Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Δίκαια αναγνώριση του έργου των Φιλαρμονικών της Κέρκυρας

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
08 Μαρτίου 2022 / 16:05

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Πρυτανική Αρχή και σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα του Ιονίου Πανεπιστημίου χαιρετίζει θερμά την πρόσφατη ένταξη των Φιλαρμονικών της Κέρκυρας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού:

Οι φιλαρμονικές της Κέρκυρας αποτελούν μια ζώσα και ιδιαιτέρως δυναμική πολιτισμική έκφανση του νησιού, η οποία συνδυάζει το ιστορικό βάθος με την κοινωνική και καλλιτεχνική δράση σε τωρινό χρόνο, εξυπηρετώντας καίρια τη συνολική και χωρίς αποκλεισμούς συμμετοχή στη μουσική πράξη και εμπειρία. Ελπίζουμε ότι η εξέλιξη αυτή, εκτός από τη δίκαιη αναγνώριση της εμβληματικής φιλαρμονικής δραστηριότητας της Κέρκυρας, θα αποτελέσει και οδό περαιτέρω ποικιλότροπης ενίσχυσης των φιλαρμονικών σωματείων του νησιού, ιδιαιτέρως κατά τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.
 
Συγχαίρουμε αφενός τους επικεφαλής και των δεκαέξι κερκυραϊκών φιλαρμονικών σωματείων που συνασπίστηκαν ώστε να προκύψει το τόσο θετικό αποτέλεσμα και αφετέρου εκείνους που επί τριετία συντόνισαν τις ενέργειες με το Υπουργείο Πολιτισμού. Ιδιαιτέρως συγχαίρουμε το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου μας, το οποίο ανέλαβε την ιστορική, κοινωνιολογική και ανθρωπολογική τεκμηρίωση του φακέλου υποψηφιότητας που κατατέθηκε στο Υπουργείο ακολουθώντας τα πρότυπα που έχει θέσει η UNESCO σε σχέση με την ανάδειξη της κατά τόπους Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
 
Ο εν λόγω φάκελος, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του Υπουργείου, «διακρίνεται για την αρτιότητά του, για την ανάδειξη της ιστορικής συμβολής στο πολιτισμικό τοπίο των Ιονίων, αλλά και για την καλή αποτύπωση της σημασίας του στοιχείου αυτού στη ζωή της Κέρκυρας σήμερα.» Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως τόσο για το ότι υπογραμμίζεται για ακόμη φορά η σύνδεση του Πανεπιστημίου μας με την κοινωνία και τις ανάγκες της, όσο και για το ότι η ακαδημαϊκή κοινότητά μας συνέβαλε στο μέτρο των δυνατοτήτων της στην επίτευξη του τόσο σημαντικού σκοπού και στην ανάδειξη αυτού που αντιπροσωπεύουν οι φιλαρμονικές της Κέρκυρας.
 
 
Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος
 
Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου