Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μόνο ένας άστεγος πήγε στις Κουλίνες, παρά το τσουχτερό κρύο

Άστεγοι
24 Ιανουαρίου 2022 / 13:59

Ανάπτυξη πλαισίου που θα ανταποκρίνεται στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες ουσιαστικής επιβίωσης ευπαθών ομάδων δρομολογούν οι δήμοι Κεντρικής και Νότιας Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σημαντικά περιορισμένο έως μηδενικό, παρά το τσουχτερό κρύο, ήταν το ενδιαφέρον αστέγων της πόλης για να βρουν μια ζεστή γωνιά στην θερμαινόμενη αίθουσα που παραχώρησε ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων στις Κουλίνες για την φιλοξενία τους, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Ανδρέα Σκούπουρα μόλις ένα άτομο ανταποκρίθηκε θετικά και βρήκε καταφύγιο στο χώρο που διατέθηκε και ήταν ανοιχτός από τις 8 μ.μ. – 8 π.μ. για την προσωρινή φιλοξενία άστεγων πολιτών αλλά και όσων συμπολιτών μας έχουν ανάγκη.

Ενημέρωση

«Υπήρξε ενημέρωση για την διάθεση θερμαινόμενης αίθουσας στις Κουλίνες, τόσο στα Κοινωνικά Παντοπωλεία και στο συσσίτιο του δήμου όσο και στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων και στο Κέντρο Κοινότητας, προκειμένου να έχουν γνώση όσοι επιθυμούν να φιλοξενηθούν εκεί, λόγω του κρύου. Μόνο ένα άτομο όμως ανταποκρίθηκε», τόνισε ο κ.Σκούπουρας, προσθέτοντας ότι δυνατότητα φιλοξενίας υπάρχει για έξι άτομα, για τα οποία παρέχεται κρεβάτι και κλινοσκεπάσματα.

Όπως δήλωσε, ο συγκεκριμένος χώρος- που για να μεταβεί ωστόσο κάποιος χρειάζεται είτε να κάνει χρήση λεωφορείου είτε να περπατήσει αρκετά , καθώς βρίσκεται εκτός κέντρου- διατέθηκε ελλείψει άλλου διαθέσιμου χώρου μέσα στην πόλη γι’αυτόν τον σκοπό.

Πρωτοβουλίες

Σήμερα, οι άστεγοι στην Κέρκυρα δεν ξεπερνούν τα 10 άτομα και σύμφωνα με τον κ.Σκούπουρα η δημοτική αρχή δρομολογεί λύσεις για την ανάπτυξη πλαισίου που θα ανταποκρίνεται στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες ουσιαστικής επιβίωσης ευπαθών ομάδων και ειδικότερα εκείνων που είναι άστεγοι, απειλούνται από τον κίνδυνο έλλειψης στέγης ή/και αποκλεισμού από την κατοικία, ή διαμένουν σε επισφαλείς κατοικίες.

Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκε τον περασμένο Οκτώβριο κοινή πρόταση των Δήμων Κεντρικής και Νότιας Κέρκυρας και της Equal Society για ένταξή τους στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους» του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού. Το πρόγραμμα αφορά σε 38 ωφελούμενους με διπλή στόχευση. Ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει την ενοικίαση διαμερισμάτων με πλήρη επιδότηση ενοικίου, οικοσκευών και λειτουργικών εξόδων για 24 μήνες, ενώ ο δεύτερος αφορά στην εργασιακή επανένταξη με επιδοτούμενη εργασία για 12 μήνες.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα εγκριθεί η πρόταση και μέσα στο καλοκαίρι θα κινήσουμε τις απαιτούμενες διαδικασίες», επισήμανε ο κ.Σκούπουρας.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας αναμένεται να καταθέσει πρόταση προς ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ για την δημιουργία «Υπνωτηρίου Αστέγων» δυναμικότητας 20 ατόμων. «Το Υπνωτήριο σε συνδυασμό με τις άλλες δομές θα καλύπτουν τους δικαιούχους 20 ώρες από τις 24 της ημέρας», κατέληξε ο κ.Σκούπουρας.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ