Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυλωνίτης: Πρόσκληση για ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης για την μείωση του ΦΠΑ στα Ιόνια

ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
18 Δεκεμβρίου 2021 / 14:38

Να αναληφθεί κοινή δράση για να ισχύσουν τα μέτρα μειωμένων φορολογικών συντελεστών και στα νησιά του Ιονίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επιστολή-πρόσκληση, έστειλε ο βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης, στους βουλευτές, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και Δήμους, Επιμελητήρια και θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς των Ιονίων νήσων, προκειμένου να αναληφθεί κοινή δράση για να ισχύσουν τα μέτρα μειωμένων φορολογικών συντελεστών και στα νησιά του Ιονίου. Η επιστολή, η οποία τέθηκε σε γνώση και του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων νήσων στη σημερινή του συνεδρίαση, έχει ως εξής:
 
 «Το τελευταίο διάστημα άνοιξε πάλι ο διάλογος για την αδικία που υφίστανται τα νησιά μας, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να αναγνωρίζει την αναγκαιότητα επαναφοράς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, παραγκωνίζοντας όμως –για ακόμη μια φορά- τα Ιόνια νησιά.
 
 Με ικανοποίηση είδα συμπατριώτες μου από τα Ιόνια νησιά, οι οποίοι με τον θεσμικό τους ρόλο, καυτηριάζουν τη στάση της κυβέρνησης που διαχωρίζει τα νησιά του Αιγαίου από εκείνα του Ιονίου, ωσάν εμείς, οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες στα νησιά του Ιονίου, να μην πληττόμαστε από την παρατεταμένη οικονομική, κοινωνική και υγειονομική κρίση.
 
Συμβάλλοντας στη συζήτηση που έχει ανοίξει, και για την οποία φρονώ ότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι προς όφελος των νησιών μας, αν ενώσουμε τις δυνάμεις και τις φωνές μας, θέτω ακόμη ένα θέμα που πλήττει βάναυσα τις νησιωτικές κοινωνίες μας.
 
Το Μεταφορικό Ισοδύναμο, ένα εμβληματικό μέτρο, που τέθηκε σε ισχύ από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έδινε ανάσα στους νησιώτες, εξισορροπούσε τις αυξημένες τιμές λόγω θαλασσίων μεταφορών, ενίσχυε την νησιωτική οικονομία και στήριζε τους κατοίκους. Στην παρούσα συγκυρία που βιώνουμε, θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό εργαλείο στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων και κατοίκων, με δεδομένο το κύμα ακρίβειας που μας ταλανίζει, αν η Κυβέρνηση, δεν επιδείκνυε μια ακατανόητη αλλεργία σε οτιδήποτε έχει θεσμοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
 Έτσι εδώ και τουλάχιστον 7 μήνες δεν έχει καταβληθεί καμία πληρωμή σε πολίτες και επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λειτουργίας του Μεταφορικού Ισοδύναμου, καθιστώντας ουσιαστικά το μέτρο ανενεργό και γεννώντας μας υποψίες για υπονόμευση του μέτρου έως και πιθανή κατάργησή του.
 
Φρονώ λοιπόν, ότι θα πρέπει να αναληφθεί μια πρωτοβουλία, ώστε όλοι όσοι υπηρετούμε τα κοινά στα Ιόνια νησιά, να συνυπογράψουμε ένα αίτημα προς την Κυβέρνηση, ενώνοντας τις δυνάμεις μας και δημιουργώντας ένα αρραγές μέτωπο προς όφελος των πολιτών στα νησιά μας, με το οποίο να ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ άμεσα την εξίσωση των νησιών του Ιονίου με εκείνα του Αιγαίου στους μειωμένους συντελεστές φορολογίας καθώς και επαναφορά του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε κανονική λειτουργία, με τακτικές και συνεπείς πληρωμές στα εισιτήρια των κατοίκων και στις μεταφορές των επιχειρήσεων.
 
Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνω ανοικτή πρόσκληση στους συναδέλφους μου βουλευτές σε όλα τα νησιά του Ιονίου, στους ανθρώπους που υπηρετούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους εκπροσώπους θεσμικών φορέων, να αφήσουμε στην άκρη εκείνα που –πιθανόν- να μας χωρίζουν και για το καλό των πολιτών που εκπροσωπούμε στα νησιά μας, να συντάξουμε από κοινού αυτό το αίτημα.
 
Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι μόνο όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.
 
 
 Αλέξανδρος – Χρήστος Αυλωνίτης
 
Βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ – Π.