Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μ. Μαγιολαδίτης - Αναστήλωση της Εκκλησίας της Θεοτόκου Ζωοδόχου Πηγής, στο Σχολικό Συγκρότημα Καστελλάνων Μέσης

Μάριος Μαγιολαδίτης
22 Μαρτίου 2022 / 09:46
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Ερώτηση δημοτικού ελέγχου που κατατέθηκε προς τη Δημοτική Αρχή με θέμα Αναστήλωση της Εκκλησίας της Θεοτόκου Ζωοδόχου Πηγής, κληροδοτήματος Prospero Marini στο Σχολικό Συγκρότημα Καστελλάνων Μέσης Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο προαύλιο του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου - Λυκείου Καστελλάνων Μέσης Κέρκυρας βρίσκεται η Εκκλησία της Θεοτόκου Ζωοδόχου Πηγής (Χρυσοπηγής) ως το Kαθολικό της Μονής που χτίστηκε τον 17ο αιώνα από τον ProsperoMarini (Πρόσφορο Μαρίνη).
Ο ProsperoMarini στις 24 Οκτωβρίου του 1694, λίγο πριν το θάνατό του, παρήγγειλε με τη διαθήκη του την ίδρυση στους Καστελλάνους Μέσης ενός Μοναστηριού – Εκπαιδευτηρίου, στον ίδιο χώρο που το 1688 είχε ανεγείρει την Εκκλησία της Χρυσοπηγής, αφήνοντας μια τεράστια περιουσία.
Η Μονή και η Εκκλησία υπήρξε από τότε σημαντικό θρησκευτικό και εκπαιδευτικό κέντρο όχι μόνο της περιοχής αλλά και ολόκληρου του νησιού. Το 1797 δημεύτηκαν μαζί με όλα τα υπόλοιπα μοναστηριακά κτήματα και αυτά του ProsperoMarini και τελικά η Μονή, ως Εκπαιδευτήριο, έκλεισε το 1800. Από τότε στο χώρο στεγάστηκαν διοικητικά γραφεία, εκπαιδευτήρια, δικαστήρια κ.α.
Το 1976 κατατέθηκε πρόταση προς τη Νομαρχία για τη παραχώρηση του χώρου του Μοναστηριού, με τα κτήρια και τα κτήματά του, ώστε να ιδρυθεί Σχολικό Συγκρότημα. Η πρόταση έγινε αποδεκτή και μετά από επισκευή των κτηρίων λειτουργούν από το 1978 μέχρι και σήμερα το Γυμνάσιο και το Λύκειο Καστελλάνων Μέσης.

Η σημερινή κατάσταση της εκκλησίας είναι επιεικώς άθλια!

Θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση συντήρηση – αναστήλωση της Εκκλησίας της Χρυσοπηγής:

Α) Λόγω του κινδύνου που διατρέχουν οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου των Καστελλάνων Μέσης, που προαυλίζονται στο χώρο αυτό. Πολλά τμήματα των τοίχων, τμήμα του κωδωνοστασίου και μέρος της σκεπής έχουν καταρρεύσει, ενώ στον γύρω χώρο της Εκκλησίας έχουν εμφανιστεί τρωκτικά και ερπετά. Όπως ενημερωθήκαμε, οι διευθύνσεις του Γυμνασίου και Λυκείου στέλνουν για πολλά χρόνια σχετικές επιστολές προς τον Δήμο Κέρκυρας, χωρίς όμως να λάβουν καμία επίσημη απάντηση.

Β) Λόγω του κινδύνου κατάρρευσης ενός σημαντικού θρησκευτικού – πολιτιστικού μνημείου ολόκληρης της Κέρκυρας: της Εκκλησίας της Θεοτόκου Χρυσοπηγής. Η κατάσταση της εκκλησίας έκανε εύκολη την πρόσβαση διαρρηκτών το 2009 στο εσωτερικό της που αφαίρεσαν από το χώρο εικόνες και καντήλια μεγάλης αξίας και έκαναν καταστροφές.  Η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει στείλει κλιμάκιο στο χώρο και είναι σύμφωνη για την άμεση αναστήλωση της Εκκλησίας λόγω της σπουδαιότητάς της.

Γ) Από σεβασμό ως προς έναν από τους σημαντικότερους μοντέρνους ζωγράφους της Κέρκυρας, τον Κωνσταντίνο (Τεν) Φλωριά, που έζησε και δημιούργησε στο συγκρότημα αυτό από το 1936, που γύρισε από το Παρίσι, έως το 1969 που απεβίωσε. Ο τάφος του βρίσκεται πίσω από το Ιερό της Εκκλησίας και είναι σε άθλια κατάσταση.

Εκπρόσωποι από την Κοινότητα Καστελλάνων Μέσης Κέρκυρας, από τους καθηγητές του σχολείου και από την Κερκυραϊκή Πινακοθήκη έχουν επισκεφτεί και τη Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο κ. Καλόγερο εδώ και δύο χρόνια, συνεπώς θεωρούμε ότι η Δημοτική Αρχή είναι ενήμερη για αυτό το ζήτημα. Ακόμη θεωρούμε ότι τα κάγκελα που τοποθετήθηκαν πρόσφατα γύρω από την Εκκλησία αποτελούν μια πρόχειρη αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού θέματος. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε αν η Δημοτική Αρχή έχει κάνει, ή προγραμματίζει να κάνει, ενέργειες στο κοντινό μέλλον που θα συμβάλλουν στη διάσωση του συγκεκριμένου κτίσματος το οποίο βρίσκεται στην ευθύνη του.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.