Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπλόκο από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την παραλιακή της Γαρίτσας

Γαρίτσα
24 Ιουνίου 2022 / 19:25

Το έργο κινδυνεύει να μπει στην αναμονή με σημαντική καθυστέρηση

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στοπ στην υπογραφή της σύμβασης για την αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου της Γαρίτσας έβαλε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το σχέδιο σύμβασης για το έργο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΤΟΙΧΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΓΑΡΙΤΣΑΣ ΑΠΟ ΥΨΟΣ ΔΕΣΥΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟ» που είχε αποσταλεί από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προς το Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο επέστρεψε στην Περιφέρεια χωρίς το αναμενόμενο αποτέλεσμα με την τύχη πλέον του έργου να μένει στον αέρα.

Ειδικότερα σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 13/2022 πράξη του Επιτρόπου Κέρκυρας κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης της ΠΙΝ με την εταιρεία ΓΚΡΑΟΥΤΕΚ Α.Ε. για την εκτέλεση του παραπάνω έργου. Συγκεκριμένα κρίνεται ότι το εν λόγω έργο δεν άπτεται της αρμοδιότητας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, καθώς το παραλιακό μέτωπο της Γαρίτσας μετά τον αποχακτηρισμό του απο τον ΟΛΚΕ ανήκει πλέον στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου μέχρι να περιέλθει στο Δήμο Κ.Κέρκυρας. Επιπλέον η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, απορρίφθηκε διότι δεν μπορούσε να θεωρηθεί το έργο ως κατεπείγον.

Σημειώνεται ότι η ΠΙΝ μετά το χτύπημα του Μπάλλου τον περασμένο Οκτώβριο και την επιδείνωση στο συγκεκριμένο τμήμα της παραλιακής ενέταξε, το έργο της αποκατάστασης του παραλιακού τοιχίου και πεζοδρομίου στις περιπτώσεις “εκτάκτου ανάγκης” και πήρε την έγκριση για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης με απευθείας ανάθεση με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης, επικαλούμενη την απόφαση της Γ.Γ.Π.Π. του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής.

Ωστόσο καθότι η Κέρκυρα είναι κηρυγμένη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το 2019 δεν θεωρήθηκε το έργο ως κατεπείγον. Σημειώνεται ότι όταν μια περιοχή είναι ήδη σε κατάσταση έκτακης ανάγκης δεν την επαναπροκηρύσσει αλλά ανανεώνει την κήρυξη αυτής.

Μετά την εξέλιξη αυτή η ΠΙΝ κατέθεσε προσφυγή ανάκλησης κατά της υπ. αρ. 13/2022 πράξης της υπηρεσίας Επιτρόπου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη κάποιο αποτέλεσμα.

Ο μοναδικός ωστόσο τρόπος για να εκτελεστεί το συγκεκριμένο έργο, το οποίο αποτελεί αίτημα μιας ολόκληρης κοινωνίας, είναι η ένταξή του στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Διαφορετικά αν προχωρήσει με τις κανονικές διαδικασίες δημοπράτησης απαιτείται η έγκριση 14 συναρμόδιων Υπουργείων και σειρά διαδικασιών και αδειοδοτήσεων που κρίνουν ακατόρθωτο την εκτέλεσή του, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ