Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παλαιολόγεια 2022: 569 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
21 Μαΐου 2022 / 09:54

Με τη συμπλήρωση 569 ετών από την Άλωση της Πόλης, οργανώνονται εκδηλώσεις από τις 21 έως και τις 29 Μαΐου, ώστε να τιμήσουν την υπέρτατη θυσία του τελευταίου αυτοκράτορα.

ΣΠΑΡΤΗ. Με τη συμπλήρωση 569 ετών από την Άλωση της Πόλης, ο Δήμος Σπάρτης, το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, η Τοπική Κοινότητα Μυστρά και ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Σπάρτης διοργανώνουν πλήθος  εκδηλώσεων, από τις 21 έως και τις 29 Μαΐου, ώστε να τιμήσουν την υπέρτατη θυσία του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των μαζί με αυτόν πεσόντων αλλά και να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη της σπουδαίας παρακαταθήκης του.

Στις 29 Μαΐου του 1453 έπειτα από δυο ολόκληρους μήνες πολιορκίας, η πόλη των Πόλεων, η πρωτεύουσα του Βυζαντίου, η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών. Η Βασιλεύουσα, η αξεπέραστη Πόλη όλων των εποχών και των λαών, άλλαζε όψη.  Ο θρήνος για την πτώση της κρατά άσβεστος μέχρι σήμερα στις καρδιές των Ελλήνων.
 
Ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ κατέβαλε γενναιόδωρες προσπάθειες να περισώσει από την Αυτοκρατορία ό,τι ήταν δυνατό. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, δεν παραδόθηκε και παρέμεινε στη θέση του και μαζί με τους στρατιώτες του έδωσε ηρωικές μάχες εναντίον του πολυάριθμου οθωμανικού στρατού.
 
Ο Παλαιολόγος είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη και ήταν το όγδοο από τα 10 παιδιά του Βυζαντινού αυτοκράτορα Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγου. Η μητέρα του ήταν η Ελένη Δραγάτση, κόρη ενός Σέρβου ηγεμόνα των Σερρών. Από μικρός είχε εκπαιδευτεί στις πολεμικές τέχνες. Στα 17 του χρόνια ήταν ήδη αντιβασιλέας στην Κωνσταντινούπολη και «δεσπότης» μιας περιοχής στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Σε ηλικία 40 ετών ήταν δεσπότης του Μυστρά, και μια από τις πρώτες του κινήσεις ήταν η οργάνωση της άμυνας της Πελοποννήσου.
 
Ανέλαβε την αυτοκρατορία όταν ο αδερφός του πέθανε, καθώς ήταν ο μεγαλύτερος από τα αδέρφια του. Παρόλο που τον θρόνο διεκδίκησε και ο μικρότερος αδερφός του, ο οποίος ήταν πορφυρογέννητος, δηλαδή είχε γεννηθεί ενώ ο πατέρας του ήταν αυτοκράτορας, ο Κωνσταντίνος είχε την στήριξη των γονιών του και των πολιτικών. Στις 6 Ιανουαρίου 1449 στέφθηκε αυτοκράτορας στον Μυστρά. Σύμφωνα με τον  πιστό φίλο του Γεώργιο Φραντζή: «Για πρώτη φορά ακούστηκαν τα λόγια της στέψεως εκτός της Πόλεως και της Αγίας Σοφίας».
 
Ο θρύλος αναφέρει ότι μόλις πάτησε πάνω στον μαρμάρινο Δικέφαλο αετό στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στον Μυστρά, το μάρμαρο ράγισε.
 
Τέσσερα χρόνια μετά τη στέψη του οι Οθωμανοί εκστράτευσαν εναντίον του Βυζαντίου. Παρά τις πιέσεις των συμβούλων του να εγκαταλείψει την Πόλη παρέμεινε στη θέση του και αποφάσισε να πολεμήσει μέχρις εσχάτων.