Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην έδρα του ΝΑΤΟ, κομίζοντας βάση στην Αδριατική, ο Ε. Ράμα

ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ
12 Ιουλίου 2022 / 19:39
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Αντικείμενο της συνάντησης, όπως τουλάχιστον έτσι προναναγγέλθηκε προ δεκαημέρου από τον Αλβανό πρωθυπουργό, είναι η ανέγερση Νατοϊκής, στρατιωτικής βάσης στη θέση Πόρτο Ρομάνο, κοντά στο λιμάνι του Δυρραχίου.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Το κατώφλι της έδρας του ΝΑΤΟ θα περάσει στις 13:00 της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Η συνάντησή του με τον Γ.Γ., Γιεν Στόλτενμπεργκ είναι προγραμματισμένη και γίνεται κατόπιν αιτήματος του Ράμα. Αντικείμενο της συνάντησης, όπως τουλάχιστον έτσι προναναγγέλθηκε προ δεκαημέρου από τον Αλβανό πρωθυπουργό, είναι η ανέγερση Νατοϊκής, στρατιωτικής βάσης στη θέση Πόρτο Ρομάνο, κοντά στο λιμάνι του Δυρραχίου.

Αυτή είναι η προσφορά της αλβανικής πλευράς και θυμίζει αναβίωση της Εγνατίας οδού στις σύγχρονες συνθήκες. Όπου το σταθερό δυτικά σημείο αναφοράς παραμένει το λιμάνι του Δυρραχίου και ανατολικά, όπου τότε η αρχαία ελληνική πόλη Βυζάντιον στα στενά, τώρα η Αλεξανδρούπολη στην ελληνική μεθόριο.

Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της ανάγνωσης, εκτός της στρατιωτικής σημασίας, η κατασκευή και στους δυο πόλους δεξαμενών φυσικού αερίου. Υφίστανται ήδη στην αλβανική ακτή, δυτικά του Φίερι ως υποδομή του αγωγού ΤΑΡ, κατασκευάζονται στην Αλεξανδρούπολη οι δεξαμενές LNG. Εκεί είναι και οι Αμερικάνοι.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.