Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανοίγει τις πύλες του το καταφύγιο τουριστικών σκαφών Αλύπας

Αλύπα
16 Ιουνίου 2022 / 10:00

Βαρούχας: «Ένα από τα λίγα αδειοδοτημένα τουριστικά καταφύγια σκαφών στην Ελλάδα - Νομιμοποιούνται όλες οι χρήσεις, εξασφαλίζονται οι επαγγελματίες»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με τη «βούλα» λειτουργεί από σήμερα το Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στην Αλύπα Παλαιοκαστρίτσας Κέρκυρας, καθώς χθες εκδόθηκε η απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού που χορηγεί την άδεια λειτουργίας του.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το Υπουργείο χορηγεί Τμηματική Άδεια Λειτουργίας, ως προς τους χώρους και τις εγκαταστάσεις:

α) της θαλάσσιας ζώνης που αφορούν στους χώρους ελλιμενισμού σκαφών σε σταθερές και πλωτές προβλήτες του λιμένα και

β) της χερσαίας ζώνης που αφορούν στους χώρους προσπέλασης κοινού, χώρους υγιεινής, δεξαμενή αποθήκευσης καταλοίπων σκαφών και αντλίες απάντλησης καταλοίπων σκαφών, πυροσβεστικούς κρουνούς και χώρους στάθμευσης οχημάτων.

Το τουριστικό καταφύγιο είναι μισθωμένο από την εταιρείας «HOME CENTER MANAGEMENT 1 Ι.Κ.Ε.» με σύμβαση που υπεγράφη στις 4 Οκτωβρίου του 2021.

Από σήμερα λειτουργεί

«Οι εργασίες και οι απαραίτητες ενέργειες για τη λειτουργία του καταφυγίου, έχουν ολοκληρωθεί εδώ και δύο εβδομάδες. Το τουριστικό καταφύγιο όμως δεν ήταν αδειοδοτημένο, κάτι στο οποίο έδινε ιδιαίτερο βάρος το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας. Ασκήσαμε πολλές πιέσεις για να αδειοδοτηθεί και πράγματι έγινε μόλις χθες από το Υπουργείο Τουρισμού», επεσήμανε στην "Ε" ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Παναγιώτης Βαρούχας, τονίζοντας μάλιστα ότι είναι ένα από τα λίγα τουριστικά καταφύγια που είναι αδειοδοτημένα στην Ελλάδα. 

«Νομιμοποιούνται έτσι όλοι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι, οι οποίοι είναι πράγματι πολλοί: Πρόκειται για περίπου 60 μεγάλα ημερόπλοια, για δύο "τύπου υποβρύχια" που κάνουν τις τουριστικές περιηγήσεις, αλλά και περίπου 200 μικρά ενοικιαζόμενα σκάφη για επισκέπτες. Η λειτουργία του μέχρι πρότινος ήταν ανεξέλεγκτη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες στο Λιμεναρχείο με διάφορες αφορμές.

Πλέον υπάρχει πρόβλεψη για κάθε δραστηριότητα, ακόμα και για τους ερασιτέχνες αλιείς, που θέλουν να κάνουν χρήση της γλύστρας για να ρίξουν τη βάρκα τους το καλοκαίρι, με αντίτιμο μόλις 5 ευρώ - εκεί που αλλού ζητούν 35 - 40 ευρώ. 
Παράλληλα για τα ημερόπλοια το αντίτιμο είναι 12 ευρώ την ημέρα - δηλαδή όσο ένα από τα εισιτήρια που εισπράττει από τους πελάτες του.
Έχει προβλεφθεί ακόμα και χρήση μόνον για αφιξοαναχωρήσεις, χωρίς ελλιμενισμό». 

Γενική αποδοχή

«Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα έχουν ρυθμιστεί μετά από ατέλειωτες συζητήσεις με τους επαγγελματίες της περιοχής και το 98% αυτών επιθυμούσε να μπει μια τάξη στην άναρχη λειτουργία, που τους άφηνε εκτεθειμένους ανά πάσα στιγμή».

Επιπλέον, είχαμε διαθέσει και 12 θέσεις για επαγγελματίες αλιείς. Ενδιαφέρθηκαν 18, κι έτσι η γνωμοδοτική επιτροπή αποφάσισε να προκριθούν όσοι έχουν αποκλειστικό επάγγελμα την αλιεία. Ήταν μόνον 10, περίσσεψαν δηλαδή και δύο θέσεις» αναφέρει ο Αντιδήμαρχος. 

Στο όνομα του Δήμου

«Είναι πολύ σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι η αδειοδότηση είναι στο όνομα του φορέα διαχείρισης που είναι ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, όχι στο όνομα του μισθωτή, και είναι επ΄αόριστον» τονίζει ο Παναγιώτης Βαρούχας. 

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου δήλωσε «Μετά από πολύμηνη και επίπονη προσπάθεια λάβαμε την αδειοδότηση για το τουριστικό καταφύγιο της Αλύπας και εντός ολίγων ημερών ακολουθεί και του τουριστικού καταφυγίου Μπενιτσών. Ευχαριστούμε τον Υπουργό κ. Κικίλια,την Υφυπουργό κα Ζαχαράκη καθώς και τη Γεν. Γραμματέα κα Αναστασοπούλου και την προϊσταμένη της Γεν. Διεύθυνσης κα Διονυσοπούλου για την βοήθεια και την στενή συνεργασία μας».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ