Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εφ’ όλης της ύλης συνάντηση Γκίκα με Χατζηδάκη

Νέα Δημοκρατία
19 Μαΐου 2022 / 09:30

Στην ατζέντα η έλλειψη εργατικού δυναμικού στον Τουρισμό, οι εισφορές ομογενών, τα ένσημα ξεναγών, ο e-ΕΦΚΑ

ΑΘΗΝΑ. Συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη είχε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας Στέφανος Γκίκας, κατά την οποία συζητήθηκε σειρά θεμάτων που απασχολούν την Κερκυραϊκή κοινωνία και όχι μόνο.

Έλλειψη προσωπικού στον Τουρισμό

Κύριο θέμα συζήτησης απετέλεσε η έλλειψη εργατικού δυναμικού στον ευρύτερο τομέα του Τουρισμού. Ο Στέφανος Γκίκας τόνισε ότι κυρίως οι ξενοδοχειακές, αλλά και οι εν γένει τουριστικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία στην εύρεση προσωπικού, γεγονός που προβληματίζει έντονα εν όψει της φετινής τουριστικής περιόδου. Επεσήμανε την ανάγκη έκδοσης Visa διάρκειας 6 μηνών σε υπηκόους τρίτων χωρών, που ενδιαφέρονται να εργαστούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα στη χώρα μας, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Ο κ.  Χατζηδάκης ανέφερε ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού τόσο στον Τουρισμό όσο και σε άλλους τομείς είναι γνωστή στην Κυβέρνηση. Την παρούσα περίοδο και έως τις 31/5/2022 βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια κάλυψης θέσεων από τους εγγεγραμμένους ανέργους στην Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης – ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ). Εν συνεχεία θα προχωρήσει σε συνεργασία με τα Υπουργεία Μετανάστευσης και Ασύλου και Τουρισμού η έκδοση σχετικής ΚΥΑ, που θα ρυθμίζει τη δυνατότητα έκδοσης Visa για εργασία διάρκειας 5 - 6 μηνών. Σημειώνεται ότι ήδη το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, έχοντας καταγράψει τις ανάγκες της αγοράς, προτίθεται να αυξήσει τον αριθμό των αδειών που θα εκδοθούν για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό και όχι μόνο.

Ομογενείς

Ο Στέφανος Γκίκας έθεσε επίσης το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ορισμένοι Ομογενείς, στους οποίους, ενώ έχουν ένσημα από το 1992, αναγνωρίζονται μόνο οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν από το 1998 και μετά, όταν έλαβαν δηλαδή Κάρτα Παραμονής Ομογενούς.

Ο Υπουργός ενημέρωσε τον κ. Γκίκα ότι ήδη εξετάζεται ο τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος, το οποίο παρουσιάζεται σε ορισμένες αιτήσεις συνταξιοδότησης Ομογενών. Με εγκύκλιο που θα εκδοθεί, θα δοθούν οδηγίες προς τις Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές του ΕΦΚΑ, ώστε να ομογενοποιηθεί η αντιμετώπιση των συγκεκριμένων περιπτώσεων.

Σε ότι αφορά στην λειτουργία του ΚΕΑΟ και την ανάγκη διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας με άλλα συστήματα π.χ. του ΕΦΚΑ, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου ήδη εργάζονται για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων του συστήματος. Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει δυνατή και η διασύνδεσή του με άλλες πλατφόρμες.

Τα ένσημα των ξεναγών

Ο Στέφανος Γκίκας επανέφερε επιπλέον την εκκρεμότητα καταμέτρησης των ενσήμων των ξεναγών για τα έτη 2019, 2020, 2021 και μηχανογράφησής τους. Εστίασε στην σοβαρότητα του θέματος, αφού εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης δεν ανανεώνεται αυτόματα η Ασφαλιστική Ικανότητα των ξεναγών, ενώ δεν μπορούν να λάβουν επιδόματα που δικαιούνται.

Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε στον Βουλευτή το άναρχο καθεστώς που επικρατούσε στην Ασφάλιση των ξεναγών, το οποίο ήταν βαθιά προβληματικό. Σημείωσε ότι τα υφιστάμενα προβλήματα αντιμετωπίζονται, ώστε σύντομα και αυτή η επαγγελματική ομάδα να χαίρει ίσης αντιμετώπισης με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Τέλος, ο Στέφανος Γκίκας μετέφερε στον Υπουργό το αίτημα ενίσχυσης της Διεύθυνσης του e-ΕΦΚΑ Κέρκυρας με επιπλέον προσωπικό.