Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τρίμηνη «ανάσα» για τις καθαρίστριες του Νοσοκομείου Κέρκυρας

Παράταση
30 Μαρτίου 2022 / 13:14

Υπογράφουν αύριο 31/3/2022 την παράταση των συμβάσεών τους για τρεις μήνες.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κυριολεκτικά στο 90', πέτυχαν τελικά οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του Νοσοκομείου Κέρκυρας να εξασφαλίσουν για ένα ακόμα τρίμηνο την παραμονή τους στην εργασία τους. Οι εργαζόμενες βρίσκονται εδώ και μήνες «με το ένα πόδι έξω», καθώς η εκπεφρασμένη πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι να επανέλθει στο καθεστώς των εργολαβικών εταιρειών. 

Ωστόσο τα έκτακτα μέτρα της πανδημίας επέτρεψαν την παράταση των συμβάσεών τους μεχρι 31 Μαρτίου, ενώ η Διοίκηση του Νοσοκομείου με αυτό το γνώμονα είχε ήδη προχωρήσει τις διαδικασίες του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου. Η διαδικασία σήμερα βρίσκεται στο στάδιο των ενστάσεων και στο μεταξύ με χθεσινή απόφασή του, το Δ.Σ. αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να προχωρήσει σε συνεργασία με προσωρινό ανάδοχο, μέχρι να εκδικαστούν οι ενστάσεις.

Νέο νομοσχέδιο

Πάντως με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 22/3/2022, και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, το Υπουργείο δίνει τη δυνατότητα στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα να παρατείνουν για ένα ακόμα τρίμηνο τις συμβάσεις.

Όπως ανέφερε στην "Ε" η πρόεδρος των εργαζομένων στην καθαριότητα Ελένη Παγκράτη, το Σωματείο είχε ζητήσει συνάντηση με τον Διοικητή, χωρίς να έχει βρει ανταπόκριση. «35 άτομα είναι αυτή τη στιγμή στον αέρα, 32 από εμάς καταθέσαμε μάλιστα και ασφαλιστικά μέτρα. Παρόλα αυτά το ΔΣ του Νοσοκομείου αποφάσισε την Τρίτη να προχωρήσει σε σύμβαση με εργολαβικό συνεργείο. Μάλιστα συζητήσαμε για το θέμα αυτό και με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο Νοσοκομείο, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα καταθέσει ερώτηση στη Βουλή». 

Η Διοίκηση

Πηγές της Διοίκησης του Νοσοκομείου αναφέρουν ότι εφόσον δεν είχε δημοσιευθεί νόμος που να επιτρέπει την παράταση των συμβάσεων, τα χέρια της ήταν «δεμένα» και ήταν υποχρεωμένη να προχωρήσει στον διαγωνισμό, προκειμένου να μην μείνει το Νοσοκομείο χωρίς προσωπικό καθαριότητας ούτε για μια μέρα. 

Μόλις σήμερα το μεσημέρι, η Διοίκηση ειδοποίησε εκπρόσωπο του Σωματείου των Καθαριστριών ότι θα δοθεί τελικά η τρίμηνη παράταση και κάλεσε τις εργαζόμενες να προσέλθουν αύριο, Πέμπτη 31/3/22 για να υπογράψουν τη νέα σύμβαση με νέο χρονικό ορίζοντα "τέλους" την 30/6.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ