3ο Γυμνάσιο - Εργαστηριακά πειράματα πραγματοποίησαν οι μαθητές

3ο Γυμνάσιο - Εργαστηριακά πειράματα πραγματοποίησαν οι μαθητές

Το 3ο Γυμνάσιο φιλοξένησε τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ) και Υπεύθυνο του ΕΚΦΕ Κερκύρας κ. Μουρούζη Παναγιώτη (Φυσικό - Ραδιοηλεκτρολόγο)

23
Δεκεμβρίου / 2021

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη Δευτέρα 20-12-2021 το 3ο Γυμνάσιο Κέρκυρας φιλοξένησε τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ) και Υπεύθυνο του ΕΚΦΕ Κερκύρας κ. Μουρούζη Παναγιώτη (Φυσικό - Ραδιοηλεκτρολόγο). Ο κ. Μουρούζης, πραγματοποίησε εργαστηριακά πειράματα με πολύ απλά υλικά (αλουμίνιο, πλαστικό, ρεσσό κτλ) σχετικά με τη θερμότητα και τη θερμοκρασία στους μαθητές και τις μαθήτριες της Α’ τάξης του σχολείου.

Ο άνθρωπος όπως και όλα τα ζώα έχει αισθητήρια που ανταποκρίνονται στις θερμοκρασιακές μεταβολές. Αυτά όμως είναι τελείως υποκειμενικά. Το πρώτο πείραμα που παρουσίασε ο κ. Μουρούζης στα παιδιά, ήταν ακριβώς σ’ αυτό το θέμα.  Μετά έγινε η παρουσίαση του φαινομένου της διαστολής – συστολής. Πάνω σ’ αυτό το φαινόμενο στηρίχτηκαν οι επιστήμονες για να φτιάξουν τα πρώτα θερμόμετρα. Δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να κατανοήσουν τη λειτουργία ενός απλού θερμομέτρου.

Στη συνέχεια οι μαθητές έφτιαξαν ένα διμεταλλικό έλασμα. Έτσι κατάλαβαν πως ελέγχεται η θερμοκρασία σε έναν φούρνο, ένα ψυγείο, ένα σίδερο, ένα πλυντήριο ένα βραστήρα. Η Φυσική στην πράξη!

Ο διευθυντής του 3ου Γυμνασίου, Μιλτιάδης Μελισσάς, ευχαρίστησε τον κ. Μουρούζη, υπεύθυνο του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών για την άμεση ανταπόκρισή του στην εμβόλιμη αυτή δράση του σχολείου.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ