Ανεπαρκής η στελέχωση του εμβολιαστικού Κέντρου ΚΥ Κέρκυρας

Ανεπαρκής η στελέχωση του εμβολιαστικού Κέντρου ΚΥ Κέρκυρας

Επιστολή της Ένωσης Γενικών Οικογενειακών Ιατρών Κέρκυρας στον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

30
Νοεμβρίου / 2021

Κέρκυρα 30/11/2021
Προς τον Διοικητή 6ης ΥΠΕ κ.Καρβέλη
Υποδιοικητές 6ης ΥΠΕ κ.Νικοπουλο και κ.Μάλλιο
ΓΓ. ΠΦΥ κ.Θεμιστοκλέους

Κοινοποίηση: Υπουργό Υγείας κ.Πλεύρη

Βουλευτές νομού Κέρκυρας

Πρόεδρο ΙΣ. Κέρκυρας

Θέμα: Προβλήματα στη λειτουργία εμβολιαστικού Κέντρου ΚΥ Κέρκυρας

Μετά την αναστολή εργασίας από 1/9/2021, 3 εργαζομένων και την μακροχρόνια άδεια 1 ακόμα, την παραίτηση ενός ιατρού τον Αύγουστο, αλλά και την ανάγκη λειτουργίας των εμβολιαστικών Κέντρων από 5/12/2021 και κατά τις αργίες, η υπάρχουσα στελέχωση του ΚΥ Κέρκυρας δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων των βαρδιών του εμβολιαστικού κέντρου με ασφαλή τρόπο. Η έγκριση από την διοίκηση της Υ.ΠΕ την 29/11/2021 της συνδρομής προσωπικού από την 1η ΤΟΜΥ Κέρκυρας με τον προσωρινό περιορισμό λειτουργίας της μιας εκ των 2 βαρδιών της ΤΟΜΥ, δεν επιλύει την κατάσταση ασφυξίας, αλλά δίνει μια προσωρινή ανάσα στη λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου, αποδυναμώνοντας τη μοναδική (εκ των τριών προβλεφθέντων) τοπική μονάδα υγείας που λειτουργεί στην πόλη της Κέρκυρας

Συγκεκριμένα το υπάρχον, μη ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Κέρκυρας είναι ανεπαρκέστατο, με δεδομένους τους 260-280 εμβολιασμούς την ημέρα και την αύξηση των εμβολιαστικών γραμμών σε τρείς από 25/11, αλλά και με δεδομένη τη λειτουργία τις Κυριακές, ταυτόχρονα αλλά και την ανάγκη της ελάχιστης ασφαλούς λειτουργίας του ΚΥ (επείγοντα-τακτικά ιατρεία-τακτικά οδοντιατρεία), αλλά και της στελέχωσης από το ΚΥ Κέρκυρας της Α’ βάθμιας υγειονομικής επιτροπής, αλλά και της κάλυψης των εμβολιασμών κατ’ οίκον στην πόλη, αλλά και σε όλη τη μέση Κέρκυρα.

Αντίστοιχα με δεδομένη την έλλειψη ιατρικού προσωπικού, και τους 3 λιγότερους ιατρούς που εργάζονται στο εμβολιαστικό κέντρο σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο λόγω παραιτήσεων, αδειών και μετακινήσεων, η λειτουργικότητα του ΚΥ Κέρκυρας έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα, γεγονός που έχει προφανώς αντίκτυπο όταν θυμηθούμε ότι λόγω της πανδημίας έχει ανασταλεί πλήρως η λειτουργία των τακτικών ιατρείων του νοσοκομείου Κέρκυρας και αποτελεί τη μοναδική δημόσια προσβάσιμη δομή για τακτικά ιατρεία στην πόλη.

Ως ιατροί της Πρωτοβάθμιας φροντίδας στηρίζουμε απόλυτα το πρόγραμμα εμβολιασμού και μάλιστα είμαστε υπέρ της αποσύνδεσης του προγράμματος εμβολιασμού από τα νοσοκομεία, που αυτό τον καιρό έχουν άλλες προτεραιότητες.

Όμως με τέτοια ιατρική και νοσηλευτική στελέχωση είναι αδύνατο να λειτουργήσει ένα Κέντρο Υγείας Αστικού τύπου. Λύσεις που αποδυναμώνουν περαιτέρω το θεσμό του οικογενειακού ιατρού, όπως ο περιορισμός της λειτουργίας της απογευματινής λειτουργίας (δηλαδή στην πράξη το απογευματινό λουκέτο στην ΤΟΜΥ, της μοναδικής δημόσιας δομής που ήταν ανοικτή το απόγευμα στα τακτικά περιστατικά), μπορεί να δίνουν προσωρινές ανάσες στην λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου, δεν επιλύουν όμως την μόνιμη ανάγκη στελέχωσης στην πρωτοβάθμια υγεία.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι αν η Ελλάδα διέθετε οργανωμένο σύστημα οικογενειακού ιατρού, η εμβολιαστική κάλυψη θα ήταν πολύ καλύτερη, καθώς οι πολίτες θα είχαν το δικό τους έμπιστο σημείο αναφοράς, μακριά από τα fake news.

Τα αυξημένα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στην υπόλοιπη δυτική Ευρώπη, όπου ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού υπάρχει εδώ και δεκαετίες, απλά επιβεβαιώνουν το προφανές. Δηλαδή ότι την έλλειψη οικογενειακών ιατρών, εν μέσω πανδημίας την πληρώνουμε σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, λόγω της αδυναμίας να ενημερωθεί σωστά ο πληθυσμός και να εμβολιαστεί, από τον προσωπικό του γιατρό που τον εμπιστεύεται και έχει στενή επαφή μαζί του.

Καλούμε τους αρμόδιους φορείς έστω και την ύστατη στιγμή, να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση του ΚΥ Κέρκυρας με τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού, επικουρικού και μόνιμου.

Ομόφωνα το ΔΣ της Ένωσης Γενικών Οικογενειακών Ιατρών Κέρκυρας