Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κινητή Μονάδα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων αποκτούν τα Ιόνια Νησιά

ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ
17 Ιανουαρίου 2022 / 16:44

Έχει έδρα την Κεφαλονιά και δημιουργήθηκε από το ΚΕΘΕΑ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, για να καλύψει τις τοπικές ανάγκες

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ. Σε λειτουργία μπαίνει με το νέο έτος η Κινητή Μονάδα για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στα νησιά του Ιονίου. Η Κινητή Μονάδα Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με έδρα την Κεφαλονιά δημιουργήθηκε από το ΚΕΘΕΑ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, για να καλύψει τις τοπικές ανάγκες, σε μια περίοδο που διαπιστώνεται πανελλαδικά έξαρση διάφορων μορφών εξαρτήσεων.

Η μονάδα, εξοπλισμένη με ειδικά διαμορφωμένο όχημα και στελεχωμένη με διεπιστημονική ομάδα προσωπικού, έχει στόχο να προσφέρει υπηρεσίες σε όλα τα Ιόνια Νησιά, ανταποκρινόμενη στις ιδιαίτερες ανάγκες των κατοίκων τους, για ενημέρωση, πρόληψη αλλά και θεραπευτική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

Το έργο της μονάδας αφορά το πρόβλημα της κατάχρησης ή της εξάρτησης τόσο από ουσίες, όπως το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, όσο και από τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο/gaming.


Πιο αναλυτικά η μονάδα θα προσφέρει δωρεάν και με σεβασμό στο απόρρητο:
•             Παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα εξαρτήσεων σε κάθε ενδιαφερόμενο αλλά και σε επιμέρους ομάδες, όπως μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες κ.ά.
•             Συμβουλευτική υποστήριξη και κινητοποίηση για θεραπεία ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατάχρησης και εξάρτησης
•             Συμβουλευτική υποστήριξη του προσωπικού περιβάλλοντος των παραπάνω
•             Παρεμβάσεις street-work για την υποστήριξη εξαρτημένων στον δρόμο
•             Θεραπεία βραχείας παρέμβασης σε εξωτερική βάση
•             Παραπομπές, εφόσον υπάρχει ανάγκη, σε εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως μονάδες ψυχικής υγείας, θεραπευτικές κοινότητες διαμονής, προγράμματα υποκατάστασης κ.λπ.


Στοχεύοντας στη συνολικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου των εξαρτήσεων η μονάδα θα αναπτύσσει δίκτυα συνεργασίας με τις τοπικές δομές υγείας και κοινωνικής φροντίδας, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις δικαστικές αρχές, τα σωφρονιστικά καταστήματα, τα σώματα ασφαλείας, καθώς και τοπικούς κοινωνικούς φορείς και συλλόγους.

Η λειτουργία της μονάδας εγκαινιάστηκε στις 12 Ιανουαρίου 2022.

Τα στοιχεία επικοινωνίας της μονάδας είναι:
Στ. Τυπάλδου 28200 ΠΑΛΙΚΗΣ-ΛΗΞΙΟΥΡΙΟΥ
προσωρινό τηλέφωνο &mail:26510 77010, [email protected]