Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εορτασμοί και εκδηλώσεις στην Ερείκουσα για την 21η Μαϊου

Ερείκουσα
16 Μαΐου 2022 / 13:25
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

«Μνημόσυνο» αγάπης και τιμής για το ναυάγιο του 1922

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το πρόγραμμα του εορτασμού της 21ης Μαΐου στην Ερείκουσα γνωστοποίησε η δασκάλα του σχολείου, Αποστολία Ρούση. Αναλυτικά:

«Σας γνωστοποιώ με μεγάλη μου χαρά και παράλληλα σας καλώ με μεγάλη προσμονή όλες και όλους, το Σάββατο 21/5/22  εδώ στην ακριτική Ερείκουσα να παρακολουθήσετε και συνάμα να γίνετε μέρος των εκδηλώσεων μας.

Θα ξεκινήσουμε με τον εκκλησιασμό που για εμάς εδώ είναι τόσο πολύτιμος ώστε να κοινωνήσουμε με φόβο και πόθο Θεού, έπειτα θα ακολουθήσει η παρέλαση των τριών μας παιδιών, η κατάθεση στεφάνου και ο λόγος της ημέρας για την πολυπόθητη και τόσο πολυαναμενόμενη επί χρόνων ένωση των Επτανήσων μας.

Εν συνεχεία θα περάσουμε στο χώρο του σχολείου όπου θα ακολουθήσει ένα μνημόσυνο αγάπης, τιμής, ανάμνησης, απόδοσης όλων των ευγενών
συναισθημάτων μας προς το ναυάγιο του καραβιού: “Άγιος Νικόλαος” πριν ακριβώς 100 χρόνια εδώ στα ύδατα της νήσου Ερείκουσας. Έπειτα ο παραδοσιακός χορός των μαθητών μας, η έκθεση χειροτεχνίας τους και κέρασμα για τη γιορτή του άντρα μου Κωνσταντίνου Στραβού χωρίς τη βοήθεια του οποίου ούτε η οικογενειακή μου ζωή, αλλά κυριώς η λειτουργία του σχολείου από όλες τις απόψεις δεν θα ήταν εφικτή σε αυτά τα επίπεδα.

Με τη βοήθεια του Θεού προσπαθώ εδώ στην Ερείκουσα να δημιουργήσω μέσα από την καρδιά μου και με όλο το είναι της ψυχής μου ωραία πράγματα τόσο στο σχολείο, όσο και στο νησί. Στον εορτασμό λοιπόν της 25ης Μαρτίου ανέφερα κλείνοντας πως είμαι διατεθειμένη και πρόθυμη να προβώ στην καταγραφή και συλλογή πληροφοριών, ιστοριών για το νησί.

Ήδη βρίσκομαι στη διαδικασία καταγραφής λίστας για δασκάλους, ιερείς, αστυνομικούς, προέδρους και γιατρούς που έχουν υπηρετήσει ανά τα χρόνια τον τόπο αυτό. Μετά το πέρας της γιορτής, με πλησίασε κάτοικος του νησιού εκφράζοντας τη γνώμη και τον πόθο του να καταγραφεί και να γίνει μία εκδήλωση στα πλαίσια του εορτασμού της 21ης Μαϊου για το ναυάγιο μιας και φέτος έχουν περάσει ακριβώς 100 χρόνια.

Μέσω κάποιων συνεντεύξεων και αναζητήσεων δόμησα ένα μικρό μνημόσυνο σε αυτό το γεγονός. Είναι υψίστης σημασίας τόσο η καταγραφή των δικών μου ενεργειών όσο και των υπολοίπων που πρέπει με έναυσμα τη δική μου προσπάθεια να ευοδωθούν και να συνεχιστούν ώστε να μην ξεχνάμε και να δίνουμε παρακαταθήκη και στους επόμενους.

Η παρουσία σας θα μεγαλώσει την ήδη υπάρχουσα χαρά και επιθυμία μου για ευγενή πράγματα. Ακόμη όμως και από μακριά η σκέψη και η προσευχή σας στον Κύριο μας Ιησού Χριστό μου είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμη.
Με εκτίμηση,
η δασκάλα Αποστολία Ρούση
σύζυγος του αξιότιμου Κωνσταντίνου Στραβού

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.