Σάββατο 13.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αναβάλλεται λόγω covid το 23ο Φολκλορικό Φεστιβάλ Κέρκυρας

Λαοδάμας
09 Φεβρουαρίου 2022 / 15:47

Η ανακοίνωση του Συλλόγου "Λαοδάμας" με αιχμές για την έλλειψη στήριξης από την Πολιτεία:

Μετά από συνεκτίμηση της κατάστασης που επικρατεί σχετικά με τον COVID-19 και τα μέτρα κατά της εξάπλωσής του, μέτρα που επηρεάζουν καθοριστικά την λειτουργία των χορευτικών τμημάτων των συλλόγων, σας ανακοινώνουμε ότι το «23ο Φολκλορικό Φεστιβάλ Κέρκυρας» που διεξάγεται ανελλιπώς 22 χρόνια στην επέτειο της 25ης Μάρτη, δεν θα διεξαχθεί Μάρτιο όπως είχε καταρχάς προγραμματιστεί.

Η εξάπλωση της πανδημίας σε μεγέθη ρεκόρ για το νησί μας, η λειτουργική και οικονομική κατάσταση των πολιτιστικών και άλλων συλλόγων επιβάλει την αναβολή του Φεστιβάλ, σε μια πλέον πρόσφορη ημερομηνία,  όπως αυτή της 28η Οκτώβρη 2022, η οποία και πάλι θα συνεκτιμηθεί τρεις μήνες νωρίτερα, προκειμένου και τα σωματεία-χορευτικά να ενημερωθούν και χρόνος οργανωτικής προετοιμασίας να είναι αρκετός και ανάλογος του μεγέθους του Φεστιβάλ.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο 22ο Φεστιβάλ το 2019 συμμετείχαν 38 σωματεία και φορείς με 43 χορευτικές ομάδες. Μια γιγάντια επιτυχημένη εκδήλωση που είχε την σφραγίδα της σύμπνοιας μεταξύ των συμμετεχόντων σωματείων, την συνεργασία και κατανόηση, αλλά και την τεχνογνωσία των στελεχών του Λαοδάμαντα που έχει αποκτηθεί από την 35χρονη παρουσία και δράση στα πολιτιστικά γεγονότα του νησιού

«Η όλη δομή του Φεστιβάλ και η ενωτική παρουσία της τεράστιας πλειοψηφίας των Κερκυραϊκών σωματείων που συμμετέχουν, αποτελούν μια σημαντική παρακαταθήκη στο ώριμο πια ζήτημα της συνένωσης αυτού του πολιτιστικού δυναμικού κάτω από την σκέπη μιας ομοσπονδίας ή ένωσης αν θέλετε,  στην Κέρκυρα. Γεγονός που θα συμβάλλει στο να πάρει ο Λαϊκός Πολιτισμός την θέση που του αξίζει, ενώ συγχρόνως θα διεκδικεί ό,τι του ανήκει κύρια στον τομέα των υποδομών» δηλώνει ο κος Πέρρος Νίκος, γραμματέας του συλλόγου και συνεχίζει.

«Δεν επιτρέπεται η πολιτεία να κάνει πως δεν βλέπει πρώτα το τεράστιο παιδευτικό, μορφωτικό, ερευνητικό, εκδοτικό και ψυχαγωγικό έργο των σωματείων που ασχολούνται με τον παραδοσιακό χορό,  το τραγούδι και τα έθιμα και ύστερα να μην βλέπει τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης αυτών των φορέων, που στην διετία της πανδημίας καλούνται να ανταπεξέλθουν πληρώνοντας τα λειτουργικά τους (ενοίκια, ΔΕΗ, ύδρευση, Τηλεφωνία), χωρίς κανένα έσοδο, χωρίς καμία σοβαρή οικονομική βοήθεια, διότι απλά «τα πολιτιστικά σωματεία δεν είναι εμπορικές επιχειρήσεις» .

Φιλαρμονικές, χορευτικά, χορωδίες, θεατρικά, εικαστικά τμήματα σωματείων και φορέων μπορεί και πρέπει να έχουν τακτική επιχορήγηση από την πολιτεία, ανάλογη φυσικά του έργο τους. Έστω και τώρα οι εκλεγμένοι μας πρέπει και να μεταβιβάσουν στους αρμόδιους το δίκαιο τούτο αίτημα, αλλά κύρια να το διεκδικήσουν!»
Με  εκτίμηση για το  ΔΣ
Η Πρόεδρος                                                   ο Γ Γραμματέας
 
ΚΑΝΤΑ ΜΑΡΙΛΕΝΑ                                         ΠΕΡΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ