Στην έδρα του ΝΑΤΟ, κομίζοντας βάση στην Αδριατική, ο Ε. Ράμα

Στην έδρα του ΝΑΤΟ, κομίζοντας βάση στην Αδριατική, ο Ε. Ράμα

Ναυτική βάση στο Δυρράχιο προσφέρει ο Ράμα στο ΝΑΤΟ. Είχε δώσει τον Αυλώνα στους Τούρκους. Παλαιότερα υπήρξε και πρόταση προς την Αθήνα, που δεν ανταποκρίθηκε. PHOTO [email protected] RAMA FB

Αντικείμενο της συνάντησης, όπως τουλάχιστον έτσι προναναγγέλθηκε προ δεκαημέρου από τον Αλβανό πρωθυπουργό, είναι η ανέγερση Νατοϊκής, στρατιωτικής βάσης στη θέση Πόρτο Ρομάνο, κοντά στο λιμάνι του Δυρραχίου.

12
Ιουλίου / 2022

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Το κατώφλι της έδρας του ΝΑΤΟ θα περάσει στις 13:00 της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Η συνάντησή του με τον Γ.Γ., Γιεν Στόλτενμπεργκ είναι προγραμματισμένη και γίνεται κατόπιν αιτήματος του Ράμα. Αντικείμενο της συνάντησης, όπως τουλάχιστον έτσι προναναγγέλθηκε προ δεκαημέρου από τον Αλβανό πρωθυπουργό, είναι η ανέγερση Νατοϊκής, στρατιωτικής βάσης στη θέση Πόρτο Ρομάνο, κοντά στο λιμάνι του Δυρραχίου.

Αυτή είναι η προσφορά της αλβανικής πλευράς και θυμίζει αναβίωση της Εγνατίας οδού στις σύγχρονες συνθήκες. Όπου το σταθερό δυτικά σημείο αναφοράς παραμένει το λιμάνι του Δυρραχίου και ανατολικά, όπου τότε η αρχαία ελληνική πόλη Βυζάντιον στα στενά, τώρα η Αλεξανδρούπολη στην ελληνική μεθόριο.

Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της ανάγνωσης, εκτός της στρατιωτικής σημασίας, η κατασκευή και στους δυο πόλους δεξαμενών φυσικού αερίου. Υφίστανται ήδη στην αλβανική ακτή, δυτικά του Φίερι ως υποδομή του αγωγού ΤΑΡ, κατασκευάζονται στην Αλεξανδρούπολη οι δεξαμενές LNG. Εκεί είναι και οι Αμερικάνοι.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ