Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διαμαρτυρία για την σφαγή των αμνών στην Κέρκυρα

ΑΜΝΟΙ
29 Απριλίου 2022 / 21:45

Λάβαμε την επιστολή του επισκέπτη του Πάσχα, εκπαιδευτικού, που διαμαρτύρεται για την υπαίθρια και δίχως αναισθητικό σφαγή των αμνών, το Μ. Σάββατο.

Το θέμα ανακύπτει κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες. Μάλιστα το 2019, η Αστυνομία είχε προχωρήσει σε συλλήψεις εφόσον αυτή η εθιμική συμπεριφορά αντίκειται στον νόμο.

Η επιστολή διαμαρτυρίας

Ο υπεύθυνος του ταξιδιωτικού πρακτορείου  μας ενημέρωσε  ότι η πασχαλινή εκδρομή θα περιελάμβανε επίσκεψη στη διοικητική αλλά  πολιτιστική πρωτεύουσα των Ιονίων Νήσων. Αναφέρθηκε επίσης στο υψηλό μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων και την αγάπη τους για τις τέχνες και την ευγένειά τους. Αυτή η εικόνα εξανεμίσθηκε γρήγορα όταν βρεθήκαμε στο Μαντούκι ή Μανδούκι  το Μ. Σάββατο.

Γιατί την ημέρα του Μ.Σαββάτου γιορτάζεται η  πρώτη Ανάσταση με τη δημόσια σφαγή  αρνιών που παραμένουν δεμένα στις αυλές των σπιτιών των Χριστιανών νοικοκυραίων επί τρεις ημέρες χωρίς φαγητό ,χωρίς νερό κάτω από τον ήλιο για να περάσει ο σφάχτης να τους κόψει το λαιμό, εκεί χωρίς αναισθησία σε δημόσια θέα.

Όλη αυτή η φρικιαστική τελετή που μας άφησε άναυδους και αηδιασμένους λαμβάνει χώρα σε όλο το μήκους του εσωτερικού δρόμου του Μαντουκίου, περίπου ένα χιλιόμετρο, και ολοκληρώνεται στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο σχολείο, όπου εκεί υπάρχουν κι άλλα δεμένα σε ένα δέντρο αρνιά περιμένοντας τη σφαγή τους. Το φρικιαστικό αυτό θέαμα με σώματα ζώων να σπαρταρούν, ματωμένα χέρια, αίματα στο δρόμο μας προκάλεσε αηδία, οργή και εμετό στα παιδιά που είχαμε μαζί μας. Τέτοια βαρβαρότητα  δεν περιμέναμε ποτέ να δούμε στο νησί των Φαιάκων.

Έκπληξη επίσης προκάλεσε η αναλγησία των κατοίκων οι οποίοι παρέμεναν απλοί θεατές  απολαμβάνοντας το θέαμα. Μάλιστα,ενώ κάποιες κυρίες προσπάθησαν να εμποδίσουν τη βάρβαρη αυτή τελετή αντιμετώπισαν  την οργή των συμμετεχόντων στη σφαγή με τη δικαιολογία ότι αυτό αποτελεί έθιμο.

Οι αγαπητοί κάτοικοι του Μαντουκίου θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός έχει καταργήσει έθιμα που προκαλούν πόνο, θάνατο, ντροπή. Έθιμο ήταν και η δουλεία των νέγρων, έθιμο ήταν  και η πώληση παιδιών, ο ακρωτηριασμός γυναικείων οργάνων, ο πετροβολισμός . Το μεγαλύτερο σοκ υποστήκαμε όταν μας ενημέρωσαν ότι  την οργάνωση την αναλαμβάνει ο Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαντουκίου.Τι ειρωνεία;

Σε ένα προηγμένο πολιτιστικά τόπο θα αναμέναμε τους θεσμούς να λειτουργούν. Σε μια τέτοια βάρβαρη τελετή έλαμψαν δια της απουσίας τους ο Δήμος, η Αστυνομία, ο Εισαγγελέας, η Εκκλησία, οι φιλοζωικές οργανώσεις αλλά το κυριότερο ο  πολιτισμός, η ενσυναίσθηση και η λογική των κατοίκων. Γνωρίζουμε όλοι ότι  η δημόσια σφαγή ζώου απαγορεύεται ενώ ακολουθεί η αυτόφωρη διαδικασία για τον δράστη. Επίσης, θα πρέπει επίσης να εφαρμοστεί ο νόμος που απαγορεύει  σφαγή ζώου χωρίς αναισθησία. Προφανώς όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Στη μνήμη μας θα μείνει το Μαντούκι σαν ένα τόπο όπου επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, ημέρα Θριάμβου της ζωής έναντι του θανάτου, ένα βάρβαρο έθιμο που φρονώ έχει εκλείψει από λαούς σε ημιάγρια κατάσταση. Να είστε βέβαιοι ότι η φρίκη αυτής της τελετής δεν νικιέται με την ευθυμία, την αγαλλίαση, την ελπίδα που δημιουργούνται στην υπέροχη , δημοφιλή τελετή που όλοι έχουν παρακολουθήσει στη κεντρική πλατεία της πόλης την ημέρα Ανάστασης του Θεανθρώπου.

Υπάρχει φωτογραφικό υλικό το οποίο συλλέξαμε και διατηρούμε για  μπορούμε να αποδείξουμε σε φίλους, γνωστούς, συνεργάτες και μελλοντικούς επισκέπτες ότι πραγματικά αυτό συμβαίνει το 2022.
                                                                                                                            Απρίλης 2022
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Ιωάννης Κοσμάτος  (εκπαιδευτικός)