πρωταθλητή σε εθνικό επίπεδο σε κενά, τόσο σε ιατρικό, όσο και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η άμεση επαναπροκήρυξη όλων των άγονων διαγωνισμών που πλέον με τα νέα δεδομένα μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον νέων επιστημόνων και να καλύψουν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό που κρίνεται απαραίτητο, ειδικά με τα νέα δεδομένα της πανδημίας, είναι το επόμενο ουσιαστικό θέμα που πρέπει να προτάξουμε. Καλούνται λοιπόν, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, πρώτα η 6η ΥΠΕ και ο διοικητής της, και στη συνέχεια η διοίκηση του Νοσοκομείου μας και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Η επαρκής στελέχωση του Νοσοκομείου και των δομών υγείας της περιοχής θα αποτελέσει το σημαντικό εκείνο βήμα που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες στο νομό μας, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να μην μεταναστεύουμε σ’ άλλες περιοχές με τριτοβάθμια νοσοκομεία για την αντιμετώπιση πολλών περιστατικών που θα μπορούσαν να επιλυθούν επιτυχώς στο νησί μας. Αρκεί κανείς να λάβει υπόψη του ότι μόνο για τα καρδιακά νοσήματα πραγματοποιούνται ετησίως περισσότερες από 200 διακομιδές από την Κέρκυρα προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η δημιουργία Αιμοδυναμικού Τμήματος, Νεογνολογικής Κλινικής αλλά και η ενδυνάμωση του Ψυχιατρικού Τμήματος μ’ όλες τις απαραίτητες ειδικότητες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της εποχής, ιδιαίτερα απέναντι στους νέους, οφείλουμε να είναι κάποιοι από τους πρώτους μεγάλους χειροπιαστούς στόχους μας στην προσπάθεια να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Η Υγεία, το δημόσιο αγαθό που είναι άμεσα συνυφασμένο με την ίδια τη ζωή των πολιτών ετούτου του τόπου πρέπει να αποτελεί κυρίαρχο μέλημα όλων μας.

Για την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής δεν χωρούν δεύτερες σκέψεις, ούτε προσκόμματα, παρά διάθεση προσφοράς, συνεργασίας, σύμπνοιας και συμπόρευση όλων στον κοινό σκοπό για την επαρκή θωράκιση των για δεκαετίες ταλαιπωρημένων και παραγκωνισμένων δομών υγείας του νομού μας.
Στον αγώνα αυτό, δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως κυρίαρχος στόχος είναι και η δημιουργία Αυτόνομης Υγειονομικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, μια κυβερνητική υπόσχεση που παρέμεινε όμως δυστυχώς στις καλένδες, μα αποτελεί δίκαιο και παλλαϊκό αίτημα της κοινωνίας μας, καθώς η υπάρχουσα διοικητική διάρθρωση υγειονομικά δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της περιοχής μας.

Η αχανής 6η Υ.ΠΕ. με τα 29 ελεγχόμενα νοσοκομεία και τις πάμπολλες μονάδες υγείας που έχει υπό την εποπτεία της (91 Κέντρα Υγείας,64 Πολυδύναμα & Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία και τα εκατοντάδες διάσπαρτα Περιφερειακά Ιατρεία) αποτελεί μια υγειονομική περιφέρεια που αδυνατεί να συνκεράσει τις διαφορετικές υπηρεσιακές ανάγκες των νησιωτικών δομών με την ηπειρωτική χώρα, και απέδειξε περίτρανα πως δεν μπορεί να αποτελέσει μια διοικητική δομή που να έχει άμεση και απευθείας επαφή με τα απομακρυσμένα στα νησιά κέντρα υγείας, αφού διαπιστωμένα πλέον, δεν αποτελεί έναν φορέα που επιλύει προβλήματα, αλλά έναν φορέα που αδυνατεί να τα επιλύσει. Αυτός λοιπόν, είναι και ο επόμενος μεγάλος στόχος.

Σε τούτη την νέα μεγάλη προσπάθεια, όλοι, φορείς, σωματεία, αλλά και η βουλευτική εκπροσώπηση του νομού μας, οφείλουμε να συμπλεύσουμε για να καταστήσουμε ακόμα πιο ουσιαστική την παρέμβασή μας στα υγειονομικά πράγματα της περιοχής μας.