Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αφίξεις Πάσχα στην Κέρκυρα: Πλησίασαν αλλά δεν έπιασαν το ρεκόρ του 2019

Πάσχα
26 Απριλίου 2022 / 09:03

Τι δείχνουν τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία και για την κίνηση στις πύλες εισόδου της Κέρκυρας.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κάτω από τον «πήχη» του 2019 φαίνεται πως πέρασε το φετινό Πάσχα, όπως δείχνουν τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία αφίξεων στο Λιμάνι της Κέρκυρας, με τις επιδόσεις βεβαίως να είναι ανέλπιστα καλές.

Το Λιμεναρχείο εκτιμά ότι οι αφίξεις κινήθηκαν σε ποσοστά κοντά αλλά κάτω από το 2019 - που ηταν χρονιά ρεκόρ. Οι χρονιές 2020 και 2021, αυτονοήτως, δεν λαμβάνονται υπόψη ως συγκρίσιμα στοιχεία, ελέω πανδημίας.

Τα πλοία

Στέλεχος πλοιοκτήτριας εταιρείας, επιβεβαιώνει στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ότι υπήρχε μείωση σε σχέση με το έτος αναφοράς. «Συνολικά ήταν ένα πολύ καλό Πάσχα, λόγω των συνθηκών δεν περιμέναμε να έχουμε τόσο καλή κίνηση. Οπωσδήποτε ήταν πολύ καλύτερο από το 2018, όχι όμως στα επίπεδα του 2019».

Τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία του διημέρου αναφέρουν, ότι φέτος η γραμμή της Λευκίμμης δεν σημείωσε την αναμενόμενη κίνηση. Μεγάλες πληρότητες είχαν αντιθέτως οι γραμμές της πόλης, για το διάστημα από το μεσημέρι της Μ. Τετάρτης έως το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής. Διαφορά επίσης είχαν τα λεωφορεία που ήταν αυτή τη φορά, πολύ περισσότερα. 

Ειδικά για το διήμερο της μεγάλης κίνησης, τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία επιβατών, δίνουν τη Μ. Πέμπτη,  11.500 επιβάτες, 3.000 Ι.Χ. και 50 λεωφορεία. Τη Μ. Παρασκευή τα αντίστοιχα νούμερα κινήθηκαν σε 12.430 επιβάτες, 2.484 Ι.Χ. και 117 λεωφορεία.

Το μεγάλο «συν»

Η ειδοποιός διαφορά με όλες τις προ-πανδημίας χρονιές, είναι η διαχείριση που έγινε από το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας και τον Λιμενάρχη κ. Κορίζη, υπογραμμίζει στην «Ε» το στέλεχος της εταιρείας.

«Για πρώτη φορά στα χρονικά, δεν παρατηρήθηκαν ουρές αυτοκινήτων. Απετράπη η ταλαιπωρία 6-7 ωρών που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια και τα δυσφημιστικά δημοσιεύματα. Άνοιξε για τα πλοία της γραμμής η αποβάθρα εξωτερικού ώστε να είναι ομαλή η ροή και η επιβίβαση οχημάτων. Πραγματικά αξίζει να σημειωθεί αυτός ο σχεδιασμός και να αποτελέσει οδηγό για το μέλλον» προσθέτει. 

Όσο για τις τιμές, τονίζει ότι είμαστε το μόνο μέρος στην Ελλάδα που δεν αύξησε τις τιμές, μάλιστα δόθηκε ποσοστό έκπτωση της τάξεως του 25% για τις κρατήσεις μέσω ίντερνετ, με τις οποίες έχει εξοικειωθεί πλέον μεγάλο ποσοστό των επιβατών. Η ήδη αποτρεπτική τιμή των καυσίμων δεν «σήκωνε» μεγαλύτερη επιβάρυνση για τα ακτοπλοϊκά ναύλα…

«Αλμυρές» οι πτήσεις

Στο αεροδρόμιο Κέρκυρας δεν καταγράφηκε ιδιαίτερο peak. Σύμφωνα με τον Δ. Ρούσσο, πρόεδρο του Συλλόγου ΥΠΑ Κέρκυρας, διατηρήθηκαν τα δύο ημερήσια δρομολόγια της Aegean  και τα τρία της Sky Express, με μόνη εξαίρεση ένα επιπλέον δρομολόγιο της Aegean τη Μ. Πέμπτη.

Λογικά, λειτούργησε ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης, που έφτασε στον …Θεό τα εισιτήρια προς Κέρκυρα. Οι εποχές της κρατικής Ολυμπιακής με τις fix τιμές και τα έξτρα airbus του Πάσχα, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Όσον αφορά τις αφίξεις εξωτερικού, προσθέτει ο Δημήτρης Ρούσσος, η κίνηση ήταν η αναμενόμενη, σύμφωνα με το πρόγραμμα, με πτήσεις που βαίνουν αυξανόμενες, ως είθισται αυτήν την εποχή. Ο Απρίλιος αναμένεται να κλείσει με 450-460 πτήσεις, ενώ ο Μάιος θα φέρει 1.097 αεροπλάνα εξωτερικού, νούμερα που αγγίζουν τη σεζόν 2019.

Ικανοποίηση

Δεδομένων ωστόσο των συνθηκών της εκτόξευσης των τιμών των καυσίμων που διαχέονται σε κάθε κρίκο της επαγγελματικής αλυσίδας, μπορεί ίσως και να θεωρηθεί επίτευγμα το γεγονός ότι τις ημέρες του Πάσχα η πόλη της Κέρκυρας δέχθηκε από 35.000 έως 40.000 επισκέπτες – σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση που δίνει στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Παναγιώτης Βαρούχας.

Ενδεικτικά σημειώνει ότι ο χώρος στάθμευσης που παραχωρήθηκε από τον ΟΛΚΕ, που φέτος περιλάμβανε και τον νέο επιβατικό σταθμό, γέμισε με 3.500 χιλιάδες ΙΧ από το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής. «Θεωρώ ότι η συνεργασία Δήμου - ΟΛΚΕ και Τροχαίας έφερε πολύ καλά αποτελέσματα και αποφεύχθηκαν εικόνες "πανζουρλισμού" των προηγούμενων ετών».  

«Τα ξενοδοχεία της πόλης σημείωσαν πληρότητες 95% και τα περιαστικά 80 – 85% - χωρίς να λειτουργήσουν όλα. Πρέπει οπωσδήποτε να σημειωθεί ότι σε σχέση με προηγούμενες χρονιές έχουν προστεθεί στην πόλη χιλιάδες κρεβάτια αστικής μίσθωσης (τύπου AirBnB), στα οποία καταγράφηκαν πληρότητες 95-97%» σημειώνει ο κ. Βαρούχας. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ