Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αντιπαράθεση Νεράντζη με τη δημοτική αρχή για τη σύμβαση ανακύκλωσης ρούχων

Σπύρος Νεράντζης
08 Φεβρουαρίου 2022 / 13:21

Καταγγέλλει αλλοίωση των όρων της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής - Η απάντηση της Αντιδημάρχου Παναγιώτας Τζάννε

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αλλοίωση των όρων της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής καταγγέλλει ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Η Κέρκυρα Ψηλά», για τη σύμβαση που υπεγράφη με την εταιρεία EastWest Greece που θα αναλάβει την ανακύκλωση ειδών ιματισμού στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας.

Η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για την χωροθέτηση 26 νέων κάδων συγκέντρωσης ειδών ιματισμού εγκρίθηκε στις 4/2/2022 με τις ψήφους των μελών της επιτροπής Θεοχάρη Γιώτη, Χρυσούλας Τόμπρου Γκίνη, Βασιλείου Μελίδη και Παναγιώτας Τζάννε, Αλέξανδρου Δήμου και Κωνσταντίνου Αγάθου. Επίσης οι Αλέξανδρος Δήμου και Κωνσταντίνος Αγάθος δήλωσαν «παρών για τις κοινότητες που δεν έχουν απαντήσει εγγράφως», καθώς παρήλθε μεγάλο χρονικό διάστημα από την αποστολή των σχετικών με το θέμα εγγράφων, προς τα Συμβούλια των Κοινοτήτων των Δημοτικών Ενοτήτων, εκ των οποίων ανταποκρίθηκαν μόνο οι Κοινότητες Κερκυραίων, Κάτω Κορακιάνας και Σπαρτύλα.

Δείτε εδώ όλα τα σημεία των δημοτικών ενοτήτων που θα τοποθετηθούν οι κάδοι

Ενστάσεις Νεράντζη

Στην ψηφοφορία της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Νεράντζης δήλωσε αποχή, καταγγέλλοντας αλλοίωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου και της οικονομικής επιτροπής όσον αφορά τους όρους του διαγωνισμού.

Όπως ανέφερε στην "Ε" ο Σπύρος Νεράντζης, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (10/5/21) αλλά και της οικονομικής επιτροπής (28/6/21) ανέφεραν ρητά ότι η διαδικασία τοποθέτησης και συντήρησης των κάδων, όπως και περισυλλογή των ειδών θα γινόταν χωρίς επιβάρυνση του Δήμου. «Στη συνέχεια ωστόσο οι όροι του διαγωνισμού διαφοροποιήθηκαν και τις υποχρεώσεις αυτές αναλαμβάνει ο Δήμος, τόσο σε απασχόληση προσωπικού όσο και οικονομικά. Εξάλλου κατέθεσα στην Επιτροπή και συγκεντρωτικό πίνακα 12 σημείων που διαφέρουν από τους αρχικούς όρους». 

Συγκεκριμένα, αιτιολόγησε την αποχή του ως εξής: «Σχετικά με το θέμα της σημερινής ψηφοφορίας εμείς όπως καταθέσαμε και στην προηγούμενη συνεδρίαση θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη σύμβαση αλλοιώνει την απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου και τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής τόσο για την έγκριση των όρων πρόσκλησης ενδιαφέροντος όσο και για την αποδοχή της συνεργασίας. Μία σύμβαση η οποία θα επιβαρύνει της υπηρεσίες του Δήμου καθώς επίσης θα επιβαρύνει και οικονομικά τον Δήμο! Επιβαρύνσεις οι οποίες όχι μόνο δεν γινόταν αναφορά στην εισήγηση και στην πρόσκληση ενδιαφέροντος αλλά υπήρξε ρητή αναφορά:«δίχως επιβάρυνση του Δήμου».

Τι απαντά ο Δήμος

«Δεν υπάρχει καμία διαφορά στις συμβατικές υποχρεώσεις, ούτε στην οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει για το Δήμο» αναφέρει στην "Ε" η αντιδήμαρχος και μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Παναγιώτα Τζάννε. «Η περισυλλογή των ανακυκλώσιμων ειδών είναι μέσα στις πάγιες αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου. Όπως δηλαδή συλλέγουν μέχρι σήμερα το περιεχόμενο των μπλε κάδων, έτσι θα συλλέγουν και τα είδη ιματισμού προς ανακύκλωση από όλα τα σημεία που θα είναι τοποθετημένοι οι κάδοι αυτοί» εξηγεί και προσθέτει: «Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος δεν αναφέρεται πουθενά η υποχρέωση του αναδόχου για τη συλλογή, αλλά αντιθέτως αναγράφει αυτολεξεί "...προσκαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν σφραγισμένη προσφορά ώστε να αναλάβουν, σε συνεργασία με τον Δήμο, την ολοκληρωμένη διαχείριση του ρεύματος των μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης και λοιπών υφασμάτινων υλικών, η οποία (διαχείριση) δεν θα προκαλέσει οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση του Δήμου"

«Εάν συγκρίνει κανείς τη σύμβαση που συνάφθηκε με την εταιρεία, φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία απόκλιση από τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και της οικονομικής επιτροπής. Το μόνο "κενό" που έμεινε στη σύμβαση με τον ανάδοχο, ήταν αυτό της τοποθέτησης των κάδων, το οποίο ωστόσο διευκρινίστηκε από την εταιρεία γραπτώς, ότι θα συμπεριληφθεί στις αρμοδιότητες της».

«Τονίζω ότι στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η εταιρεία EastWest ήταν και η μοναδική εταιρία που ανταποκρίθηκε για συνεργασία.
Άξιο απορίας πάντως, πως ο κ. Νεράντζης που μάχεται και ο ίδιος για την προώθηση της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί μας, διατηρεί τη συγκεκριμένη πολεμική στάση απέναντι στη συγκεκριμένη προσπάθεια» συμπληρώνει η Αντιδήμαρχος.

Κοντέινερ στο Τεμπλόνι

Σύμφωνα με την κ. Τζάννε, όσον αφορά τη διαδικασία αποκομιδής, όλα τα ανακυκλώσιμα ρούχα θα συγκεντρώνονται με ξεχωριστό φορτηγό και θα μεταφέρονται σε οικόπεδο του Δήμου στο Τεμπλόνι, ένα ειδικό σημείο που θα δημιουργηθεί γι αυτό το σκοπό. Από εκεί θα απομακρύνονται με έξοδα της εταιρείας.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ