Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φάμελλος: «Μαύρο πρόβατο η Πελοπόννησος στη διαχείριση αποβλήτων»

ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
08 Μαρτίου 2018 / 12:06

ΣΠΑΡΤΗ. «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξακολουθεί να είναι το “μαύρο πρόβατο”’ της χώρας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση αποβλήτων», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο πρόσφατο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Φάμελλος τόνισε: «Αυτή η δημοκρατική τομή του διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες πρέπει να γίνει μόνιμη και κυρίαρχο στοιχείο της ελληνικής πραγματικότητας, του τρόπου με τον οποίο συνδιαλεγόμαστε για το τι μέλλον θέλουμε και ποιες κατευθύνσεις πρέπει να πάρουμε. Μια τομή που πρέπει να αφορά και στον σχεδιασμό αλλά και στον έλεγχο της υλοποίησης του σχεδιασμού.
Η συζήτηση δείχνει σε όλους μας, κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση και φορείς ποιες προτεραιότητες πρέπει να έχουμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών. Χωρίς την τοπική κοινωνία, τους φορείς και τους πολίτες δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα, ούτε αλλάζει η συνολική μας προοπτική ως κοινότητα, ως τόπος και τελικά ως χώρα».
Εξειδικεύοντας τα σοβαρότερα ζητήματα που αφορούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο αν. ΥΠΕΝ αναφέρθηκε πρωτίστως στο πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων, τονίζοντας: «Οι πολιτικές των μνημονίων στα απορρίμματα δεν ήταν εισαγόμενες, αλλά κυβερνητικές επιλογές και σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή πρακτική. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξακολουθεί να είναι το “μαύρο πρόβατο” της χώρας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση αποβλήτων. Ακόμη και σήμερα στην Περιφέρεια υπάρχουν 17 αποκατεστημένοι αλλά όχι τυπικά ανενεργοί ΧΑΔΑ, 2 ΧΑΔΑ ενεργοί και 5 ΧΑΔΑ τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ανενεργούς, αλλά μη αποκατεστημένους. Από τον Ιούνιο του 2015, που επιβλήθηκε το πρόστιμο για τους ΧΑΔΑ, και μόνο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Ελλάδα έχει πληρώσει σε εξαμηνιαία πρόστιμα συνολικά 13 εκατομμύρια €. Είναι προφανές ότι δεν πάει άλλο. Και χωρίς να υποτιμώ τις ευθύνες της Πολιτείας διαχρονικά ή τους περιορισμένους πόρους, η διατήρηση και η αναπαραγωγή των Χωματερών στηρίχτηκε σε ελλείμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το βασικό μας εργαλείο (της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των Δήμων) για να υπάρξουν ολοκληρωμένες και μόνιμες λύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας, είναι ο εθνικός σχεδιασμός ΕΣΔΑ και ο περιφερειακός ΠΕΣΔΑ που έχουμε συμφωνήσει και εγκρίνει.
Είναι η μετάβαση σε ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων σύγχρονο, απαιτητικό, με διαλογή στην πηγή και αξιοποίηση του 50%, με ανακύκλωση και επανάχρηση και με σύγχρονες κεντρικές μονάδες.
Στο παραπάνω πλαίσιο του ΠΕΣΔΑ εντάσσεται πλέον και το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, με επαναδιαπραγμάτευση της αρχικής σύμβασης, μειώνοντας ουσιαστικά το κόστος για τους δημότες και εξασφαλίζοντας τις δυνατότητες των Δήμων να ανακυκλώνουν, να αξιοποιούν και να έχουν πόρους από τη διαχείριση των απορριμμάτων τους. Πλέον το ΣΔΙΤ έχει δρομολογηθεί και με τη συνεργασία και την εγρήγορση όλων οι απαραίτητες διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2018.  Θέλουμε να πραγματοποιήσουμε ένα ποιοτικό άλμα στην οικονομία, ανάλογο με αυτό άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, μειώνοντας τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα μικρού και μεσαίου μεγέθους και την κοινωνική οικονομία».