Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συμβασιοποιείται σύντομα το έργο αφαλάτωσης της Χρυσίδας

Κώστας Καραμανλής
29 Ιουνίου 2022 / 09:00

Δέσμευση Καραμανλή για φράγματα και λιμάνι Οθωνών & Μαθρακίου στην συνάντηση με τη Δήμαρχο Μ. Υδραίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνο Καραμανλή υποδέχθηκε χθες στο Ιστορικό Δημαρχείο Σαν Τζιάκομο η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Η Μερόπη Υδραίου του έθεσε σειρά ζητημάτων που χρήζουν επίλυσης. Το θέμα των φραγμάτων, η ανακατασκευή του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης, η κατασκευή των λιμανιών Οθωνών και Μαθρακίου, η ανάγκη χρηματοδότησης για βελτίωση και συντήρηση του οδικού δικτύου και η προώθηση του έργου παράκαμψης της πόλης είναι ορισμένα εξ αυτών.

Αφαλάτωση της Χρυσηίδας

Ειδικά για τα έργα αφαλάτωσης, ο Υπουργός δήλωσε στη Δήμαρχο ότι συμβασιοποιείται εντός των επόμενων εβδομάδων αυτή της Χρυσηίδας ενώ παράλληλα θα προχωρήσει και το έργο αφαλάτωσης Ποταμού. Ξεκαθάρισε επίσης ότι το μεγάλο έργο των φραγμάτων θα προχωρήσει στο σύνολό του.

Σε ό,τι αφορά την κατασκευή του λιμανιού Οθωνών, έκανε λόγο για άμεση προώθηση διαδικασιών ώστε να δημοπρατηθεί ει δυνατόν εντός του καλοκαιριού και δήλωσε επιπρόσθετα στη Δήμαρχο ότι θα προχωρήσει σε απαραίτητες ενέργειες για να γίνει πράξη και η παράκαμψη της Πόλης.

Το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της πόλης

Σχετικά με τα αιτήματα της Δημάρχου για χρηματοδότηση έργου αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης και περιαστικών περιοχών αλλά και για βελτίωση και συντήρηση του οδικού δικτύου, ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Η Δήμαρχος χαρακτήρισε τον Υπουργό φίλο της Κέρκυρας και εξέφρασε την μεγάλη της ικανοποίηση για την δέσμευση και ανακοίνωση του Υπουργού για την κατασκευή του έργου των φραγμάτων. Ειδικά για τα έργα αφαλάτωσης, η Μ. Υδραίου επεσήμανε ότι με το έργο αφαλάτωσης της Χρυσηίδας, θα δοθεί δυνατότητα παροχής πόσιμου νερού σε μεγάλο ποσοστό της πόλης ενώ αυτό το «μικρό θαύμα», όπως το χαρακτήρισε, θα ολοκληρωθεί για την πόλη και τις περιαστικές περιοχές με την κατασκευή και της μονάδας αφαλάτωσης Ποταμού.

Ενημέρωσε επίσης τον Υπουργό για τα έργα που εκτελεί ο Δήμος στο εσωτερικό οδικό δίκτυο και την αγροτική οδοποιία. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να υπάρξει δυνατότητα χρηματοδοτήσεων ώστε να γίνουν παρεμβάσεις σε τουριστικές περιοχές που οδηγούν σε παραλίες καθώς και στο σύνολο των Κοινοτήτων του Δήμου τόσο στο κύριο όσο και στο δευτερεύον δημοτικό οδικό δίκτυο.

Από την πλευρά του ο Υπουργός δήλωσε ότι στέκεται στο πλευρό της Δημάρχου ώστε να βρεθούν πρακτικές λύσεις για όλα τα θέματα που έθεσε υπόψιν του και τόνισε ότι η μεταξύ τους συνεργασία και συνεννόηση θα συνεχιστεί προς την κατεύθυνση αυτή. Σε ότι αφορά τα έργα αφαλάτωσης (Χρυσηίδας και Ποταμού) καθώς και το μεγάλο έργο των φραγμάτων, εξέφρασε την αποφασιστική δέσμευση της Κυβέρνησης για να πραγματοποιηθούν επισημαίνοντας ιδιαίτερα τον μη ανταποδοτικό χαρακτήρα του έργου.

Φράγματα με ΣΔΙΤ

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καραμανλής ανέφερε για το θέμα τα εξής: «Το έργο των φραγμάτων, που είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, γίνεται πραγματικότητα διότι αυτή η Κυβέρνηση, με αποφασιστικότητα, το κάνει με ΣΔΙΤ, όπως πρέπει να γίνει και να εντάξει τη χρηματοδοτική συμβολή του Ελληνικού Δημοσίου, και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο ΣΔΙΤ δεν είναι ανταποδοτικό, αυτό σημαίνει ότι έχει και μια κοινωνική διάσταση. Τη συντήρηση και τη λειτουργία θα την αναλάβει για 25 χρόνια μεν ιδιώτης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ ο πολίτης και η Επιχείρηση Ύδρευσης της Κέρκυρας. Σημαίνει ότι το Δημόσιο αναλαμβάνει αυτό το κόστος. Επομένως, επειδή έχουν ακουστεί αρκετά σενάρια επιστημονικής φαντασίας, ότι θα πληρώσουμε με χρυσάφι το νερό, απαντώ ότι αυτοί που τα λένε ήταν αυτοί που λέγανε ότι το έργο αυτό είναι φαραωνικό και αυτοί που τα λένε είναι αυτοί που δεν θέλουν να γίνει το έργο.»

Σημειώνεται ότι η συνάντηση του κ. Καραμανλή με την κ. Υδραίου έγινε παρουσία του Βουλευτή Κέρκυρας της Ν.Δ. Στέφανου Γκίκα καθώς και του Προέδρου της ΔΕΕΠ Ν.Δ. Κέρκυρας Σπύρου Παντελιού.