Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυθαίρετη χρήση χώρου στο Βίδο από το IKOS

Βίδο
02 Μαΐου 2022 / 19:30
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Τραπεζοκαθίσματα εκτός μισθωμένου χώρου - Λειτουργεί ξανά από 1ης Μαΐου. Τι λέει ο «βιδάρχης», Σπ. Νεράντζης, που ρωτήθηκε σχετικά.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανοικτό παραμένει το θέμα της αυθαίρετης κατάληψης χώρου -πέραν εκείνου που παραχωρήθηκε- από το εστιατόριο της ξενοδοχειακής επιχείρησης IKOS στο νησί του Βίδο. Πρόκειται για τον προνομιακό σκιερό χώρο, έκτασης περίπου 1000 τ.μ. εμπρός από την εξέδρα.

Χωρίς να έχει γίνει καμία νέα σύμβαση,  η παράνομη χρήση του χώρου συνεχίζεται και φέτος, καθώς ήδη από την Παρασκευή έχουν αναπτυχθεί τραπεζοκαθίσματα και σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, το εστιατόριο λειτούργησε για τους πελάτες του την Κυριακή. Ο εντεταλμένος Δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Νεράντζης επιβεβαιώνει τις πληροφορίες.

Το ιστορικό

Ο Σύλλογος «Φίλοι του Βίδο» είχε από το 2020 προχωρήσει σε καταγγελία για καταπάτηση του χώρου. Το 2021 με εισήγηση Νεράντζη, το θέμα της μίσθωσης του νέου χώρου είχε συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο αλλά παραπέμφθηκε στις υπηρεσίες του Δήμου, Νομική, Ακίνητης Περιουσίας και Εμπορίου. Έκτοτε η υπόθεση έχει "παγώσει".

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική εκμίσθωση είχε αποφασιστεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο του τότε ενιαίου Δήμου Κέρκυρας από τον Μάρτιο του 2019 και περιλάμβανε το κτήριο του δημοτικού εστιατορίου και περίπου 450 τ.μ., δίπλα στα κτήρια.

Δύο επιλογές

Ο Σπύρος Νεράντζης μιλώντας στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, τονίζει ότι η νησίδα πρέπει να είναι επισκέψιμη από όλους.«Η θέση μας και η πρόθεσή μας είναι να γεμίσει το Βίδο επισκέπτες. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ως Δήμος να φροντίσουμε για τη συγκοινωνία, τον ευπρεπισμό, τις κατασκηνώσεις, την ανάδειξη του φυσικού και ιστορικού πλούτου και συγχρόνως να προφέρουμε και τις απαραίτητες ανέσεις στους επισκέπτες. Μία από αυτές είναι και το εστιατόριο. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι χωρίς τη λειτουργία του, το Βίδο ερημώνει μετά το μεσημέρι. Οφείλουμε να βρούμε τρόπο για την απρόσκοπτη πρόσβαση των επισκεπτών, η οποία συνδέεται και με τη βιωσιμότητα του καϊκιού.

Η επιχείρηση έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον από το 2020 να μισθώσει το χώρο. Φέτος, από μέσα Απριλίου, εκδήλωσε ξανά την πρόθεσή της να λειτουργήσει από 1η Μαΐου και στον επίμαχο χώρο. Ως υπεύθυνος για το Βίδο έχω ενημερώσει τη δημοτική αρχή και τις υπηρεσίες, τόσο για την πρόθεση της επιχείρησης, όσο και για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων εκτός του νομίμως μισθωμένου χώρου. Αυτό πιθανόν να μπορεί να διευθετηθεί εάν υπογραφεί νέα σύμβαση, με τη νόμιμη οδό και με ρητή προϋπόθεση να διατίθεται ελεύθερα σε όλους τους επισκέπτες. Υπάρχουν προφορικές διαβεβαιώσεις ότι οι επισκέπτες θα μπορούν να καθίσουν απρόσκοπτα για φαγητό, όμως όλα αυτά θα πρέπει να αποτυπωθούν με συμβατικούς όρους.

Δύο είναι  οι επιλογές: Είτε ο Δήμος να αποφασίσει τη διοικητική αποβολή από την καταπατημένη έκταση, είτε να τη μισθώσει νόμιμα και με όρους που θα εξυπηρετούν όλους τους επισκέπτες» αναφέρει ο Σπ. Νεράντζης.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.