Νοσοκομείο Κέρκυρας: Παρατείνονται για ένα ακόμα τρίμηνο οι συμβάσεις των καθαριστριών

Νοσοκομείο Κέρκυρας: Παρατείνονται για ένα ακόμα τρίμηνο οι συμβάσεις των καθαριστριών

Μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων για την εργολαβία - Αιχμές της Διοίκησης για όσους «καπηλεύονται την αγωνία των εργαζομένων»

28
Ιουνίου / 2022

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δύο μέρες πριν την εκπνοή της λήξης, την απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου Κέρκυρας για παράταση ενός τριμήνου γνωστοποιεί ο Διοικητής με ανακοίνωσή του, στην οποία δεν φείδεται αιχμών για όσους «καπηλεύονται, πολιτικά και όχι μόνον, την αγωνία και τις προσδοκίες των εργαζομένων».

Την απόφαση του ΔΣ δημοσιοποιεί μετά από τριήμερες διαβουλεύσεις, καθώς οι εργαζόμενες ήταν στην "πρίζα" από την περασμένη Παρασκευή ακόμα, ελπίζοντας σε μια αίσια έκβαση, έστω και τρίμηνης διάρκειας.

Όπως επισημαίνει ο Διοικητής στη σχετική ανακοίνωση, ο διαγωνισμός για την ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβο έχει προχωρήσει και βρίσκεται στη διαδικασία των ενστάσεων. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, το Νοσοκομείο αποφάσισε να δώσει μια ακόμα τρίμηνη παράταση.

Αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά, «σε απόλυτη σύμπνοια με τις αποφάσεις του Υπουργού Υγείας, η Διοίκηση αναγνωρίζοντας και την προσφορά τους, σε όλη την περίοδο της Πανδημίας COVID-19, προτίθεται να παρατείνει, για μία ακόμη φορά (4η), τις εν λόγω συμβάσεις του προσωπικού καθαριότητας/τραπεζοκομίας του Γ.Ν.Κ.»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Διοικητή Λεωνίδα Ρουμπάτη:

Σχετικά με τις συμβάσεις ΣΟΧ (καθαριότητας/τραπεζοκομίας) στο Γ.Ν.Κ., διευκρινίζονται τα κάτωθι:
 
Η “ομηρία” και η ταλαιπωρία των εργαζομένων αυτών, που κάποιοι όψιμα και σίγουρα, όχι άδολα, ανακάλυψαν, οφείλονται στην απελθούσα Κυβέρνηση και την προηγούμενη Διοίκηση.
 
Το 2017, ξεκίνησαν, για πρώτη φορά, στο Νοσοκομείο μας οι συμβάσεις ΣΟΧ (καθαριότητας/τραπεζοκομίας) και η απελθούσα Κυβέρνηση, μέχρι και τις Εκλογές του 2019, όχι μόνο δεν έκανε κάτι να μονιμοποιήσει τους εργαζόμενους με αυτές, όπως τους τάζουν, ακόμη και τώρα, διάφοροι “σωτήρες”, αλλά, αντίθετα, ψήφισε Νόμο, για τις συμβάσεις τους, με αυστηρή ημερομηνία λήξης την 31.12.2019.
 
Η παρούσα Διοίκηση του Γ.Ν.Κ. προκήρυξε την ΣΟΧ/1 του 2020, για την καθαριότητα και την τραπεζοκομία του Γ.Ν.Κ., με τον Νόμο της απελθούσας Κυβέρνησης και έχει, ήδη, παρατείνει τρεις (3) φορές τις συμβάσεις του εν λόγω προσωπικού καθαριότητας/τραπεζοκομίας του Γ.Ν.Κ., με Νομοθετικές ρυθμίσεις της παρούσας Κυβέρνησης.
 
Η τελευταία παράταση λήγει στις 30.06.2022.
 
Είναι γνωστό και από τα Δικαστήρια της Κέρκυρας πως, το Νομοθετικό πλαίσιο όχι μόνον δεν ευνοεί, αλλά, τουναντίον, απαγορεύει την μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων αυτών, από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
 
Σε περίπτωση μάλιστα, μη συμμόρφωσης προβλέπονται Πειθαρχικές και Ποινικές κυρώσεις.
 
Για τους λόγους αυτούς, η Διοίκηση του Γ.Ν.Κ., δεν εξεπλάγη από την πρόσφατη Δικαστική Απόφαση και ήδη, από το 2021 έχει αποφασίσει και διενεργεί Δημόσιο Ανοικτό Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό, για την ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας του Γ.Ν.Κ., σε ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού, πάντα, με γνώμονα την Δημόσια Υγεία και με το δεδομένο πως το Νοσοκομείο της Κέρκυρας δεν μπορεί να μείνει ούτε μια μέρα χωρίς καθαριότητα.
 
Ο Διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και προβλέπεται να ολοκληρωθεί, άμεσα.
 
Μολαταύτα, μέχρι την ολοκλήρωση του Διαγωνισμού και εφόσον υπάρξει σχετική Νομοθετική ρύθμιση, η Διοίκηση του Γ.Ν.Κ., σε απόλυτη σύμπνοια με τις αποφάσεις του Υ.Υ., αλλά και σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα όσων εκμεταλλεύονται/καπηλεύονται, πολιτικά και όχι μόνον, την αγωνία και τις προσδοκίες των εργαζομένων αυτών, αναγνωρίζοντας και την προσφορά τους, σε όλη την περίοδο της Πανδημίας COVID-19, προτίθεται να παρατείνει, για μία ακόμη φορά (4η), τις εν λόγω συμβάσεις του προσωπικού καθαριότητας/τραπεζοκομίας του Γ.Ν.Κ.
 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ