Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ενημερωτική συνάντηση για το έργο «Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

Εφορεία Αρχαιοτήτων
29 Οκτωβρίου 2021 / 11:16

Στόχος του έργου είναι η προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού σε μια Αδριατική-Ιόνια Διαδρομή μέσω της δημιουργίας ενός δικτύου μνημείων που εκτείνεται σε όλη τη διασυνοριακή περιοχή.

ΚΕΡΚΥΡΑ. H Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας διοργανώνει ενημερωτική συνάντηση για το έργο “Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς/Coastal Heritage Network (CoHeN)”, το οποίο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Interreg V-A Greece-Italy 2014-2020, την Tετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021, στις 10.00 π.μ. στην αίθουσα συσκέψεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας στο Παλαιό Φρούριο.

To έργο CoHeN, με συνολικό προϋπολογισμό 6,420,600.00€ υπό τον άξονα Προτεραιότητας 2 «Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση», έχει διάρκεια 41 μηνών (Ιούλιος 2019-Δεκέμβριος 2022). Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας ενώ εταίρους του έργου αποτελούν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Ηλείας, Θεσπρωτίας και Κέρκυρας στην Ελλάδα και η Περιφέρεια Απούλιας στην Ιταλία.

Στόχος του έργου είναι η προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού με την αξιοποίηση μιας Αδριατικής-Ιόνιας Πολιτιστικής Διαδρομής μέσω της δημιουργίας ενός δικτύου μνημείων που εκτείνεται σε όλη τη διασυνοριακή περιοχή.

Το έργο περιλαμβάνει μια σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις σε σημαντικά φρούρια, κάστρα, ιστορικούς πύργους και φάρους κατά μήκος του Ιονίου και της Αδριατικής (17 συνολικά μνημεία, 11 στην Ελλάδα και 6 στην Ιταλία) οι οποίες πρόκειται να βελτιώσουν σημαντικά την τρέχουσα κατάσταση των επιλεγμένων μνημείων καθώς και την εμπειρία των επισκεπτών.

Επιπλέον το έργο CoHeN έχει ως στόχο να καταστήσει πιο ελκυστικές τις εν λόγω περιοχές δημιουργώντας ένα κοινό τύπο πολιτιστικής διαχείρισης καθώς και να ενδυναμώσει τις συμμετοχικές διαδικασίες, εμπλέκοντας δημόσιους φορείς, ιδιώτες φορείς του πολιτιστικού και τουριστικού τομέα καθώς και τις τοπικές κοινωνίες.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας συμμετέχει στο πρόγραμμα υλοποιώντας την μελέτη «Δίκτυο Φρουρίων Νήσου Κέρκυρας», με συνολικό προϋπολογισμό 550,000.00€. Το έργο στοχεύει στη δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής με θέμα την οχυρωματική αρχιτεκτονική της Κέρκυρας, συμπληρώνοντας τα έργα που έχουν υλοποιηθεί στα πέντε φρούρια και κάστρα του νησιού που έχουν ενταχθεί στο έργο.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένες παρεμβάσεις στο Παλαιό Φρούριο, όπου προβλέπονται εργασίες αποκατάστασης σε τρία κτίσματα στρατιωτικού χαρακτήρα καθώς και η δημιουργία μόνιμης έκθεσης.

Η διοργάνωση της Συνάντησης θα γίνει σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 για τους προσκεκλημένους. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Η Ενημερωτική Συνάντηση θα μεταδοθεί και μέσω Livestreaming στη σελίδα του έργου στο Facebook.