Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πώς η μαρίνα mega yacht θα αλλάξει το τοπίο στο «ξεχασμένο» Μαντούκι

mega yacht
07 Ιουλίου 2022 / 09:26

Το φιλόδοξο πρότζεκτ τυγχάνει ιδιαίτερης αποδοχής από τοπικούς φορείς που μιλούν μόνο για θετικά οφέλη που θα αναβαθμίσουν και την ευρύτερη περιοχή

ΚΕΡΚΥΡΑ. Νέα ταυτότητα, αναπτυξιακή ώθηση στην ευρύτερη περιοχή αλλά και εκτόξευση ενοικίων, αναμένεται να φέρει η δημιουργία της μαρίνας μέγκα γιοτ, που δρομολογείται να γίνει στο λιμάνι της Κέρκυρας στα δυτικά του υφιστάμενου εμπορικού λιμένα, δίπλα στον τερματικό σταθμό των κρουαζιερόπλοιων.

Όπως έγινε γνωστό, τέσσερις υποψήφιοι μνηστήρες εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος κατασκευής, λειτουργίας, διαχείρισης, συντήρησης και εκμετάλλευσης του τουριστικού λιμένα Κέρκυρας (Megayacht Marina) και πλέον αναμένεται η β’ φάση του διαγωνισμού με την αξιολόγηση των φακέλων και τον καθορισμό των υποψηφίων που πληρούν τα κριτήρια.

Αναβάθμιση της περιοχής

Το φιλόδοξο πρότζεκτ που αναμένεται να συμβάλλει στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Κέρκυρας, τυγχάνει ιδιαίτερης υποδοχής από τοπικούς φορείς που μιλούν μόνο για θετικά οφέλη που θα αναβαθμίσουν και την ευρύτερη περιοχή, όπου υπάρχει ήδη σχεδιασμός από το Δήμο Κ.Κέρκυρας και τους εταίρους του σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, για την μετατροπή των παλαιών δημοτικών Σφαγείων στο Μαντούκι σε πολυπολιτιστικό χώρο. Πρόκειται για την περιοχή δηλαδή που γειτνιάζει με την επικείμενη επένδυση.

«Σε κάθε περίπτωση η ανάπτυξη και η λειτουργία μιας σύγχρονης μαρίνας μέγκα γιότ λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για την τοπική κοινωνία αλλά παράλληλα και για την τοπική κοινωνία. Θα δώσει μια νέα ταυτότητα στην περιοχή, η οποία χρόνια τώρα θεωρείται υποβαθμισμένη, θα εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν, θα ενισχύσει την τοπική οικονομία και την επιχειρηματικότητα του τόπου μας και θα δώσει νέα πνοή με σύγχρονες υποδομές», ανέφερε στην «Ε» ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας Γιάννης Αλέγρης επισημαίνοντας ότι η λειτουργία της θα συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε μια ιδιαίτερα μάλιστα κρίσιμη εποχή.

Από βάλτος «πόλος έλξης»

Εξάλλου το καλό παράδειγμα που έρχεται από την ανάπτυξη και λειτουργία της Μαρίνας Γουβιών το επιβεβαιώνει. «Πριν τη λειτουργία της μαρίνας δεν υπήρχε ανάπτυξη στην περιοχή. Υπήρχε ένας βάλτος. Μετά το έργο ξεκίνησε να αναπτύσσεται ένα μεγάλο δίκτυο παροχής υπηρεσιών στην γύρω περιοχή. Τα μικρά ενοικιαζόμενα γέμισαν με κόσμο, ενώ αναπτύχθηκαν επιχειρήσεις σχετικές με τη λειτουργία του χώρου, όπως yachting, ασφαλίσεις κ.α. Πλέον το προσωπικό που απασχολείται σε όλες τις υπηρεσίες που παρέχει η μαρίνα φτάνει τα 1.000 άτομα», ανέφερε στην «Ε» ο Κωνσταντίνος Καραμπάτσος, διευθυντής της D-Marine Γουβιά.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι η λειτουργία της μαρίνας μέγκα γιότ δεν πρόκειται να επηρεάσει εκείνη των Γουβιών, η οποία έχει διαφορετικό target group. Διευκρίνισε πάντως ότι λόγω της επένδυσης που θα εκτείνεται μέχρι το Εμπορικό, η περιοχή θα χρειαστεί να αναπτυχθεί τόσο για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών αλλά και των πληρωμάτων τους δημιουργώντας και νέες θέσεις εργασίας με τα οικονομικά οφέλη να είναι πολλαπλάσια σε κάθε περίπτωση.

Την ανιούσα

Σύμφωνα πάντως με τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού Δήμου Κ .Κέρκυρας Πάνο Βαρούχα, η δυναμική της επένδυσης προφανώς θα εκτοξεύσει και τα ενοίκια στην περιοχή. Το ευρύτερο πάντως οικονομικό αποτύπωμα που θα αφήσει εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τη λειτουργία ενός απλού ξενοδοχείου, ενώ καθότι οι μαρίνες δεν λειτουργούν ως all inclusive εκτιμάται ότι και η περιοχή θα «ανασάνει» από τη διάχυση των επισκεπτών υψηλού βεληνεκούς.

Όπως διευκρίνισε πάντως ο δήμος θα εξετάσει τη δυνατότητα λειτουργίας περιφερειακού πάρκινγκ εκεί, μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου για τη μαρίνα. «Στο Εμπορικό είναι όλες υπηρεσίες ιδιωτών. Ο δρόμος ανήκει στην Περιφέρεια και τον ΟΛΚΕ και ο δήμος δεν έχει λόγο στην περιοχή. Θα εξετάσουμε ωστόσο τη σύνδεση με λεωφορείο, καθώς φτάνει τώρα μέχρι το Εμπορικό», διευκρίνισε ο ίδιος. «Συνήθως η περιοχή έξω από έναν τέτοιο χώρο παρασύρεται. Αν θέλουν οι επαγγελματίες να επωφεληθούν από τα σκάφη θα πρέπει κι εκείνοι με τη σειρά τους να προχωρήσουν στις κατάλληλες ενέργειες, ώστε να προσεγγίσουν τους επισκέπτες », τόνισε στην «Ε» ο σύμβουλος επιχειρήσεων Δημήτρης Κουτσοδόντης, πρώην διευθυντής της Μαρίνας Γουβιών και D-Marine Γουβιά.

Υποδομές

Σύμφωνα με το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ, στόχος, είναι να δημιουργηθεί μια υπερσύγχρονη μαρίνα αποκλειστικά για μεγάλα και πολυτελή σκάφη. Η μαρίνα mega-yacht θα έχει τη δική της είσοδο από τον δημόσιο δρόμο, με τις εγκαταστάσεις της να βρίσκονται χωριστά από τον υπόλοιπο λιμένα. Οι προτεινόμενες χρήσεις και κτίρια στην χερσαία ζώνη περιλαμβάνουν χώρους στάθμευσης, εγκαταστάσεις επισκευής μικρών σκαφών, αντλιοστάσιο και υποσταθμό ηλεκτρισμού, ξενοδοχεία, bar, καταστήματα, supermarket, γυμναστήριο και γήπεδα τένις.

Επίσης στις προτεινόμενες χρήσεις περιλαμβάνεται κτίριο διοίκησης, πύργος ελέγχου και ανεξάρτητη είσοδος. Η μαρίνα θα μπορεί να εξυπηρετεί 98 γιοτ μέχρι 140 μ. Η χερσαία ζώνη ανέρχεται στα 39.400 τ.μ., ενώ μέσω ενδεχόμενης επέκτασης η μαρίνα θα καλύψει χερσαία ζώνη περίπου, κατά μέγιστο, 100.000 τ.μ.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ