Πέμπτη 08.05.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΛΑ.ΣΥ. Νότιας Κέρκυρας: "Για άλλο ένα καλοκαίρι ο Δήμος οδηγείται σε παράλυση"

ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
08 Μαΐου 2025 / 11:59

"Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και βαρύνουν τις δημοτικές αρχές και τις συμπορευόμενες με αυτές αυτοδιοικητικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν υιοθετήσει την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική για την αυτοδιοίκηση, την κοινωνία και την οικονομία."

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΛΑ.ΣΥ.). Μετά από 16 μήνες πολιτικής και διοικητικής ανεπάρκειας ο παραιτηθείς -ή υπό παραίτηση- δήμαρχος και η δημοτική του ομάδα, άνοιξαν την πόρτα της λιποταξίας επιχειρώντας με θεατρινισμούς και φτηνό λαϊκισμό να βρουν σανίδα σωτηρίας.

Όμηροι των πολιτικών τους επιλογών να υπηρετούν την πιο άθλια κυβέρνηση που πέρασε από την χώρα και να την εκλιπαρούν για ελεημοσύνη, έχουν το θράσος να το παίζουν, τη μία θύματα και την άλλη ήρωες, όμως στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με πολιτικά ανεπαρκείς και ταυτόχρονα πρόθυμους να κάνουν το θέλημα της πιο αντιδραστικής καθεστωτικής τάξης και της πολιτικής της έκφρασης.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ παρουσιάζει το χρονικό της διαχείρισης από τον παραιτηθέντα δήμαρχο και τη δημοτική του ομάδα της υπόθεσης του νερού στην Νότια Κέρκυρα και ταυτόχρονα τις δικές μας ενέργειες μέσα κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο.

1. Στις 16.4.24 με αφορμή την ανάδειξη των μεγάλων προβλημάτων της ΔΙΑΔΕΥΑΚ και τις προβλέψεις για δύσκολο καλοκαίρι λόγω των χαμηλών βροχοπτώσεων, θέσαμε ερώτηση στο πλαίσιο του δημοτικού ελέγχου, ζητήσαμε να ενημερωθούμε για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε έλλειψη νερού το καλοκαίρι. Η ερώτηση απαντήθηκε με ειρωνικά χαμόγελα και με την ειρωνική ερώτηση από τον εντεταλμένο σύμβουλο για την ύδρευση: «αν έχουν νερό στις Βιταλάδες».

2. Στις 29.4.24 καταθέσαμε ερώτηση για τις οφειλές των 50 μεγαλοφειλετών στον Δήμο και την ΔΙΑΔΕΥΑΚ, ζητώντας ταυτόχρονα τα στοιχεία τα οποία ποτέ δεν λάβαμε για την ύδρευση.

3. Στις 21.6.24 εκδώσαμε ανακοίνωση με αφορμή τη συζήτηση για τη ΔΙΑΔΕΥΑΚ στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, όπου παρουσιάστηκε η τραγική κατάσταση και εξαγγέλθηκε ως μοναδική λύση η αύξηση των τιμολογίων με προτεραιότητα την αύξηση στην Νότια Κέρκυρα, που έχει χαμηλότερο τιμολόγιο από το «ΛΙΣΤΟΝ». Καμία «συγκίνηση» από την δημοτική αρχή της Νότιας Κέρκυρας.

4. Στις 28.6.24 καταθέσαμε ολοκληρωμένη ερώτηση σε μία ύστατη προσπάθεια να πιέσουμε να ληφθούν έκτακτα μέτρα λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση του νερού.

5. Στις 21.7.24 καλέσαμε ανοικτή σύσκεψη ενώπιον του προβλήματος, αφού η Δημοτική Αρχή δεν λάμβανε καμία πρωτοβουλία.

6. Στις 22.7.24 εκδώσαμε ανακοίνωση προτείνοντας συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση των διακοπών στην υδροδότηση.

7. Στις 25.7.24 πραγματοποιήσαμε κινητοποίηση αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος και ζητήσαμε την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λήψη άμεσων μέτρων και την αποστολή διαπαραταξιακής προς την Κυβέρνηση, ώστε να ζητήσει έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος.

8. Στις 26.7.24 η Πρόεδρος απέστειλε πρόσκληση για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις 31.7.24 χωρίς να εντάξει το θέμα του νερού στην ημερήσια διάταξη. Στις 27.7.24 ζητήσαμε κι εγγράφως την εισαγωγή του θέματος στην ημερήσια διάταξη. Στις 29.7.24 καταθέσαμε γραπτή εισήγηση

9. Στις 31.7.24, όχι μόνο δεν εντάχθηκε το θέμα του νερού στην ημερήσια διάταξη, αλλά και σε σχετική ψηφοφορία απορρίφθηκε η συζήτηση του θέματος ως εκτός ημερησίας διάταξης με τις ψήφους της πλειοψηφούσας παράταξης (8 έναντι 7) κι ένα ειρωνικό «παρών» του κυρίου Σαγιά. Την ίδια μέρα κυκλοφόρησε ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚ στο Δημοτικό Συμβούλιο εισήγηση(;) για τοποθέτηση μονάδας αφαλάτωσης στον Δήμο Νότιας Κέρκυρας, χωρίς όμως καν να θέσει το θέμα προς συζήτηση.

10. Στις 2.8.24 μας απεστάλη πρόσκληση για κατεπείγουσα και δια περιφοράς(!) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις 5.8.24 με θέμα την τοποθέτηση μονάδας αφαλάτωσης στον Δήμο Νότιας Κέρκυρας. Όλο αυτό το διάστημα, η Δημοτική Αρχή αντιμετώπισε την κατάσταση με τη μεταφορά νερού στα σπίτια με το κυβικό, κατόπιν αίτησης δημοτών στο Γραφείο Δημάρχου, και τις γνωστές εναλλάξ διακοπές νερού. Επίσης, κάποια στιγμή μέσα στις γνωστές παλινωδίες της, η Δημοτική Αρχή εκτόξευσε μέσω του Τύπου το «πυροτέχνημα» για κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

11. Στις 5.8.24 ζητήσαμε να ανακληθεί η συνεδρίαση-παρωδία και να συγκληθεί άμεσα έκτακτη και δια ζώσης συνεδρίαση όπου θα συζητηθούν επιμέρους ζητήματα σχετικά με τη μονάδα αφαλάτωσης, καθώς και συνολικά το θέμα, όμως η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε κι εξέδωσε απόφαση Δ/Σ για τη μονάδα αφαλάτωσης, ως μη όφειλε, αφού φορέας εκτέλεσης του έργου είναι η ΔΕΥΑΚ κι όχι ο Δήμος.

12. Στις 21.8.24 πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία της ΔΙΑΔΕΥΑΚ. Εκτός της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, όλες οι παρατάξεις ήταν απούσες, όπως φυσικά κι η δημοτική αρχή.

13. Στις 28.8.24 υποβάλαμε εκ νέου ερώτηση στο πλαίσιο του δημοτικού ελέγχου για τη συνολική κατάσταση στην ύδρευση του δήμου Νότια Κέρκυρας. Καμία απάντηση.

14. Στις 4.9.24 πραγματοποιείται για την υπόθεση του νερού ευρεία σύσκεψη λαϊκών φορέων στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας για τον συντονισμό του αγώνα. Εκτός της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, όλες οι άλλες παρατάξεις ήταν απούσες.

15. Στις 30.9.24 στο δημοτικό συμβούλιο με το αόριστο θέμα: «Συζήτηση και λήψη απόφασης επί του καθεστώτος της ΔΙΑΔΕΥΑΚ» και χωρίς να δοθεί εισήγηση για το θέμα, ο δήμαρχος ζήτησε (μετά τις 12 το βράδυ) να πάρουμε εκείνη την ώρα απόφαση αποχώρησης από την ΔΙΑΔΕΥΑΚ, διαφορετικά θα καταστραφούμε, όπως ισχυρίστηκε, λόγω της επικείμενης αποχώρησης του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας από την ΔΙΑΔΕΥΑΚ. Ζητήσαμε όπως ήταν φυσικό εξηγήσεις, κι αφού δεν τις λάβαμε, ζητήσαμε να αναβληθεί η συνεδρίαση τουλάχιστον για την επόμενη ημέρα ώστε να ενημερωθούμε και να προετοιμαστούμε προκειμένου να πάρουμε μια τέτοια σοβαρή απόφαση. Την επομένη ημέρα άρθηκε ο συναγερμός και αποδείχτηκε ότι ήταν μία από τις γνωστές μπαρούφες του δημάρχου κι η ζωή συνεχίστηκε με…την έγερση τοπικιστικών κορόνων ότι θα αξιώσουμε κατά τη διάσπαση μεγαλύτερο μερίδιο από αυτό που μας αναλογεί στη διανομή των περιουσιακών στοιχείων και του αριθμού των εργαζομένων, κτλ.

16. Στις 30.10.24, έχοντας πλέον λάβει απόφαση αποχώρησης από την ΔΙΑΔΕΥΑΚ, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και με δεδομένη τη διάσπαση, καταθέσαμε ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο ζητώντας από τον Δήμαρχο να μας πει αν έχει προχωρήσει σε ενέργειες για την τροποποίηση του οργανισμού του Δήμου, ώστε να εντάξει ως υπηρεσία στον Δήμο την ύδρευση, όπως είχε πει.

Η τροποποίηση του οργανισμού του Δήμου για να συσταθεί υπηρεσία ή η ίδρυση νέας ΔΕΥΑ Νότιας Κέρκυρας, ήταν η πρώτη ενέργεια που έπρεπε να κάνει ο Δήμος, όταν αποφασίστηκε στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας η αποχώρηση από την ΔΙΑΔΕΥΑΚ. Η ενέργεια αυτή, 7 μήνες μετά, είναι ακόμη ζητούμενο με απόλυτη ευθύνη του δημάρχου και της παρέας του. Στην ίδια ερώτηση θέσαμε σειρά υποερωτημάτων σχετικά με την διαδικασία διάσπασης, την παράδοση-παραλαβή, την διανομή των περιουσιακών και άλλων στοιχείων, τον αριθμό των εργαζομένων, τις υποχρεώσεις και τις ανείσπρακτες οφειλές, το σχήμα που τελικά θα επιλέξει η δημοτική αρχή, δηλαδή την υπηρεσία ύδρευσης ή την ΔΕΥΑ Νότου. Η δημοτική αρχή παρουσιάστηκε καθησυχαστική και με περισσή έπαρση διατεινόταν ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασης.

17. Στα μέσα του Νοέμβρη κηρύσσεται η Κέρκυρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τα προβλήματα στην ύδρευση, χωρίς όμως να επισπεύδεται κανένα έργο μέχρι σήμερα.

18. Στις 20.11.24 πραγματοποιείται η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας με μεγάλη συμμετοχή, όπου και εκδίδεται ομόφωνο ψήφισμα για την υπόθεση του νερού.

19. Στις 29.11.24 ψηφίζεται στο Δημοτικό Συμβούλιο Νότιας Κέρκυρας η τροποποίηση του καταστατικού της ΔΙΑΔΕΥΑΚ, ώστε να παραταθεί η λειτουργία της μέχρι 30.6.25. Έτσι, από τη θέση στις 30.9.24 «να διασπαστούμε γιατί χανόμαστε», η δημοτική αρχή αλλάζει γραμμή 180ο και διαβεβαιώνει ότι η ΔΙΑΔΕΥΑΚ συνεχίζει την λειτουργία της ενιαία και αδιαίρετη.

20. Στις 22.12.24 συζητείται επιτέλους για πρώτη φορά οργανωμένα στο δημοτικό συμβούλιο το ζήτημα του νερού. Το δημοτικό συμβούλιο εκδίδει ομόφωνα απόφαση (με εξαίρεση τη διαφωνία μας για την αφαλάτωση) για τις ανάγκες της Νότιας Κέρκυρας στην ύδρευση. Το δημοτικό συμβούλιο υιοθετεί μεταξύ άλλων, το σύνολο των προτάσεων της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, μέχρι όμως σήμερα η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει τίποτα για την υλοποίηση αυτής της απόφασης.

21. Στις 12.1.25 με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας και άλλων λαϊκών φορέων πραγματοποιείται μαζικό συλλαλητήριο για το νερό στην Λευκίμμη. Ο δήμαρχος δεν βγάζει ούτε μία ανακοίνωση–κάλεσμα του κόσμου στο συλλαλητήριο, παρότι εμφανίζεται ο ίδιος και ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι. Παντελώς απόντες οι δημοτικοί σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων της μειοψηφίας από το συλλαλητήριο, ενώ ο σκληρός πυρήνας της παράταξης ΔΗΜΟΣΥΝ (Γκούση) υπονομεύει με κάθε τρόπο το συλλαλητήριο.

22. Στα μέσα Γενάρη επισκέπτονται τον Υπουργό οι δήμαρχοι, τους δέχεται για ένα τέταρτο της ώρας, κι εξαγγέλλουν ότι θα λάβουν 2 εκ. για όλο το νησί, χωρίς άλλες αντιδράσεις. Ούτε αυτά όμως δεν δόθηκαν μέχρι σήμερα.

23. Στις 31.1.25 ο Δήμαρχος ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο ότι προχωρούν μία σειρά από έργα και χρηματοδοτήσεις για την ύδρευση της Νότιας Κέρκυρας, στηλίτευσε την διοίκηση της ΔΙΑΔΕΥΑΚ και ανακοίνωσε ότι για τον καλύτερο έλεγχο θα αναλάβει αντιπρόεδρος της ΔΙΑΔΕΥΑΚ.

24. Στις 21.2.25 νέο παγκερκυραϊκό συλλαλητήριο για το νερό. Όχι μόνον δεν βγάζει ανακοίνωση συμμετοχής η δημοτική αρχή, αλλά την προηγούμενη ημέρα παίρνει σβάρνα τα υπουργεία και εξαγγέλλει ότι εξασφάλισε για την Νότια Κέρκυρα 800-900 χιλιάδες ευρώ, αποσιδήρωση στις Βιταλάδες, ταχυδιυλιστήριο στου Μοσχόπουλου, αφαλάτωση στην Λευκίμμη, σωληνώσεις και γεωτρήσεις, καθώς και διαγραφή χρεών της ΔΙΑΔΕΥΑΚ προς την ΔΕΗ. Τι άλλο παρά υπονόμευση του παγκερκυραϊκού συλλαλητηρίου ήταν αυτές οι εξαγγελίες από τον «λαγό» της Κυβέρνησης, τον Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας, μία μέρα πριν το συλλαλητήριο; Σε κάθε περίπτωση, λαϊκίστικα παρουσιάστηκε αυτοπροσώπως στο συλλαλητήριο χωρίς να καλέσει ούτε έναν άνθρωπο. Για άλλη μία φορά οι δημοτικοί σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων της μειοψηφίας ήταν απόντες.

25. Στις 27.2.25 στο δημοτικό συμβούλιο θέσαμε θέμα για τη συνολική λειτουργία του Δήμου σε όλους του τομείς, μηδέ εξαιρουμένης της ύδρευσης. Το θέμα αντιμετωπίστηκε με ειρωνεία.

26. Στις 22.3.25 ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας ευχαριστεί τον Γκίκα για «κάποιες επιπλέον χρηματοδοτήσεις» για την ύδρευση του Νότου.

27. Στις αρχές Απριλίου ο πρόεδρος της ΔΙΑΔΕΥΑΚ κάλεσε σε διαδοχικές συναντήσεις τους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας του Δήμου Νότιας Κέρκυρας, προκειμένου να μας ενημερώσει ότι οριστικοποιείται η διάσπαση της ΔΙΑΔΕΥΑΚ με την διαδικασία διανομής των περιουσιακών στοιχείων από την Αποκεντρωμένη κι ότι πρέπει να λάβουμε τις σχετικές αποφάσεις για να λειτουργήσουμε την δική μας ύδρευση. Μας επεσήμανε ότι δεν έχουμε κάνει τίποτα, ενώ η διαδικασία της διάσπασης προχωράει το τελευταίο εξάμηνο.

28. Στις 17.4.25 με αφορμή την αφαίρεση από τον εργολάβο της μονάδας αφαλάτωσης,  εκδώσαμε ανακοίνωση με την οποία επισημαίναμε για άλλη μία φορά την αδιαφορία της δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης, την παντελή απουσία μέτρων για να μην ζήσουμε ξανά το καλοκαίρι του 2024

Τονίσαμε για άλλη μία φορά ότι ο Δήμος βρίσκεται μπροστά στην εξέλιξη ενός εργολαβικού παιγνιδιού, ότι δεν έχει κάνει τίποτα για να συστήσει την οργανωτική δομή της ύδρευσης, μετά την διάσπασης της ΔΙΑΔΕΥΑΚ. Εκφράσαμε τέλος την ανησυχία, μήπως οδηγηθούμε στους «σωτήρες» της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με αφορμή την πλήρη απαξίωση της ύδρευσης από τον Δήμο.

29. Στις 23.4.25 ο Πρόεδρος της ΔΙΑΔΕΥΑΚ συγκαλεί σύσκεψη με τον Δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου Νότιας Κέρκυρας, για να επισημάνει ότι μέχρι τις 12 Μαΐου θα πρέπει να έχουμε αποφασίσει αν θα αποχωρήσουμε ή θα κρατήσουμε τον ΑΦΜ της ΔΙΑΔΕΥΑΚ και επειγόντως να δημιουργήσουμε είτε ΔΕΥΑ Νότου είτε να τροποποιήσουμε τον οργανισμό του Δήμου για να λειτουργήσει υπηρεσία ύδρευσης στον Νότο. Προσφέρθηκε επίσης να βοηθήσει η Κεντρική Κέρκυρα στο διάστημα μέχρι να οργανωθεί η δική μας οργάνωση της ύδρευσης.

30. Στις 28.4.25 ο δήμαρχος με επιστολή του στο δημοτικό συμβούλιο ανακοινώνει ότι παραδίδει το αξίωμα του δημάρχου ελπίζοντας αυτό να γίνει αφορμή για να δοθούν  λύσεις στην ύδρευση του Νότου.

31. Στις 5.5.25 εμφανίζεται ιδιώτης-«σωτήρας» L.Marine S.A. και ζητά να λύσει το υδρευτικό, με την προϋπόθεση ο Δήμος να υποστηρίξει την «επένδυση» του νησιού-«Ντουμπάι» στου Καλυβιώτη. Έτσι, μετά τις προτάσεις της ΤΕΡΝΑ και της L.Marine S.A., καταλαβαίνει και ο πιο αδαής ότι η απαξίωση του δημόσιου συστήματος ύδρευσης στρώνει τον δρόμο για την εμπορευματοποίηση του νερού και την κερδοφορία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Για άλλο ένα καλοκαίρι ο Δήμος οδηγείται σε παράλυση, με τους δημότες να βρίσκονται σε απόγνωση. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και βαρύνουν τις δημοτικές αρχές και τις συμπορευόμενες με αυτές αυτοδιοικητικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν υιοθετήσει την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική για την αυτοδιοίκηση, την κοινωνία και την οικονομία.

Απέναντι σε αυτό το μπλοκ της παρακμιακής διαχείρισης των τοπικών υποθέσεων, που δρα με σκοπό την εξυπηρέτηση ατομικών συμφερόντων, στέκεται ο λαός και η συσπείρωσή του προτάσσοντας τη δύναμη των αγώνων για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Με συσπείρωση και αγώνα καλούμε τον λαό της Νότιας Κέρκυρας να πάρει την υπόθεση της ζωής και των αναγκών του στα χέρια του και να διεκδικήσει από την Κυβέρνηση, τη ΔΙΑΔΕΥΑΚ και τον Δήμο την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το υδρευτικό.

 

Για τη ΛΑ.ΣΥ. Νότιας Κέρκυρας

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Αναστάσιος Καποδίστριας

Σταμάτιος Πελάης

ΦΩΤΟ@ pixabay