Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μαθητές του 3ου Γυμνασίου Κέρκυρας πιάνουν το τιμόνι του ψηφιακού τους μέλλοντος

3ο Γυμνάσιο Κέρκυρας
24 Ιουνίου 2023 / 13:44

Συμμετείχαν στην εκπαιδευτική δράση που υποστηρίζεται από το Goethe Institute και έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 30 χώρες

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε μια πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση που έχει πραγματοποιηθεί σε περισσότερες από 30 χώρες και υποστηρίζεται από το Goethe Institute, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές για τους κινδύνους του διαδικτύου, συμμετείχαν 80 μαθητές της β’ και γ’ τάξης του 3ου Γυμνασίου Κέρκυρας.

Η δράση με τίτλο «What the Future Wants» (Τι θέλει το μέλλον), αναπτύχθηκε στο σχολείο, στα πλαίσια του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης. Απώτερος στόχος δεν ήταν άλλος από το να ενισχύσουν οι μαθητές τις γνώσεις τους γύρω από τα ψηφιακά δεδομένα, ώστε με κριτική στάση να διαμορφώσουν το ψηφιακό τους μέλλον, έχοντας πρώτα ενημερωθεί και προβληματιστεί γι’ αυτό.

 Οι ενημερωτικές δραστηριότητες επικεντρώθηκαν στους κινδύνους του διαδικτύου, στην παραπληροφόρηση, στα δεδομένα που μοιράζονται οι μαθητές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πως αυτά διαχειρίζονται από τρίτους, στη λειτουργία των αλγόριθμων της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και πως όλα αυτά έχουν συμβάλλει στη δημιουργία των επαγγελματιών influencers. Υπεύθυνοι καθηγητές στο πρωτότυπο αυτό πρότζεκτ, ήταν ο μαθηματικός Μάριος Μαγιολαδίτης, που συνεργάζεται εδώ και χρόνια με το Goethe Institute σε εκπαιδευτικά προγράμματα για νέες τεχνολογίες και η συνάδελφός του Ελένη Μακρή, καθηγήτρια γερμανικών.

Ερωτηματολόγιο

 Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μια μίνι έρευνα. 24 μαθητές από τους 80 συνολικά που συμμετείχαν, κλήθηκαν μέσω ανώνυμου ερωτηματολογίου, να καταγράψουν στοιχεία για τη συμπεριφορά τους στο διαδίκτυο και να δημιουργήσουν ένα συννεφόλεξο με λέξεις που αφορούσαν τη συγκεκριμένη δράση.

Τα αποτελέσματα, παρότι το δείγμα ήταν μικρό, επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά τον έντονο εθισμό των νέων στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και την άγνοια που έχουν ως προς διαχείριση των πληροφοριών που διακινούν οι ίδιοι, από τρίτους.

 «Παρατηρήσαμε ότι πολλές φορές, παρά τις εκπαιδευτικές δράσεις, οι μαθητές υποτιμούν τη διαχείριση που κάνουν οι εταιρείες στο μέγεθος πληροφοριών που μοιράζονται τα ίδια τα παιδιά στο διαδίκτυο. Παρόλο που ασχολούνται με τα κοινωνικά δίκτυα, δεν σημαίνει ότι έχουμε και αύξηση του τεχνολογικού εγγραμματισμού, καθώς δεν γνωρίζουν άλλα εργαλεία. Ελπίζουμε μέσα από την δράση να εξηγήθηκαν καλύτερα οι κίνδυνοι του διαδικτύου» επισήμανε στην «Ε» ο κ. Μαγιολαδίτης.

 Τι έδειξε η έρευνα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πλειοψηφία των μαθητών (58,3%) ασχολείται με τα διαδικτυακά παιχνίδια. Το κινητό ανά χείρας έχει σχεδόν όλη την ημέρα το 20,8% των μαθητών, με το 45,8% να δηλώνει ότι ασχολείται με αυτό 3 με 4 ώρες την ημέρα και το 33,3% 1-2 ώρες.

Μάλιστα οι μισοί μαθητές δήλωσαν ότι το κινητό απαιτεί την προσοχή τους, με κάθε δόνηση και «like». Ωστόσο τα παιδιά φέρεται να έχουν αυτογνωσία, καθώς το 54,2% παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί πολλές ώρες το κινητό του. Η χρήση πάντως του κινητού σε αρκετές περιπτώσεις είναι τέτοια, που τους μαθητές τους παίρνει ο ύπνος με τη συσκευή στο χέρι (41,7%). Ως προς το δημοφιλέστερο μέσο δικτύωσης, στο οποίο διατηρούν λογαριασμό αναδείχθηκε το Instragram (ποσοστό 75%). Δεύτερο, με μεγάλη όμως διαφορά, έρχεται το Tik Tok (ποσοστό 12,5%).

Επιπλέον, το 91,7% απάντησε ότι γνωρίζει τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Τέλος το 50% των μαθητών αξιολόγησε την εκπαιδευτική δράση ενδιαφέρουσα.