Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μια στάση εδώ*

editorial
29 Nov 2021 / 20:41

Aνεξάρτητα από τις προθέσεις των διοργανωτών, όπως πάντοτε έτσι συμβαίνει, το μέγεθος της συμμετοχής σ΄ αυτές τις διαδικασίες και το πλήθος των προτάσεων που κατατίθενται, συνήθως προσδικάζουν την τελική και εφαρμοστέα απόφαση. Απέναντι στον ισχύ των συμφερόντων, το εύρος των ενδιαφερομένων.

Εάν επρόκειτο για μια συνάντηση ειδικών, ίσως και να μη χρειαζόταν η αχανής διάσταση του Δημοτικού Θεάτρου. Εάν η προσδοκία ήταν για διαβούλευση με την συμμετοχή των πολιτών, τότε η επιλογή της ώρας δεν αποδείχθηκε η πιο κατάλληλη. Ούτε η προετοιμασία.
 
Όπως και νάχει πάντως, η δημοτική Αρχή Υδραίου έδωσε και αυτό το εναρκτήριο λάκτισμα, μετά εκείνου για τον Κανονισμό αστικής λειτουργίας. Και ανεξάρτητα από τις προθέσεις των διοργανωτών, όπως πάντοτε έτσι συμβαίνει, το μέγεθος της συμμετοχής σ' αυτές τις διαδικασίες και το πλήθος των προτάσεων που κατατίθενται, συνήθως προσδικάζουν την τελική και εφαρμοστέα απόφαση. Απέναντι στον ισχύ των συμφερόντων, το εύρος των ενδιαφερομένων.
 
Εφόσον κάτι τέτοιο δεν συμβεί, θα επισφραγιστεί το προφανές ότι δηλ. αυτή η πόλη είναι άξια της τύχης που της επιφυλάσσουν οι κάτοικοί της πρώτα, και οι Αρχές κατ' αντανάκλαση. Ή ακόμα και με την επίκληση αυτού του προσχήματος, αν έτσι προτιμάτε.
 
Η όποια τεχνική προσέγγιση τίθεται υποχρεωτικά στην κρίση των πολιτών. Εάν δεν μετάσχουν στην εφαρμογή, καμια πρόταση δεν έχει τύχη. Ούτε η μελετητικά αρτιότερη. Αυτό διδάσκει, τόσα χρόνια, η κακή εμπειρία με τη διαχείριση των σκουπιδιών στο νησί. Το ίδιο και η διαχείριση των χώρων στην παλιά πόλη. Το ίδιο και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
 
Ούτε τα χρήματα έλλειψαν ούτε οι μελέτες απ' αυτόν τον τόπο. Η κακοδαιμονία του θα πρέπει να αναζητηθεί στα πολιτικά παρά στα οικονομικά ελλείμματα. Προδήλως και η αναστροφή του συλλογισμού αποκαλύπτει και την λύση του γρίφου, όπως και στα κουίζ των περιοδικών «πασατέμπο».
 
Η Αρχή θα κάνει έργο εφόσον μπορέσει να αντιστρέψει το καθεστώς που χρεώνεται στην πρόσφατη ιστορία του τόπου. Δεν υπάρχουν ρυθμίσεις της συμπεριφοράς του λαϊκού παράγοντα χωρίς την ενεργό συμμετοχή του. Και όπως παρατηρεί έμπειρος μελετητής για τη διαχείριση των σκουπιδιών, η μεγαλύτερη δαπάνη στην αντιμετώπιση του προβλήματος γίνεται κατά κανόνα για την προσαρμογή της συμπεριφοράς των πολιτών. Το ίδιο και για το κυκλοφοριακό/στάθμευση, το ίδιο και για τους κοινόχρηστους χώρους.
* Θα κάνω στάση στην διπλή γραμμή του δρόμου, Πόσο κοστίζει μια παράβαση του νόμου. Να σταματήσω θέλω την κυκλοφορία. Για να φωνάξω ότι πρόδωσες την πιο όμορφη ιστορία. Τόκας/Γράψας/Μητροπάνος.